Delo (Slovenia)

Pogačar že pet minut pred zasledoval­ci

Tour 2021 Van Aert zmagovalec 11. etape z dvema vzponoma na Mont Ventoux – Rumena majica pokazala, da je iz mesa in krvi

- Miha Hočevar

V epski 11. etapi Toura z dvema vzponoma na Mont Ventoux, v kateri je zmago slavil Belgijec Wout van Aert, so se tekmeci trudili, da bi v težave spravili nosilca rumene majice Tadeja Pogačarja. To je tik pod vrhom zadnjega vzpona uspelo Dancu Jonasu Vingegaard­u, ki pa ga je slovenski šampion v spustu ujel in v boju za vrh v skupnem seštevku ni izgubil niti sekunde. Še več, popustil je do včeraj drugouvršč­eni Avstralec Ben O'Connor, tako da je zdaj najbližji Pogačarjev zasledoval­ec Kolumbijec Rigoberto Uran, ki zaostaja že več kot pet minut. M. H.

Ko Tadej Pogačar (UAE) nima najboljšeg­a dneva, prednost v skupnem seštevku poveča na več kot pet minut, bi lahko zapisali po epski 11. etapi z dvema vzponoma na Mont Ventoux. Veliki junak je bil Wout van Aert (Jumbo Visma), ki je še enkrat pokazal, da na kolesu zmore malodane vse. Dan prej je bil drugi v šprintu glavnine, tokrat je dobil eno od najtežjih gorskih preizkušen­j.

Julian Alaphilipp­e (Deceuninck-QuickStep) in van Aert sta bila zvezdi ubežne skupine, ki se je kljub številnim poskusom dokončno izoblikova­la šele po 40 km te izjemno zahtevne, 198,9 km dolge etape. Vmes je še enkrat grdo padel in odstopil zvesti Rogličev pomočnik pri Jumbu Vismi Tony Martin. Med ubežniki ni bilo nikogar, ki bi lahko ogrozil Pogačarjev­o rumeno majico. Njegovim pomočnikom iz ekipe UAE je lahko še bolj odleglo, ko so se za narekovanj­e tempa na čelu glavnine odločili pri ekipi Ineos. Zdelo se je, da branijo vodstvo, ne da ga napadajo in tako so vztrajali malodane do vrha prvega, lažjega vzpona na Mont Ventoux (22 km, 5,1-odstotni naklon). Športnemu direktorju Pogačarjev­e ekipe Andreju Hauptmanu se je tu bržkone odvalil kamen od srca.

V pričakovan­ju ene ključnih etap dirke ga je najbolj skrbelo, da bi Pogačar prehitro ostal osamljen. Vendar tako kapetan kot njegovi pomočniki do tu niso porabili niti enega vata odvečne moči. Šele tik pod vrhom Plešaste gore so šli na čelo kolone, da bi imeli čim boljši položaj na spustu.

Tu so imeli Alaphilipp­e, van Aert in druščina prednost 4:40 in vse možnosti, da bi se med seboj udarili za prestižno etapno zmago. Še bolj se jim je začela nasmihati, ker je Ineos na čelu glavnine še naprej vztrajal pri narekovanj­u tempa, ki jim ni obetal ne dobička v boju za rumeno majico ne v lovu na etapni uspeh. So pa na drugem, precej zahtevnejš­em vzponu na Mont Ventoux (15,7 km, 8,8 odstotka), na katerem se je med ubežniki van Aert odpeljal etapni zmagi naproti, izčrpavali številne kolesarje. Tudi Bena O'Connorja

• Van Aert je bil le dan po 2. mestu v šprintu najboljši v gorah.

• Pogačar ni mogel slediti napadu Jonasa Vingegaard­a.

• Drugouvršč­eni Rigoberto Uran za Slovencem zaostaja 5:18.

(Ag2r), drugouvršč­enega v skupnem seštevku. Avstralec je pred etapo za rumeno majico zaostajal 2:01, ko je že 10 km pod vrhom začel popuščati, je bilo jasno, da bo prednost slovenskeg­a šampiona pred najbližjim zasledoval­cem narasla. Vprašanje je bilo, ali mu bo ob trden delu kolesarjev Ineosa kaj časa odščipnil kapetan Richard Carapaz. Vendar ni skočil Ekvadorec, dva km pred vrhom se je opogumil Jonas Vingegaard, ki je po Rogličevem odstopu prevzel kapetanski trak pri Jumbu Vismi.

Eksplodira­l in ostal miren

Pogačar mu je sprva edini sledil, nato pa tudi sam popustil, prvič na tem Touru je pokazal, da je iz mesa in krvi. Na vrh je prikolesar­il 40 sekund za Dancem, ki dirka v njegovi »izposojeni« beli majici najboljšeg­a mladega kolesarja. Kajpak pa je imel Pogačar vse pod nadzorom. Na začetku 22-kilometrsk­ega spusta je počakal na Carapaza in Rigoberta Urana (Education First), ki ju je Vingegaard ogrožal v boju za 2. mesto v skupni razvrstitv­i.

Slovenec in Južnoameri­čana so vztrajno zmanjševal­i zaostanek in Vingegaard­a pred ciljem tudi ujeli. Pogačar je etapo končal na 4. mestu, njegova prednost pred drugouvršč­enim Uranom v skupnem seštevku zdaj znaša 5:18, pred Vingegaard­om na 3. mestu pa 5:32.

»Pred Tourom nisem pričakoval, da bom dobil to etapo. V zadnjih dneh pa sem začel verjeti v to, vodstvo ekipe sem prosil, naj me pustijo v pobeg. To je eden od najbolj ikoničnih vzponov v kolesarstv­u, to je najbrž moja največja zmaga v karieri. Je tudi zelo čustvena. Veliko sem pregaral, da sem prišel na dirko na pravi ravni, nato smo imeli ogromno smole z ekipo, ne nazadnje je v tej etapi odstopil še Martin. Na srečo se je na koncu vse obrnilo v moj prid,« je po svoji četrti etapni zmagi na Touru povedal van Aert.

»Ves zadnji klanec je bil ritem oster, Vingegaard­ovemu napadu nisem mogel slediti do vrha, malo preveč je bilo zame. Eksplodira­l sem, a sem moral ostati miren, vedel sem, da ni daleč do vrha. Nadaljeval sem v svojem tempu in želel nekaj moči prihraniti za spust. Vse se je dobro izšlo. Vingegaard me ne preseneča, pričakoval sem, da bo eden od najboljših hribolazce­v,« pa je povedal Pogačar, ki se zaveda, da na Touru za nosilca rumene majice ni lahkih dni: »Pred nami je ravninska 12. etapa, pričakovat­i pa je veter. Kot kaže, bomo šli do cilja v Parizu vseskozi s plinom do konca.«

 ?? Foto Stephane Mahe/Reuters ??
Foto Stephane Mahe/Reuters
 ?? Foto Stephane Mahe/Reuters ?? Tadej Pogačar (v ospredju) je pokazal, da je ranljiv, a proti tekmecem ni izgubil nič časa.
Foto Stephane Mahe/Reuters Tadej Pogačar (v ospredju) je pokazal, da je ranljiv, a proti tekmecem ni izgubil nič časa.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia