Delo (Slovenia)

Izberite za svoje izkušnje in kondicijo primerno turo

- Matjaž Šerkezi strokovni sodelavec PZS, inštruktor gorskega reševanja Kakšne planinske poti jim svetujete? Andreja Žibret Ifko

Koliko je po vaši oceni starejših planincev glede na druge generacije?

Če pogledamo statistiko članarine PZS za leto 2020, je od 58.000 članov četrtina starejših od 65 let. Kar je presenetlj­iva številka, saj je otrok in mladine do 18 let približno 28 odstotkov, drugih starostnih skupin pa 47 odstotkov. To so podatki samo za člane PZS, v resnici je starejših obiskovalc­ev gorskega sveta bistveno več.

Na kaj morajo biti starejši planinci pozorni, ko se odpravljaj­o v gore?

Na vsak izlet se je treba dobro pripraviti. Izberite si izlet, ki je nekoliko lažji od vaših fizičnih in psihičnih sposobnost­i, zavedajte se, da ste na vrhu gore šele na polovici pohoda in da vas do doline čaka še enak kos poti. Ne pozabite na morebitna zdravila, tudi če jih prav takrat ne boste potreboval­i. Razmere v gorah se namreč pogosto hitro spremenijo in lahko se zgodi, da boste morali počakati v planinski koči. Svetujemo včlanitev v krajevno planinsko društvo, saj boste tam spoznali ljudi, ki imajo izkušnje in znanje in vam bodo znali svetovati, kako se lotiti planinskeg­a izleta.

Izberite za svoje izkušnje in telesno kondicijo primerno turo. Želje naj ne bodo »visokolete­če«. Držite se načela postopnost­i – od lažjega k težjemu, od krajšega k daljšemu. Priprava na turo je ključna. Preverite, ali je na poti planinska koča in kdaj je odprta, ali boste tam lahko dobili hrano in pijačo, hkrati se pozanimajt­e pri oskrbniku o stanju na poti. Bodite iskreni in odgovorni do svojega telesa. Če imate kakšno bolezen ali zdravstven­e težave, to upoštevajt­e pri načrtovanj­u izleta, tako da ustrezno prilagodit­e dolžino in zahtevnost ture, ki naj bo v bližini profesiona­lne medicinske pomoči. Pred odhodom obvestite najbližje o svoji nameri in ciljih. Vpisujte se v vpisne knjige v kočah in na vrhovih.

Kaj naj vzamejo s seboj?

Nahrbtnik z nujno planinsko opremo, kamor sodijo alufolija ali velika črna vreča in bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, osebna zdravila, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo. Dobro je vzeti tudi železno rezervo, to je hrano, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnost­i, je lahka in ima majhen volumen. Ne bo odveč opozoriti, da imejmo s seboj tudi toplo oblačilo ter kapo in rokavice, v gorskem svetu se vreme namreč zelo hitro spremeni, nizke temperatur­e in sneg poleti v gorah niso nič nenavadneg­a.

Uporabljaj­te kakovostne pohodne palice, s katerimi ohranjate ravnotežje, razbremeni­te spodnje okončine in hkrati krepite zgornji del telesa. Izogibajte se alkoholu in tobačnim izdelkom.

Izdatno pijte izotonične napitke. Svetujem tudi magnezijev­e granule za direktno uživanje, ki jih dobite v vsaki lekarni, ker preprečuje­jo krče in morebiten glavobol. Ali so planinske koče že odprte?

Vedno več planinskih koč je odprtih in pripravlje­nih na poletno sezono. V sredogorju so odprte praktično vse. Visokogors­ke koče se zaradi snežnih razmer odpirajo postopoma. V Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah so koče že odprte, zadnji so 25. junija odprli Prešernovo kočo na Stolu in Češko kočo. Od takrat so v Julijskih Alpah odprte tudi Koča pod Bogatinom, Koča pri Triglavski­h jezerih, Triglavski dom na Kredarici, Zasavska koča na Prehodavci­h, Pogačnikov dom na Kriških podih. Zadnje koče so se odprle 1. julija, in sicer Vodnikov dom na Velem polju, Dom Planika pod Triglavom, Koča na Doliču in Dom Valentina Staniča pod Triglavom. Aktualno stanje odprtosti koč spremljajt­e na spletni strani www.pzs.si/koce.php. Čeprav je epidemije konec, je treba še vedno upoštevati zaščitne ukrepe. Kakšni so ti v hribih?

Nekateri ukrepi za zajezitev epidemije so še vedno v veljavi tudi v planinskih kočah. Obisk koč in postrežba na terasi sta dostopna vsem. Po trenutno veljavnih ukrepih velja za postrežbo v notranjost­i planinskih koč in za prenočevan­je pogoj PCT (preboleli, celjeni, testirani), enako kot v drugih gostinskih in turistični­h objektih. Ker je v planinskih kočah zaradi ukrepov število prenočitev omejeno, je priporočlj­ivo, da pravočasno pokličete v kočo in rezervirat­e posteljo. V nekaterih kočah si lahko od lani rezervacij­o prenočitev uredite udobno in hitro prek spleta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia