Delo (Slovenia)

Danci bi ponovili leto 1992 tudi na Otoku

Polfinale eura 2020 Anglija absolutni favorit večernega spektakla pred 60.000 navijači – Gostitelji razmišljaj­o le o finalu

- poročevale­c iz Londona Jernej Suhadolnik,

Prva julijska sreda prinaša vrhunec evropskega prvenstva v nogometu za Anglijo, edino pravo gostitelji­co eura 2020. Drevišnji (21) spopad Otočanov z Danci bi bil lahko še boljši od sinočnjega na istem štadionu, Angleži si obetajo huronsko podporo rojakov. Glavno vprašanje pred drugo polfinalno tekmo turnirja se glasi: lahko Danci pripravijo novo presenečen­je v tekmi z Anglijo?

Zmagovalec nocojšnjeg­a spektakla na Wembleyju bo imel dan manj za pripravo na nedeljski finale kot sinočnji finalist, toda o tem (še) nihče ne razmišlja. Anglija sanja o prvem nastopu v finalu velikega turnirja po doslej edinem v letu 1966, ko je na svojih tleh gostila svetovno prvenstvo in strla Zahodno Nemčijo, potem ko je tedaj najboljše moštvo na svetu – Brazilija – tudi s pomočjo sodnikov izpadlo že v skupinskem delu tekmovanja. Euro 2020 prinaša Angležem najmanj tako močan naboj kot mundial 1966, tukajšnji prebivalci nestrpno odštevajo ure do (pred) zadnjega dejanja njihove reprezenta­nce na tem šampionatu. V takšnem ozračju pričakujej­o spopad z neugodnimi Danci tudi v taboru treh levov.

Nekoč strah, danes izziv

»Ko sem z ekipo sodelavcev prevzel izbrano vrsto, smo fante najprej dvignili po polomu na euru 2016, ko nas je poslala domov Islandija. Vcepili smo jim zmagovalno miselnost, prav vsaka tekma je zanje predvsem izziv, ne iskanje alibija ali celo strahu. To si štejem kot največji podvig,« je priznal selektor Gareth Southgate.

Prav Anglija premore ekipo z največjo širino igralskega kadra med vsemi na stari celini, tako uspešno je gradil reprezenta­nco v zadnjih petih letih Southgate. Toda ne želi si pripisovat­i zaslug: »Predstavlj­ajte si Svena Görana Eriksona, ko je moral izbirati med imeni a la Beckham, Gerrard, Lampard in Carrick. Tudi njemu ni bilo lahko, toda menedžerji smo tu zato, da sprejemamo najboljše odločitve in jih utemeljeno pojasnimo vsem v jati.«

Tudi v dvoboju s Skandinavc­i premore Southgate več sladkih skrbi. Nekaj podatkov lahko vendarle uvrstimo med aksiome – v napadu bosta zanesljivo igrala Raheem Sterling in Harry Kane, za tretji položaj vlada večja konkurenca. Prav tako Southgate ne bo uvajal novosti: potem ko je prišel do polfinala SP 2018 v Rusiji z modelom 3-5-2, zdaj tehta le med klasičnim 4-3-3 in manj verjetnim 3-4-3.

Nihče ne razmišlja o porazu z Dansko. Navijači – zbralo se jih bo 60.000 – si »veliko obetajo« tudi od nemškega sodnika Felixa Brycha, ki je jezil Ukrajince v četrtfinal­ni tekmi z Anglijo. Andrej Ševčenko je bil denimo prepričan, da bi Slovani zabili Angležem prvi gol na turnirju, če Brych ne bi dosodil konca sekundo po 90. minuti, kar je zanj zelo pomembno. Častni gol je pač častni gol.

Tudi brez Eriksena odlični

Danci ne bodo pritekli na Wembley z belo zastavo. Izkušena Kasper Schmeichel (Leicester) in Simon Kjaer (Milan) ter trojček Andreas Christense­n (Milan), Yussuf Poulsen (Leipzig) in Pierre-Emil Højbjerg (Tottenham), ki so blesteli že na svetovnem prvenstvu U-17, so jamstvo za pogumno igro vikingov, ki imajo v začetni enajsteric­i – kljub odsotni prvi zvezdi Eriksenu – tudi nogometaše Dortmunda, Barcelone in Valencie. Ni se jim treba bati nikogar, zato napoveduje­jo bojevit in neustrašen pristop.

»Čutimo, da lahko igramo z najboljšim­i, to je zame ključno. V skupini zadnje lige narodov smo premagali tudi Anglijo,« je izpostavil danski selektor Kasper Hjulmand, nato pa dodal: »Moramo sanjati o zmagi in ponovitvi zgodovinsk­ega podviga iz leta 1992. Upam, da bodo moji otroci prav tako kot jaz doživeli te nepozabne občutke ob osvojeni lovoriki. Dobro se zavedamo, kdo je favorit dvoboja. Smo zaradi tega brez možnosti? Seveda ne, narediti moramo vse, kar je v naši moči, da si uresničimo sanje,« je prepričan Hjulmand.

 ?? Foto Lee Smith/Reuters ?? Angleži so nabirali moči v svojem vadbenem središču v Burtonu v srednji Angliji, kjer so uživali v obratnem vzdušju, kakršno jih čaka drevi v Londonu.
Foto Lee Smith/Reuters Angleži so nabirali moči v svojem vadbenem središču v Burtonu v srednji Angliji, kjer so uživali v obratnem vzdušju, kakršno jih čaka drevi v Londonu.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia