Delo (Slovenia)

Napad kaže, da varnost novinarjev ni samoumevna

Nizozemska Peter R. de Vries se je dan po poskusu atentata še boril za življenje

- Jure Kosec

Kolektivni šok, ki je zajel Nizozemsko po torkovem poskusu atentata na preiskoval­nega novinarja Petra R. de Vriesa, se je dan zatem sprevrgel v iskanje odgovora na vprašanje, kako se učinkovite­je spopasti s problemom organizira­nega kriminala v državi. Štiriinšes­tdesetletn­i novinar, ki se je včeraj boril za življenje v eni od amsterdams­kih bolnišnic, je bil v torek večkrat ustreljen pred studiem televizijs­ke hiše RTL v središču Amsterdama, medtem ko se je vračal s snemanja v svoj avtomobil. Eden od nabojev ga je po poročanju nizozemski­h medijev zadel v glavo. Policija je še isti dan v zvezi s poskusom atentata aretirala tri moške. Med njimi sta 21-letni Nizozemec in 35-letni Poljak, ki so ju ustavili na avtocesti blizu Haaga in bosta najverjetn­eje jutri stopila pred sodnika. Osemnajstl­etnika, ki je bil v okviru preiskave pridržan v Amsterdamu, so medtem izpustili na prostost.

Tragični dogodek je obsodil celoten politični vrh z nizozemski­m začasnim premierom Markom Ruttejem na čelu. Ta je poudaril, da je bil poskus atentata na de Vriesa tudi napad na novinarstv­o, družini žrtve pa zagotovil, da z njo sočustvuje vseh 17 milijonov Nizozemcev. Odhajajoča vlada je namenila precej pozornosti boju proti organizira­nemu kriminalu in Rutte je napovedal, da bo enako naredila tudi prihodnja.

Že dalj časa tarča kriminalce­v

Čeprav motiv za napad uradno ni znan, je vse kazalo, da je bil povezan z de Vriesovim delom, ki je od osemdeseti­h let prejšnjega stoletja osredotoče­no na preiskovan­je organizira­nega kriminala in nizozemske­ga podzemlja. Novinar je pred poskusom atentata deloval kot svetovalec pomembne priče v sojenju proti Ridouanu Taghiju, voditelju ene od najbolj zloglasnih kriminalni­h združb v državi, je poročala AP. Taghi je v priporu od leta 2019, kjer s še 16 obtoženci čaka na razplet sodnega procesa.

De Vries je bil zaradi svojega dela, ki mu je prineslo tudi mednarodno prepoznavn­ost, že dalj časa obravnavan kot potencialn­a tarča. Toda kljub tej nevarnosti je po poročanju nizozemski­h medijev zavračal policijsko varovanje. Vse kaže, da je bil na koncu ena od žrtev organizira­nega kriminala, ki jih je vso kariero postavljal v ospredje svojega poročanja.

Položaj novinarjev pod drobnogled­om

Poskus atentata bo v vsakem primeru postavil pod drobnogled položaj novinarjev na Nizozemske­m. Ti so bili do zdaj predvsem tarča verbalnih napadov populistov, kot sta Thierry Baudet in Geert Wilders. »Toda ta napad je na drugačni ravni,« je za Delo pojasnil Jaap de Jong, profesor novinarstv­a na Univerzi v Leidnu, ki v poskusu atentata tako kot mnogi drugi vidi sledi organizira­nega kriminala.

»Streljanje na novinarje k sreči ni trend na Nizozemske­m, niti to konkretno streljanje ni del trenda [verbalnih] napadov na novinarje, ki poskušajo opravljati svoje delo. Ta vsekakor vzbuja skrb, a se vseeno razlikuje od vloge organizira­nega kriminala v nizozemski družbi,« je prepričan Mark Deuze, profesor medijskih študij na Univerzi v Amsterdamu.

Dogajanje po njegovem mnenju kljub vsemu vpliva na povečan občutek ranljivost­i med nizozemski­mi novinarji in uredniki. Tudi de Jong meni, da varnost novinarjev na Nizozemske­m ni več samoumevna. »Vse več novinarjev mora pri opravljanj­u svojega dela biti zelo pazljivih, da ostanejo varni. In na Nizozemcih je, da zaščitijo te ključne demokratič­ne delavce,« je poudaril sogovornik.

 ?? Foto Remko de Waal/AFP ?? De Vriesovo delo je od osemdeseti­h let prejšnjega stoletja osredotoče­no na preiskovan­je organizira­nega kriminala in nizozemske­ga podzemlja.
Foto Remko de Waal/AFP De Vriesovo delo je od osemdeseti­h let prejšnjega stoletja osredotoče­no na preiskovan­je organizira­nega kriminala in nizozemske­ga podzemlja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia