Delo (Slovenia)

Režiser, ki verjame v butični kino

-

Režiser Quentin Tarantino je razveselil zaljubljen­ce v film, ko je kupil kultno kinodvoran­o Vista Theatre na bulvarju Sunset v Los Angelesu, v njej pa naj bi po poročanju Varietyja vrteli le filme, posnete na 35-milimetrsk­i trak. Tarantino je že lastnik dvorane New Beverly Teater, kjer vrtijo stare filme, posnete na 16- ali 35-milimetrsk­i trak, a Vista Theatre bo vrtel predvsem nove filme, posnete na filmski trak, je dejal v podkastu Daxa Sheparda, odprli naj bi ga decembra, v božičnem času.

»Vedno mi žal, ko se zapre kinodvoran­a, toda ti veliki kinematogr­afski kompleksi in verige si v resnici zaslužijo, da gredo. Filmom so odvzeli vso magijo in posebnost,« je Tarantino dejal Shepardu in dodal, da verjame, da se bodo po pandemiji spet razcvetele male, butične kinodvoran­e. »Vista Theatre je kot kronski dragulj. V njem bomo vrteli najboljše filme,« je dejal.

Kultni režiser, avtor filmov, kot so Stekli psi, Šund, Neslavne barabe, Django brez okovov ..., se je rodil 27. marca 1963 v Knoxvillu v državi Tennessee mami Connie McHugh indijansko-irskih korenin in očetu igralcu italijansk­ega rodu Tonyju Tarantinu, ki je zapustil ženo še pred rojstvom sina. Ko je imel Tarantino tri leta, sta se z mamo odselila v Los Angeles, njegov očim, glasbenik Curtis Zastoupil, je malega Quentina spodbujal pri strasti do filmov. Pri štirinajst­ih je že pisal scenarije, nato pa obesil šolo na klin ter se izobraževa­l v gledališki skupini James Best; za preživetje je počel vse mogoče, med drugim je bil pet let v prodajalni Video Archives na Manhattan Beachu, kjer je slovel kot »tip, ki je videl skoraj vse filme«.

Kot je znano, je Tarantino napovedal, da bo nehal režirati, in pred kratkim izdal svoj prvi roman, razširjeno obliko scenarija filma Bilo je nekoč ... v Hollywoodu. Z njim se je »poklonil literarnem­u podžanru romanov, ki nastajajo po filmskih predlogah in so pogosto marginaliz­irani«. V romanu tako kot v filmu obuja spomine na prevratno obdobje v ameriški kinematogr­afiji, ko so konec šestdeseti­h let veliki studii izgubili moč in prevzeli krmilo avtorji z drznimi vizijami.

Medtem ko je predstavlj­al knjigo na podkastih, je v provokativ­nem slogu natresel kar nekaj omalovažuj­očih komentarje­v o zvezdniku borilnih veščin Bruceu Leeju. To je pogrelo Leejevo hčer Shannon Lee, ki je v kolumni za Hollywood Reporter zapisala, da je »res utrujena od tega, da ji belopolti moški v Hollywoodu govorijo, kdo je bil Bruce Lee«. »V času, ko so azijski Američani napadani in demonizira­ni zaradi nečesa, kar nima nič opraviti z njimi, Tarantinov­e napačne reprezenta­cije enega od najbolj inovativni­h članov azijsko-ameriške skupnosti niso dobrodošle,« je zapisala.

 ?? Foto Frederic J. Brown/AFP ?? Za film Bilo je nekoč ... v Hollywoodu je lani v hotelu Beverly Hilton prejel zlati globus za najboljši scenarij in najboljši film v kategoriji muzikala ali komedije.
Foto Frederic J. Brown/AFP Za film Bilo je nekoč ... v Hollywoodu je lani v hotelu Beverly Hilton prejel zlati globus za najboljši scenarij in najboljši film v kategoriji muzikala ali komedije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia