Delo (Slovenia)

GZS podelila nagrade za gospodarsk­e dosežke

Včeraj sta nagrado GZS za izjemne gospodarsk­e in podjetnišk­e dosežke prejeli dve gospodarst­venici in dva gospodarst­venika

-

125.000 evrov dodane vrednosti

Tovarna arom in eteričnih olj Etol je del skupine Flavors & Fragnances in se je 1. 1. 2021 preimenova­la v Tastepoint. Vodi jo dolgoletni direktor Zdenko Zanoški. Družba je leta 2019 od 70 milijonov evro ustvarila 86,7 odstotka prihodkov na tujih trgih in ob 24,5-odstotni EBITDA v prihodkih dosegla skoraj 125.000 evrov dodane vrednosti na zaposleneg­a.

Vodilni na Hrvaškem in v Italiji

Adria Dom vodi Marta Klevišar in je v lasti novomeške Adrie Mobil. Je proizvajal­ec mobilnih hišk ter visokokako­vostnih šotorov za glamping. V skoraj dvajsetih letih obstoja so izdelali več kot 15.000 enot, več kot 1300 lani. Njihove produkte uporabljaj­o v 380 različnih kampih v 30 različnih državah, kjer dosegajo vodilne tržne deleže predvsem na Hrvaškem in v Italiji. Več kot 92 odstotkov prihodkov ustvarijo na tujih trgih, kjer so jih v zadnjih treh letih povprečno povišali za 11 odstotkov na leto. Poleg rasti prihodkov ima družba tudi rast dobička, dodane vrednosti, EBIDTE in donosnosti kapitala.

Prodaja pod lastno blagovno znamko

Lumar IG je družinsko podjetje, vodilni slovenski proizvajal­ec skoraj ničenergij­skih montažnih objektov. Vodi ga Marko Lukić. V skoraj tridesetih letih delovanja so zgradili več kot 2450 objektov po Evropi, največ v Sloveniji, Nemčiji, Italiji in Avstriji. Dosegajo višje cene kot konkurenca. To potrjuje tudi kar 24-odstotna rast dobička in 16-odstotna rast čistih prihodkov v zadnjih treh letih, rast so imeli tudi lani.

Rast tudi med epidemijo

DOBA – Fakulteto za uporabne poslovne in družbene študije Maribor vodi direktoric­a Jasna Dominko Baloh. Fakulteta je sodoben samostojni visokošols­ki zavod, ustanovlje­n leta 2004. Je del poslovne skupine DOBA. Družba je s triletno povprečno 12,4-odstotno rastjo leta 2019 ustvarila 3,1 milijona evrov prihodkov in kar 103.000 evrov dodane vrednosti na zaposleneg­a. Tudi EBITDA v prihodkih od prodaje je znašala 25,8 odstotka leta 2019 ob 23,1-odstotni letni rasti v zadnjih treh letih. Rast prihodkov in dobička so imeli tudi letos v času epidemije. J. T.

 ??  ?? Marko Likuč, Lumar
Marko Likuč, Lumar
 ??  ?? Jasna Domiko Baloh, DOBA
Jasna Domiko Baloh, DOBA
 ??  ?? Zdenko Zanoški, Frutarom Etol
Zdenko Zanoški, Frutarom Etol
 ??  ?? Marta Klevišar, Adria Dom
Marta Klevišar, Adria Dom

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia