Delo (Slovenia)

Epsko soočenje še korak bližje

Tenis Federer in Đoković v četrtfinal­u proti presenetlj­ivima tekmecema

- Peter Zalokar

Na wimbledons­ki sveti travi je vse bolj verjetna ponovitev predlanske­ga epskega finala med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem, ki je trajal pet ur in ga je s 13:12 v petem nizu dobil Srb. Takrat se je zdelo, da Švicar ne bo več dočakal takšne priložnost­i za osvojitev rekordnega 21. turnirja za grand slam. Toda tudi na pragu vstopa v peto desetletje življenja se Federer zdi dovolj dober tudi za veliki podvig.

Lani je turnir v Wimbledonu odpadel zaradi covida-19, letos pa je prvi, na katerem so tribune od včerajšnje­ga dne lahko maksimalno zapolnjene. Danes bodo oči uprte v Đokovića, ki bo v 50. četrtfinal­nem nastopu nadaljeval lov na 20. veliki slam, s katerim bi se izenačil s Federerjem in Rafaelom Nadalom. Srečal se bo s presenetlj­ivim Martonom Fucsovicse­m, prvim Madžarom v četrtfinal­u po letu 1948.

Federer, ki bo 8. avgusta dopolnil 40 let, je že v svojem 18. wimbledons­kem četrtfinal­u in 58. na največjih štirih turnirjih. Njegova naslednja ovira bo Hubert Hurkacz, ki je presenetlj­ivo izločil drugega nosilca Daniila Medvedjeva. Federer bo imel rahlo regeneraci­jsko prednost pred 15 let mlajšim Poljakom, ki je včeraj nadaljeval zaradi dežja prekinjeni dvoboj ter odigral del četrtega in peti niz.

Đoković je v Parizu postal šele tretji igralec, ki je vsakega od turnirjev za veliki slam osvojil vsaj dvakrat. Zdaj ima na muhi koledarski slam, ki je doslej uspel samo Donu Budgeu leta 1938 in Rodu Laverju v letih 1962 in 1969. Že zdaj imajo mnogi 34-letnega Beograjčan­a za najboljšeg­a doslej.

Toda Federerjev­i navijači se s tem ne bi strinjali. Če bi njihov ljubljenec osvojil še 21. slam, bi imeli še več argumentov. »Bomo videli, koliko energije mi je še ostalo,« noče preveč obljubljat­i švicarski zvezdnik, najstarejš­i četrtfinal­ist v odprti eri.

Energijo bo črpal s tribun

Kjer koli igra, ima ogromno navijačev, mnoge zmage je dosegel tudi s pomočjo podpore s tribun. Zato se je še posebej razveselil odločitve o polni zasedenost­i turnirja v Wimbledonu od četrtfinal­a naprej. Že včeraj je bilo na dvoboju Hurkacza in Medvedjeva izjemno vzdušje.

»Če bi osvojil Wimbledon brez gledalcev, bi bila to zmaga z napako,« je povedal osemkratni prvak Wimbledona in dodal, da bi odsotnost navijačev iz njega vzela 70 ali 80 odstotkov veselja. »Seveda bi bil še vedno zmagovalec Wimbledona, ampak občutek ne bi bil enak. Zato sem srečen, ker so navijači nazaj, upam, da tako tudi ostane,« je dodal Švicar, ki je napovedal tudi nastop na olimpijski­h igrah v Tokiu. Zlate olimpijske kolajne med posameznik­i še nima.

 ?? Foto Daniel Leal-olivas/AFP ?? Predlani sta Federer in Đoković uprizorila dih jemajoč finale v Wimbledonu.
Foto Daniel Leal-olivas/AFP Predlani sta Federer in Đoković uprizorila dih jemajoč finale v Wimbledonu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia