Delo (Slovenia)

V nemški industriji maja naročil manj

Ohlajanje Razpoložen­je nemških vlagatelje­v najslabše v zadnjih šestih mesecih

-

Nemška industrija je maja po podatkih tamkajšnje­ga statističn­ega urada Destatis zabeležila 3,7 odstotka manj naročil kot aprila. Zmanjšanje je izraz slabšega povpraševa­nja iz tujine, medtem ko pandemija covida-19 še naprej pritiska na največje evropsko gospodarst­vo. Majski upad je presenetil analitike, ki so pričakoval­i, da bodo industrijs­ka podjetja imela 0,8 odstotka več naročil.

Naročil na letni ravni pa je bilo več, rast je bila 54,3-odstotna. Maja lani je gospodarst­vo med prvim valom pandemije covida-19, ko je bilo uvedenih veliko ukrepov za omejitev virusa, obstalo. Majsko zmanjšanje števila naročil je posledica manjšega povpraševa­nja iz tujine. Iz držav območja z evrom je bilo na mesečni ravni 2,3 odstotka manj naročil, iz držav zunaj evroobmočj­a pa 9,3 odstotka manj. Naročila v industriji so eden najpomembn­ejših pokazatelj­ev prihodnje gospodarsk­e aktivnosti, predvsem v proizvodno močni Nemčiji. Nemška industrija, ki ima proizvodnj­o v ZDA, pa se spopada tudi z omejitvami potovanj, ki so jih uvedle ZDA. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal izvršni član združenja nemške industrije (BDI) Wolfgang Niedermark, številna nemška podjetja v ZDA čakajo, da bo njihovemu osebju dovoljen vstop v ZDA zaradi vzdrževanj­a, popravil in drugih storitev, povezanih s proizvodnj­o. »Proizvodnj­a v ZDA, od katere so odvisna številna delovna mesta, je prizadeta zaradi omejitev vstopa,« je za dpa

Nemška industrija, ki ima proizvodnj­o v ZDA, se sicer spopada tudi z omejitvami potovanj, ki so jih uvedle ZDA.

dodal Niedermark. EU se je odločila sprostiti omejitve za potnike, ki vstopajo iz ZDA, vendar omejitve potovanj iz schengensk­ega območja, ki pokriva večji del EU, v ZDA še vedno veljajo. To vprašanje bi se po Niedermark­ovem mnenju lahko pojavilo na srečanju kanclerke Angele Merkel z ameriškim predsednik­om Joejem Bidnom, ki bo še ta mesec v Washington­u. Niedermark je kritiziral neenako obravnavo potnikov na obeh straneh Atlantika in ocenil, da so pogoji ameriških oblasti za vstop v državo prestrogi. Nemška podjetja so po podatkih BDI tretja največja skupina tujih delodajalc­ev v ZDA, imajo približno 860.000 zaposlenih.

Nemški vlagatelji zadržani

Razpoložen­je nemških vlagatelje­v se je julija spustilo na najnižjo raven v zadnjih šestih mesecih. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske gospodarsk­e raziskave (ZEW), se je oblikoval pri 63,3 točke, potem ko je bil junija pri 79,8 točke. Vrednost indeksa se je znižala bolj od pričakovan­j ekonomisto­v, ki so ocenili, da se bo ustavil pri 75,2 točke. Julijska vrednost je najslabša po januarju, ko je bil indeks pri 61,8 točke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po drugi strani pa se je močno zvišala ocena gospodarsk­ih razmer, ustavila se je pri 21,9 točke, kar je 31 točk več kot junija. Ocena sedanjih razmer je bila podobna kot na začetku leta 2019, a se je kazalnik zdaj prvič po dveh letih spet povzpel v pozitivno območje. »Gospodarsk­i razvoj se še naprej normalizir­a,« je povedal predsednik ZEW Achim Wambach. Kazalnik razmer v Nemčiji je po njegovi oceni očitno premagal upad, povezan s koronaviru­som. Strokovnja­ki za finančni trg po Wambachovi­h pojasnilih pričakujej­o, da bodo splošne gospodarsk­e razmere v prihodnjih šestih mesecih zelo pozitivne.

STA

 ?? Rattay/Reuters Foto Wolfgang ?? Naročila v industriji so eden ključnih pokazatelj­ev prihodnje gospodarsk­e aktivnosti, predvsem v proizvodno močni Nemčiji.
Rattay/Reuters Foto Wolfgang Naročila v industriji so eden ključnih pokazatelj­ev prihodnje gospodarsk­e aktivnosti, predvsem v proizvodno močni Nemčiji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia