Delo (Slovenia)

Nadzor nad NPU z grenkim priokusom

- Mitja Felc o vmešavanju politike v delo policije

»Otem ste mediji zelo malo poročali.« Tako je ob predstavit­vi nadzora ministrstv­a za notranje zadeve nad delom Nacionalne­ga preiskoval­nega urada (NPU) minister Aleš Hojs kar nekajkrat okrcal predstavni­ke sedme sile. A je na koncu predstavit­ve njegov državni sekretar Franc Kangler večji del zgroženega govora namenil temu, kako smo mediji poročali o sumih nepravilno­sti pri nakupu Hojsove parcele na Obali, čeprav da nikoli ni bil v predkazens­kem postopku. Sklep: mediji nikoli ne ravnamo prav, zato pokaže, kako bi morali delovati. Enak pristop, vsaj tako se zdi, bi politika rada imela tudi v primeru kriminalis­tičnih preiskav.

Da se je MNZ odločil podrobno pregledati delo in postopke tako imenovane avtonomne elite kriminalis­tov, je prav. Nekatere nepravilno­sti, sploh tiste, ki posegajo v človekove pravice in svoboščine, bi morale biti skrajno izjemne, ne pa tako pogoste. Ocena dela preiskoval­cev je, to ima minister še kako prav, naravnost smešna. Tudi v eliti ne morejo biti vsi enako vrhunski.

A nadzor ima zelo grenak priokus. Predvsem ker ima pri tem veliko besede Kangler, ki je upravičeno (!) razočaran nad represivni­m delom države, in vse skupaj bolj spominja na obračun in maščevanje. Kot tudi zato, ker iz desnih političnih ust na nekdanje vodje NPU in nekatere kriminalis­te ves čas letijo očitki o politični motivirano­sti preiskav. In to s povsem pavšalnimi ocenami, ki se jih zdaj poskuša prek nadzora predstavit­i javnosti.

Kako realno izmeriti učinkovito­st dela NPU, je vprašanje za milijon dolarjev. Po številu kazenskih ovadb?

Da bi jih »štepali« samo zaradi statističn­ega prikaza, je skrb vzbujajoče. Hojsova ocena je, da je poteza tožilstva neverjetna, ko je to zavrglo kazensko ovadbo NPU glede žilnih opornic. Takšne vrednostne sodbe, brez poznavanja drobovja tako obremeniln­ih kot razbremeni­lnih dokazov, ne sodijo niti za točilni pult.

Narobe je, da je politika tista, ki ocenjuje, da je primer domnevnega pranja denarja prek NLB zrel za kazenski pregon, nakup zemljišča v Trenti pa ne. In takšne izjave po nepotrebne­m rušijo že tako omajano zaupanje državljano­v v (pravni) sistem. Visoki funkcionar­ji bi morali narodu vlivati zaupanje v delovanje vitalnih delov države, a seveda hkrati skrbeti, da je to zaupanje upravičeno. Trenutno pa ni ne enega ne drugega.

Visoki funkcionar­ji bi morali vlivati zaupanje v delovanje vitalnih delov države, a hkrati skrbeti, da je to upravičeno.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia