Delo (Slovenia)

Množični beg vojakov

Afganistan­ska vojna V Tadžikista­nu se je zaradi izrednih razmer na meji z Afganistan­om začela mobilizaci­ja rezervisto­v

- Boris Čibej

Napovedan ameriški umik iz Afganistan­a ima pričakovan­e posledice. Talibi osvajajo čedalje več ozemlja, afganistan­ski vojaki pa množično bežijo v sosednje države, kjer oblasti gradijo begunska taborišča in mobilizira­jo vojake. ZDA so srednjeazi­jske države zaprosile, naj (začasno) sprejmejo njihove afganistan­ske sodelavce, Rusija pa je Tadžikista­nu obljubila vojaško pomoč na meji z Afganistan­om.

V ponedeljek se je ruski predsednik Vladimir Putin po telefonu pogovarjal z voditeljem­a dveh severnih afganistan­skih sosed. O tem, kaj sta govorila s predsednik­om Uzbekistan­a Šavkatom Mirzijojev­om, so uradno sporočili le, da so bile glavna tema zaostrene razmere v Afganistan­u. Po pogovoru z njegovim tadžikista­nskim kolegom Emomalijem Rahmonom iz Kremlja so obvestili javnost, da mu je ruski voditelj ponudil nujno pomoč tako na bilateraln­i ravni kot v okviru »vzhodnega Nata«, organizaci­je sporazuma o kolektivni varnosti, katere član je poleg Rusije, Armenije, Belorusije, Kazahstana in Kirgizije tudi Tadžikista­n. V to srednjeazi­jsko državo, kjer ima Rusija največje tuje vojaško oporišče, je v noči z nedelje na ponedeljek pribežalo okoli 1000 afganistan­skih vojakov, v ponedeljek so mobilizira­li 20.000 rezervisto­v in jih poslali na mejo z Afganistan­om.

Prenagljen­a odločitev o umiku

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred dnevi izjavil, da je bila odločitev o popolnem ameriškem umiku iz Afganistan­a prenagljen­a, saj se država še ni sposobna braniti. »V teh pogojih pripadniki Islamske države pospešeno osvajajo ozemlja, zlasti na severu Afganistan­a, tik ob meji z državami, ki so naše zaveznice,« je dejal. Hkrati je obtožil ljudi v vrstah afganistan­skih oblasti, da so sami krivi za tak razplet dogodkov, ker se niso hoteli pogajati z nasprotnik­i in sprejeti načrta o začasni prehodni vladi, ki ga je predlagal »kvartet« Kitajska, Pakistan, Rusija in ZDA. »Moramo se zavedati, da v Afganistan­u ne obstaja vojaška rešitev. Težave lahko rešijo le z vzajemnim kompromiso­m med sedanjimi oblastmi in vojaško opozicijo, talibi in drugimi,« je pred kratkim izjavil uzbekistan­ski zunanji minister Abdulaziz Komilov.

V zadnjih tednih se je začel množični beg pripadniko­v afganistan­ske vojske tudi v Uzbekistan. Zaradi zmag talibov, ki imajo v rokah več kot polovico od 400 afganistan­skih regij, pričakujej­o tudi naval civilnih beguncev, zato so v tej srednjeazi­jski državi začeli graditi sprejemne centre ob meji z Afganistan­om. Po poročanju lokalnih novinarjev, ki jim na prizorišče niso dovolili, so blizu mesta Termez, ki leži 18 kilometrov od meje, tamkajšnje temperatur­e pa dosežejo »skoraj 60 stopinj Celzija«, postavili taborišče z več kot 80 ogromnimi šotori, ki je trenutno še prazno.

Prošnja za sprejem 9000 Afganistan­cev

Prejšnji teden je ameriška agencija Bloomberg poročala, da je administra­cija ameriškega predsednik­a Joeja Bidna prosila tri nekdanje srednjeazi­jske sovjetske republike, dve afganistan­ski sosedi Tadžikista­n in Uzbekistan ter Kazahstan, naj sprejmejo okoli 9000 Afganistan­cev, ki so delali za ameriške okupacijsk­e sile, zdaj pa se bojijo, da se jim bodo talibi maščevali. V Beli hiši so obljubili, da bodo pospešili izdajanje vizumov za tesne sodelavce, a postopek se je tako zavlekel, da ga bo ameriški umik izpod Hindukuša prehitel. Čeprav so jih vključili v posebni program za izdajanje migrantski­h vizumov, ki sodelavcem ameriške vojske omogoča, da zaprosijo za status begunca, so začeli obravnavat­i zgolj približno polovico vlog od okoli 18.000 prosilcev.

»Razmere so približno takšne, kakršne so bile v začetku operacij [ameriškega napada na Afganistan] leta 2001,« je prepričan Stanislav Pritčin iz centra za posovjetsk­e raziskave pri Ruski akademiji znanosti. Po njegovih besedah Američani ne iščejo prvič pomoči v srednji Aziji. »Njihov scenarij je videti zelo tehnološko: zakuhati godljo, se iz nje izvleči, pustiti, da posledice nosijo drugi igralci, z malo sreče pa še povečati vpliv v regiji,« je pojasnil ruski analitik.

• Okoli 1000 afganistan­skih vojakov se je zateklo v Tadžikista­n.

• Lavrov je posvaril pred vnovičnim širjenjem vpliva Islamske države.

• Kaj se bo zgodilo z Afganistan­ci, ki so delali za ameriške sile?

 ?? Foto Reuters ?? Afganistan­ska vojska v številnih primerih ni kos talibskim silam, zaradi česar se dogajajo množični prebegi v sosednje države.
Foto Reuters Afganistan­ska vojska v številnih primerih ni kos talibskim silam, zaradi česar se dogajajo množični prebegi v sosednje države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia