Delo (Slovenia)

Medvedi povzročili več škode, volkovi manj

Velike zveri Skupna škoda v prvem polletju letošnjega leta manjša kot lani – Odvzetih 128 medvedov in štirje volkovi

-

Medvedi so letos povzročili več škode kot v istem obdobju lani, volkovi pa manj. Tudi skupna škoda po obeh velikih zvereh je bila letos manjša kot lani. Iz narave je bilo letos do zdaj odvzetih 128 medvedov, kar je več kot v celotnem lanskem letu, ko je bilo odstreljen­ih 99 medvedov.

V prvem polletju letos so pristojni obravnaval­i 120 škodnih primerov po rjavem medvedu in 80 škodnih primerov po volku. Skupna škoda je ocenjena na malo manj kot 90.000 evrov. Lani je bilo v prvem polletju 86 škodnih dogodkov, ki so jih povzročili medvedi, in 143 škodnih dogodkov, ki so jih povzročili volkovi. Skupna škoda pa je bila lani v prvem polletju ocenjena na 112.000 evrov, kažejo podatki, ki so jih za STA posredoval­i z Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Tako letos kot lani je v prvem polletju leta največ škodnih dogodkov po medvedu in volku nastalo na območju kočevsko-belokranjs­kega lovsko upravljavs­kega območja. Glede števila škod po medvedu je letos na drugem mestu zasavsko območje, kjer so lani medvedi povzročili precej manj škode kot letos, po številu škodnih dogodkov po volku pa je na drugem mestu primorsko območje, ki je kočevsko-belokranjs­kemu sledilo že lani. Letos je bilo nekaj škode po medvedu tudi na Pohorju, pristojni pa ne zaznavajo več škod po volkovih na območju kamniško-savinjskeg­a lovsko upravljavs­kega območja.

Nezakonito usmrčen medved in domnevno volk

Letos je bilo do zdaj iz narave odvzetih 128 medvedov, od tega so jih 112 odstrelili na podlagi dovoljenja agencije za okolje, sedem je bilo odstreljen­ih na podlagi individual­nih dovoljenj za odstrel problemati­čnih medvedov, štirje so bili povoženi na železnici, trije na cestah, eden je bil nezakonito usmrčen, v enem primeru pa vzrok za pogin ni znan. Iz narave so bili letos odvzeti štirje volkovi, od tega sta bila dva odstreljen­a na podlagi dovoljenja za odstrel križancev z domačim psom, eden je bil povožen na cesti, v enem primeru pa gre za sum na nezakonito usmrtitev.Lani je bilo od januarja do junija iz narave odvzetih 21 medvedov in devet volkov. V celotnem lanskem letu pa je bilo iz narave skupaj odvzetih 99 rjavih medvedov in 14 volkov oziroma križancev med volkom in domačim psom, kažejo podatki ZGS.

V Sloveniji po ocenah ZGS živi več kot tisoč medvedov. Številčnos­t volkov je bila za sezono 2019–2020 ocenjena na 113, ocena številčnos­ti za sezono 2020–2021 pa bo znana jeseni.

STA

• Zabeleženi­h je bilo 120 škod po medvedu in 80 po volku.

• Škoda v prvem polletju letos znaša 90.000 evrov, v istem obdobju lani je bila 112.000 evrov.

 ??  ??
 ??  ?? Največ škodnih dogodkov po medvedu in volku je nastalo na območju kočevsko-belokranjs­kega lovsko upravljavs­kega območja.
Največ škodnih dogodkov po medvedu in volku je nastalo na območju kočevsko-belokranjs­kega lovsko upravljavs­kega območja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia