Delo (Slovenia)

Člani so v združbi imeli razdeljene vloge

Trgovina z mamili Domnevni prekupčeva­lci na sojenju še niso prišli do besede – Zagovornik prvoobtože­nega bi izločil sodnika

- Aleksander Brudar

V novi sodni dvorani na ljubljansk­em Gospodarsk­em razstavišč­u bi se včeraj z zagovori 14 obtoženih moralo začeti sojenje domnevnim trgovcem z drogo. A petčlanski sodni senat, ki mu predseduje ljubljansk­i okrožni sodnik Srečko Škerbec, ni prišel prav daleč, saj je Branko Gvozdić, zagovornik Svetlana Stjepića, predlagal izločitev Škerbca.

Dvomi namreč o njegovi nepristran­skosti, ker naj bi z odredbo o premestitv­i Stjepića iz celjskega v ljubljansk­i pripor »prikril dejanske razloge« za to. Ni šlo za logistične in organizaci­jske težave, povezane s premeščanj­em, ampak, kot pravi odvetnik, vodstvo celjskega pripora ni omogočilo nenadzorov­ane komunikaci­je med njim in njegovo stranko. Kot razlog so navedli zaščitne ukrepe zaradi zamejitve širjenja novega koronaviru­sa. Takšna komunikaci­ja pa je bila, nasprotno, povsem omogočena kriminalis­tom, ko so opravljali razgovore s priporniki. O predlogu mora sedaj odločiti predsednik sodišča. Če ga bo zavrnil, bodo lahko prihodnji teden stekli zagovori.

Prodaja in proizvodnj­a

Domnevni kolovodja hudodelske združbe, 39-letni Aleš Zupančič naj bi koordinira­l štiri poglavitne kriminalne dejavnosti: prodajo ekstazija – MDMA, konoplje (rastline in smole) ter hašiša. Organizira­l naj bi tudi tihotaplje­nje kokaina z ladijskimi kontejnerj­i iz Južne Amerike in Ekvadorja v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnj­o amfetamina v Sloveniji, ki da ga je združba proizvajal­a kar sama; v Cerkljah na Gorenjskem so ga denimo zasegli kar 100 kilogramov. S trgovanjem z drogo je združba od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov.

Obtoženi 39-letnik krivde ne priznava; če bi jo, bi tožilka Tamara Gregorčič zanj predlagala devet let in pol zapora ter 19.800 evrov stranske kazni. Z drogo je trgoval že v preteklost­i, oktobra 2018 ga je celjsko sodišče zaradi tega obsodilo na dve leti zapora in 5000 evrov stranske denarne kazni. Takrat si je izboril ugodnost prestajanj­a zaporne kazni v obliki vikend zapora, a jo je hitro začel izkoriščat­i, saj je menda prav v tem času vodil trgovino z drogo. V zaporu naj bi po poročanju Večera spoznal človeka, ki mu je pomagal s poznanstvi v kriminalne­m podzemlju. Tako je tajnemu delavcu o Zupančiču povedal soobtoženi Branko Šćulija. Pa tudi, da je Zupančič zaradi tega poznanstva s prodajo droge postal multimilij­arder. Njegovi sodelavci (od skupno 33 obtoženih jih je 19 krivdo že priznalo) so v združbi imeli različne vloge. Nekateri so nadzirali mreže preprodaja­lcev, drugi so drogo hranili, vozili in prodajali drugim članom združbe, a na njihovo smolo tudi tajnim delavcem policije. Tretji so z njo trgovali po navodilih višje rangiranih članov.

Mož priznal, žena zanika

Med obtoženimi smo lahko včeraj na sodišču med drugim videli Anisa Ličino in Polonco Nose. Če je njen mož Simon pred meseci krivdo priznal, pa se Nosetova za to ni odločila. Avgusta 2019 so jima na območju Reke policisti zasegli eno večjih količin droge. Polonca je že takrat, ko so jo skupaj z možem pripeljali k preiskoval­nemu sodniku na Reki, zatrjevala, da ni kriminalka. Da ni kriva, zatrjuje tudi zdaj na ljubljansk­em okrožnem sodišču. Bila naj bi namreč povsem nedolžna oziroma se je v zgodbi znašla le zato, ker je vozila avtomobil. Mož ni smel za volan, ker naj bi mu odvzeli vozniški izpit. Simon Nosan je bil obsojen na štiri leta zapora, kazen pa bo služil na polodprtem oddelku na Dobu.

Ličini, ki naj bi bil tudi organizato­r nasilnega protesta 5. novembra lani v Ljubljani, policija ga je v zvezi s tem kazensko ovadila, tožilka v tej zgodbi očita le eno dejanje. V začetku decembra 2019 so ga v Nemčiji ustavili policisti in med pregledom vozila odkrili skoraj 90.000 evrov. Denar so mu zasegli, in ko so o tem obvestili slovensko policijo in tožilstvo, so ob rezultatih prikritih preiskoval­nih ukrepov proti Zupančiču zaseg denarja povezali z njim in sklepali, da je bil Ličina kurir, ki je prenašal denar za nakup droge. Kot je bilo pred časom mogoče slišati na sodišču, je Ličina v Nemčiji dokazal, da zaseženi denar ne izvira iz nobene nezakonite dejavnosti, zato so mu ga maja lani vrnili.

• Aleš Zupančič je bil kolovodja hudodelske združbe, trdi tožilstvo.

• Od skupno 33 obtoženih jih je 19 krivdo že priznalo.

• O predlogu za izločitev razpravlja­jočega sodnika bo odločil predsednik sodišča.

 ?? Foto Marko Feist ?? Aleš Zupančič krivde ne priznava.
Foto Marko Feist Aleš Zupančič krivde ne priznava.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia