Delo (Slovenia)

Mariborčan­i na novi poti, Domžalčani še boljši

V 1. kolu kvalifikac­ij za konferenčn­o ligo bosta Maribor in Domžale nocoj izzvala Urartu in Hesperange

- Gorazd Nejedly

V 1. kolu kvaliikaci­j za nogometno konferenčn­o ligo bosta Maribor in Domžale nocoj izzvala Urartu in Hesperange.

Ko slišijo ime Coleraine, privrženci Maribora zastrižejo z ušesi. Lanski nokavt severnoirs­kih polprofesi­onalcev še ni povsem postavil na noge vijoličnih, ki se prenovljen­i, posodoblje­ni in pomlajeni vračajo na prizorišče enega od največjih evropskih polomov. V prvi tekmi 1. kola kvaliikaci­j za novoustano­vljeno konferenčn­o ligo bo nocoj v Ljudskem vrtu gostoval armenski tekmec Urartu. Dvoboj se bo začel ob 20.45. Še prej, ob 20. uri, bodo Domžale odprle slovenski večer v evropskih kvaliikaci­jah s prvo tekmo proti luksemburš­kemu tekmecu Hesperange. Prebere ali sliši se domišljavo, toda slovenski evropski izkupiček bi ta teden moral biti stoodstote­n. Mura je v kvaliikaci­jah za ligo prvakov iz zahtevnega gostovanja prinesla poln plen z minimalno zmago, toda makedonski prvak Škendija še ni vrgel puške v koruzo. Bil je celo boljši, toda imel je tudi precej smole. Muri se v torek v Fazaneriji obeta še najmanj 90 peklenskih minut, sodeč po videnem na štadionu Toše Proeski v glavnem mestu Severne Makedonije, kjer je klub iz Tetova gostil Sobočane.

Kakšen Maribor za lepši in boljši jutri?

Oči slovenskih nogometnih navdušence­v in strokovnja­kov bodo uprte v Ljudski vrt. Kaj sta »spravila skupaj« športni direktor Marko Šuler in trener Simon Rožman po še eni sezoni brez lovorike in korenitih kadrovskih posegih? Ključna ustvarjalc­a novega Maribora bosta v prvi bitki bolj ali manj uporabila še preverjene sile, novinci, ni jih malo, se namreč šele uvajajo v Rožmanov igralni koncept, ki naj bi ostal v trenerjevi­h »gabaritih« – napadalni.

»Načrtovali smo tekme v smeri naše strategije igre, obrisi, kako želimo delovati na igrišču, so vidni. Pomlajenem­u moštvu še manjka izkušenj, a iz dneva v dan smo boljše pripravlje­ni in verjamem v pozitiven začetek nove zgodbe,” je še brez vsebinskih podrobnost­i razmišljal 38-letni Štorčan na mariborski klopi. V pomoč je moral imeti še dobre obveščeval­ce, da je v pripravi za tekmo upošteval glavne značilnost­i tekmeca, ki prihaja iz glavnega mesta Jerevana, in tretjeuvrš­čenega v armenskem prvenstvu.

Domžalski korak naprej

Preplah je bil odveč. Najboljši strelec Domžalčano­v v minuli sezoni Dario Kolobarić je še trdno Domžalčan, je prijavljen za evropske tekme in je med kandidati za nastop proti Hesperangu, ki je bil tretji v minuli sezoni v domačem prvenstvu. Toda mladi napadalec je tudi naprodaj. Na voljo je tudi Olimpiji ob plačilu odškodnine, ki ni manjša od pol milijona evrov. Toda to so sladke skrbi za trenerja

• Kaj sta »spravila skupaj« Marko Šuler in Simon Rožman?

• Dario Kolobarić je še vedno prvi napadalec Domžal.

• V Ljudskem vrtu ob 20.45, v Domžalah ob

20. uri.

Dejana Đuranovića, ki je pred novim izzivom in ta ni le evropski. Osrednje vprašanje je, ali Domžale po zelo dobrem spomladans­kem delu v slovenskem prvenstvu lahko še napredujej­o in se že od prve minute v novi sezoni predstavij­o kot moštvo za višje ter odmevnejše dosežke, v Evropi in še bolj doma.

»Želja je napredovan­je, ampak tekmec ni naiven in ima izkušnje iz evropske lige. Psihično in izično je moštvo pripravlje­no. Že dolgo časa smo skupaj in to je zagotovo zelo dobro za avtomatizm­e v igri in za uigranost. Zaradi tega smo lahko optimistič­ni,'' je ocenil trener, ki je priznal, da imajo Domžale kot klub bistveno več izkušenj, zaradi česar sprejemajo vlogo favoritov. V pozitivno držo so Domžalčane spravili tudi tekmeci. Kot je povedal Đuranović, zato, ker želijo igrati.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Domžalski organizato­r igre Senijad Ibričić (desno) bo tudi v tej sezoni podaljšana roka trenerja Dejana Đuranovića, Mariborčan Andrej Kotnik pa je vijolični adut iz ozadja.
Foto Leon Vidic Domžalski organizato­r igre Senijad Ibričić (desno) bo tudi v tej sezoni podaljšana roka trenerja Dejana Đuranovića, Mariborčan Andrej Kotnik pa je vijolični adut iz ozadja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia