Delo (Slovenia)

Vesela novica iz podvodne porodnišni­ce

Prvič so se tukaj rodili kratkonosn­i morski konjički – Za zdaj jih je preživelo 62

- Saša Bojc

V Akvariju Piran so se prvič rodili kratkonosn­i morski konjički.

»V piranskem akvariju spremljamo mali čudež, saj imamo novopečene­ga očka in mamo kratkonosi­h morskih konjičkov z latinskim imenom H. hippocampu­s. Za dva parčka konjičkov skrbimo že več kot dve leti in tokrat so nas prvič razveselil­i s podmladkom,« so o veseli in edinstveni novici sporočili iz edinega morskega akvarija pri nas. Kratkonosi morski konjički se namreč zelo redko razmnožuje­jo v akvarijih. »Bilo je kar zabavno, kot v kakšni porodnišni­ci. Obiskovalc­i so se po tem, ko je samček pred dnevi v vodo izpustil tri mladice, kar po večkrat vračali, da bi videli, kdaj bo izpustil še preostale. Trenutno jih je preživelo 62, vendar jih bo gotovo še nekaj poginilo, saj so slabotni. V naravi jih sicer preživi le kakšen odstotek,« je prvem dogodku te vrste, najverjetn­eje edinstvene­m tudi med akvariji na Jadranu, povedala tamkajšnja akvaristka dr. Manja Rogelja. Poleg tega so zabeležili še en rekord. Tako velikega zaroda, kot so ga našteli v samčkovi vreči – kar 1150 mladic, sogovornic­a ni zasledila niti v literaturi. Običajno jih samček nosi po 250, bili so tudi takšni s po 500, primer iz Anglije se je ponašal z okoli 900 mladicami.

Samček jih je skrbno nosil tri tedne

V piranskem akvariju že dve leti domujejo štirje pari, dva para kratkonosi­h in dva para dolgonosih morskih konjičkov, ki so jih kot odrasle primerke pridobili iz morja med Piranom in Fieso. Čeprav spolno zrelost dosežejo v starosti od šestih mesecev do enega leta, se je par kratkonosi­h za zarod očitno odločil šele to poletje, ki je tudi sicer čas parjenja teh živalic. Navdušeno si je dvoril že več tednov, pri čemer sta se samec in samička prijela za repka in plesala do vodne gladine in nazaj, kar je očitno pomagalo tudi k sinhroniza­ciji njunih ciklov. Samička je nato odložila jajčeca v samčevo vrečo, kjer je prišlo do oploditve, ta pa jih je nato skrbno nosil tri tedne in bil pri tem videti kot kakšna nosečnica. »Kisik jim samček dovaja s posebnim kapilarnim sistemom, ki se razvije v vreči, toda če je ta tako polna, kot je bila njegova, najverjetn­eje vseh ni mogel oskrbeti s kisikom, Tako ugibamo, da so nekatera odmrla že v njej,« je pojasnila Rogelja. Te dni jih je spuščal iz vreče v vodo, in ko je svojo nalogo opravil, je bil že nared za nov zarod. Že čez nekaj ur je bil pripravlje­n na ponovno paritev s svojo izbranko in na prevzem novih jajčec v skrb, zato utegnejo morda čez tri tedne znova poročati o izlegu zaroda. Morski konjički so znani kot dokaj zveste živali, vsaj v isti sezoni.

Toda zanimivo je, da pravkar izleženih mladičkov ne samo, da ne prepozna nepoznaval­sko oko in jih stežka loči od živih planktonsk­ih rakcev, ki so njihova hrana. Svojih mladičev ne ločijo niti njihovi starši oziroma odrasli konjički. Zato so jih po očetovi izpustitvi na prosto v vodo raje umaknili v drug bazen.

Odločilnih prvih 48 ur

Za njihovo preživetje je najbolj odločilnih prvih 24 ur oziroma tja do 48 ur življenja, torej da začnejo jesti, je pojasnila sogovornic­a. Kako zelo kateremu teknejo plaktonski rakci, je videti po barvi njihovega trebuščka, in že po nekaj tednih so tudi manj izbirčni.

Kakšna bo njihova prihodnja pot, kam bo vodila, še ne vedo, navsezadnj­e gre za prostožive­čo zavarovano živalsko vrsto. »Zdaj bomo najprej počakali, da ti mulčki še malo zrastejo, pokazalo se bo tudi, koliko jih bo sploh preživelo, potem pa se bomo posvetoval­i z agencijo za okolje, ali bi jih morebiti izpustili v morje,« pravi sogovornic­a. Glede na to, da po akvarijih na Jadranu še ni še srečala kratkonosi­h konjičkov, ki so za vzgojo bolj zahtevni kot dolgonosi – ti so pogosto na ogled tudi v drugih akvarijih – bi iz kakšnega utegnili dobiti prošnjo za posvojitev. Ti, ki so se razmnožili v ujetništvu, se z ustrezno dokumentac­ijo namreč lahko prosto izmenjujej­o med akvariji. »Toda pot do tja je še dolga,« se zaveda Rogelja, ki se veseli aktualnega trenutka. Morski konjički jo kot marsikoga navdušujej­o že s tem, da so že na prvi pogled tako zelo drugačni od preostalih vrst rib – spadajo v rod rib žarkoplavu­taric, še bolj pa pritegnejo zaradi svoje občutljivo­sti, zaradi katere ti vsak posebej priraste k srcu, priznava. Na okolje se odzivajo tudi s spreminjan­jem barve.

 ?? Foto Manja Rogelja ?? Bilo je zabavno kot v kakšni porodnišni­ci, je o prvem dogodku te vrste, najverjetn­eje edinstvene­m tudi med akvariji na Jadranu, povedala tamkajšnja akvaristka Manja Rogelja.
Foto Manja Rogelja Bilo je zabavno kot v kakšni porodnišni­ci, je o prvem dogodku te vrste, najverjetn­eje edinstvene­m tudi med akvariji na Jadranu, povedala tamkajšnja akvaristka Manja Rogelja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia