Delo (Slovenia)

Kek kot Southgate, to je treba izkoristit­i

-

»Naša podpora je neomajna, stoodstotn­o neomajna. Neomajna podpora. Stoodstotn­o stojimo za Garethom. Ve, kaj čutimo do njega. Čutimo, da je briljanten tako na igrišču kot zunaj njega. Z njim želimo nadaljevat­i, saj dela odlično delo. Ne glede na torek, absolutno.«

Izvršni direktor Angleške nogometne zveze (FA) Mark Bullingham je s temi besedami podprl selektorja Garetha Southgata pred derbijem osmine finala med Anglijo in Nemčijo. Obratno torej kot v Nemčiji. Nemška nogometna zveza (DFB) je že pred meseci sporočila, da selektor Joachim Löw po koncu eura 2020 zapušča položaj, nasledil ga bo donedavni Bayernov trener Hansi Flick.

Papir resda prenese vse, prav tako beseda ni konj, tudi Southgata bi lahko zamenjali, če bi izgubil z Nemčijo. Morda v Bolgariji, Turčiji ali Sloveniji, v Angliji pač ne. Razplet je bil znan – Nemci so odšli domov, Angleži še naprej blestijo in resno kandidiraj­o za kaj več. Southgate resnično dela dobro. Večkrat sem ga imel možnost poslušati, njegovi javni nastopi so smiselni in pogosto nosijo močno sporočilo. Anglija že lep čas ni imela tako kakovostne­ga in strokovneg­a selektorja ne glede na razplet polfinalne tekme z Dansko. Nekoč so občasno vodili ekipo »treh levov« tipični pubovski rokovnjači, Southgate deluje artikulira­no kot profesor angleščine na Oxfordu.

Da ne bo pomote, začel ni najbolje, saj ga je v njegovi drugi tekmi na angleški klopi spektakula­rno nadigral Srečko Katanec v Stožicah – za izid 0:0 je bil najbolj zaslužen angleški vratar Joe Hart –, toda že tedaj je bilo možno videti čvrsto Anglijo, ki zdrži tudi točo napadov.

Stroki je treba zaupati, to so v času pandemije covida-19 spoznali tudi v najvišje ležeči vasi najbolj odmaknjene države na svetu, če le obravnavaj­o primer razumno in s kritične razdalje. Prav slovenski primer je povezan s Southgatom. Ko so nekateri igralci pred začetkom bojev za mundial 2018 – torej pol leta pred odličnim paketom tekem

s Slovaško in z Anglijo – predsednik­u NZS Aleksandru Čeferinu »predlagali« menjavo selektorja, je Čeferin še z večjim veseljem Katancu odobril nov mandat.

Srečko je delal dobro, do nastopa na euru 2016 mu je zmanjkal nanometer sreče z Novakoviće­m (poškodba v Švici pri vodstvu z 2:0), Kamplom in Verbičem, ki sta prezrla Katančeva navodila v tekmah s Slovaško in z Ukrajino ter jima je usodno spodrsnilo.

Tomaž Kavčič pozneje ni užival takšnega zaupanja predsednik­a Radenka Mijatovića kot njegov predhodnik Katanec, prednost so namreč dobili igralci, drugače je z Matjažem Kekom, ki mu Mijatović zaupa podobno neomajno kot Angleži Southgatu.

To bi veljalo izkoristit­i še v teh kvalifikac­ijah. Najmanj dva resna tekmeca Slovenije v boju za SP 2022 se namreč soočata s hudimi problemi – tako Stanislav Čerčesov kot Zlatko Dalić sedita na stolu, ki premore le še tri noge …

Slovenci resda v Sočiju in na Cipru niso nadgradili zgodovinsk­e zmage nad Hrvaško v Stožicah, zato odslej štejejo le zmage, toda že s šestimi osvojenimi točkami v septembru (doma s Slovaško in Malto) bi se vrnili v igro do zadnje novembrske akcije. Hrvaška, ki bo septembra tretji tekmec Slovenije, ne ve niti tega, ali jo bo konec leta še vodil predsednik Davor Šuker, ki se bori z resno opozicijo. Odlične razmere za Slovenijo.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Tomaž Kavčič in Srečko Katanec sta sodelovala v uspešnem obdobju pred tekmama z Anglijo in Slovaško.
Foto Dejan Javornik Tomaž Kavčič in Srečko Katanec sta sodelovala v uspešnem obdobju pred tekmama z Anglijo in Slovaško.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia