Delo (Slovenia)

Z nožem ga je zabodel v vrat, a ni šlo za poskus uboja

Ponovljeno Alexandru Breclju leto in štiri mesece zapora

-

Zdaj 21-letni Šved slovenskih korenin Alexander Brecelj je bil tudi v ponovljene­m sojenju spoznan za krivega lahke telesne poškodbe, ne pa poskusa uboja, česar ga je dolžilo tožilstvo. Celo izvedenec medicinske stroke se je strinjal, da bi se napad za Francoza Philippa D. pred ajdovskim hotelom lahko končal tudi usodno, če ne bi imel jakne in šala.

Poleg poskusa uboja je tožilstvo Breclja preganjalo še zaradi petih kaznivih dejanj velike tatvine ter poškodovan­ja tuje lastnine, ker naj bi petkrat vlomil v gostinske lokale na območju Ajdovščine in ukradel denar, cigarete in alkoholno pijačo.

Najhujše kaznivo dejanje je zagrešil 18. septembra 2019, ko se je francoski turist s partnerico pripeljal pred hotel v Ajdovščini. Iz prtljažnik­a je jemal prtljago, ko se je pred njim nenadoma znašel mladenič, v rokah pa je imel nož. »Ranil me je v vrat. Začel sem se braniti z rokami in nogami, saj ni odnehal z udarci. V rokah je še vedno držal nož, zamahoval je proti meni. Vse skupaj je trajalo od 20 do 30 sekund. Način govora in njegov pogled sta kazala na to, da je ali neprišteve­n ali pa pod vplivom drog. Vsekakor ni bil neka mirna in razumna oseba,« se je spominjal tedaj 62-letni Philippe D., ki je bil v napadu lažje ranjen. »Dobro, da sem imel na sebi jakno in šal, ki sta me zaščitila, sicer me najverjetn­eje ne bi več bilo,« je dejal na zaslišanju.

Brecelj je krivdo po obtožbi priznal, čeprav je hkrati pripomnil, da se v resnici ne spominja niti enega dogodka, saj je bil pod vplivom drog in alkohola. Za priznanje pa se je odločil, »ker je proti meni res veliko dokazov, da sem zagrešil vsa ta kazniva dejanja«. Takšnega priznanja pa sodnica Andrejka Luznik ni sprejela, zato mu je sodila. In ga obsodila, a ker mu po njenem mnenju poskusa uboja ni mogoče pripisati z dovolj veliko gotovostjo, ga je spoznala za krivega povzročitv­e lahke telesne poškodbe ter mu prisodila leto in štiri mesece zapora. Skupaj s tatvinami in poškodovan­jem tuje stvari mu je izrekla enotno kazen dve leti in pol zapora.

Tožilka je sodbo izpodbijal­a na koprskem višjem sodišču, vztrajala je namreč, da je Brecelj zagrešil poskus uboja. Višji sodniki so del sodbe glede napada z nožem razveljavi­li, a tudi na ponovljene­m sojenju se je primer razpletel enako. Večino od enotne kazni dve leti in pol zapora je sicer prestal že v priporu, na prostosti bo čez kakega pol leta. Toda zadeva še ni končana, saj je tožilka Damijana Bandelj znova napovedala pritožbo. B. C.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia