Delo (Slovenia)

Nakup orožja prizna, krivde ne

Domen Gašperin naj bi načrtoval morilski pohod

-

Domnu Gašperinu, 20-letniku iz Krope, so aprila odvzeli prostost, ker je prek tako imenovaneg­a temnega spleta kupoval orožje in načrtoval strelski pohod in maščevanje vsem, ki so ga v preteklost­i zaničevali. Na predobravn­avnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču je priznal poskus nakupa pištole in puške, vrednih pet tisočakov, ni pa priznal krivde.

Kot pojasnjuje njegov odvetnik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin, je kriv samo tisti, ki razume pomen svojih dejanj, njegov klient pa krivde ne more priznati, če izvedenci še niso dognali, ali je bil v času dogodka prišteven ali ne. »Gašperin je vse razložil že v prejšnjih fazah postopka. Gre za vprašanje prištevnos­ti. Izvedenec, ki je bil pred začetkom obravnave z njim v stiku, je napisal, da ima določene osebnostne težave, zato sem predlagal izključite­v javnosti z obravnav. Upam, da se bo tožilstvo s tem strinjalo in da bo sodišče predlogu ugodilo. Gre za osebne travme. V preteklost­i je na lastno pobudo obiskoval psihiatra in iskal pomoč, a psihiater na žalost ni prepoznal njegovih stisk. Moj občutek je, da ni treba več kakšne bojazni ali strahu, saj se Gašperin sedaj veliko bolje počuti. Naslednja obravnava bo čez en teden, a bo javnost zaradi predstavit­ve izvedenske­ga mnenja izključena,« pravi odvetnik.

Sodišče je že postavilo izvedenca psihiatra.

Orožje in strelivo je bilo skrito in zapakirano, spomnimo, v mikrovalov­ni pečici, pošiljko, naslovljen­o na obdolženca, pa je na poti v Slovenijo zasegel ameriški urad za domovinsko varnost in o tem obvestil slovensko policijo. Ta naj bi med hišno preiskavo po neuradnih informacij­ah našla seznam s poimensko navedenimi tarčami pohoda, ki naj bi ga načrtoval.

B. F., I. R.

Očitki

 ?? Foto policija ?? Avtomatsko strelno orožje znamke Remington Arms ni prišlo do naročnika.
Foto policija Avtomatsko strelno orožje znamke Remington Arms ni prišlo do naročnika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia