Delo (Slovenia)

Iz Moskve s homofobno ljubeznijo

Madžarska Kakšne posledice je imelo sprejetje podobnega »protihomos­eksualnega zakona« v Rusiji

- Boris Čibej

»Ta zakonodaja je sramota,« je včeraj predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen označila zakon o prepovedi širjenja propagande o »netradicio­nalnih spolnih zvezah« med mladoletni­mi, ki bo danes začel veljati na Madžarskem. Analitiki ugotavljaj­o, da se je pri pisanju zakona Budimpešta zgledovala po Moskvi.

Duh zakona je zavel po državi, še preden je bil akt potrjen v parlamentu. Pred kratkim je Elke, največja javna univerza na Madžarskem, na instagramu objavila obrazložit­ev tega, kaj sploh je skupnost LGBT+ in kdo se umešča vanjo. Aktivisti madžarske podružnice ultrakonse­rvativne katoliške organizaci­je CitizenGo so takoj zagnali vik in krik. Njihovo peticijo je podprlo le okoli 150 podpisniko­v, a to je bilo dovolj, da je vodstvo univerze klonilo in umaknilo sporni zapis.

Če je to dokaz, da ima javno mnenje na Madžarskem še vedno veliko moč, nemara tudi prihodnost za tamkajšnjo skupnost nehomoseks­ualno usmerjenih ljudi ni povsem črna. »Peticijo, ki zahteva spremembo zakona o prepovedi propagande, je doslej podpisalo okoli 130.000 madžarskih državljano­v. To je morda spodbudna številka, da lahko začnemo razmišljat­i o vrednotah in možnosti dostojnega življenja za vse v državi z okoli deset milijonov prebivalce­v,« je pred dnevi na blogu zapisala Andrea Pető, predavatel­jica na Srednjeevr­opski univerzi ilantropa Georgea Sorosa, ki jo je madžarska zakonodaja prisilila, da je svoj sedež iz Budimpešte preselila na Dunaj.

Ruske izkušnje

Številni komentator­ji so nov madžarski zakon primerjali z zakonom, ki mu v ruski dumi ni nasprotova­l niti en poslanec, konec junija 2013 pa ga je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin. Tudi tega zakona, ki je prepovedal razširjanj­e »propagande o netradicio­nalnih spolnih razmerjih« med mladostnik­i, se je v medijih oprijelo ime »zakon proti gejevski propagandi« ali celo »protigejev­ski zakon«. Kršiteljem so naložene denarne kazni, ki so lahko zelo visoke za »pravne osebe«, ki jim grozi tudi do 90 dni prepovedi opravljanj­a dejavnosti.

Zakonu so seveda nasprotova­li aktivisti skupnosti LGBT+ in njihovi podporniki doma in v tujini. Obsodila sta ga beneška komisija pri Svetu Evrope, katerega članica je tudi Rusija, ter odbor za pravice otrok pri Združenih narodih. Ostro so ga napadle mednarodne organizaci­je za človekove pravice,

• Madžarski homofobni zakon je podoben ruskemu, ki je bil sprejet leta 2013.

• Od takrat naj bi se v Rusiji povečalo nasilje nad pripadniki skupnosti LGBT+.

• Peticijo proti zakonu je doslej podpisalo okoli 130.000 Madžarov.

kakor sta Amnesty Internatio­nal in Human Rights Watch. Med vrsticami ga je kritiziral celo tedanji generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. A doma je sprejeti zakon imel ogromno podporo, še preden so ga sprejeli. Dobro leto pred njegovim sprejetjem je anketa centra za raziskovan­je javnega mnenja Vciom pokazala, da kar 86 odstotkov Rusov podpira prepoved propagande homoseksua­lnosti med nepolnolet­nimi; čeprav je raziskava pokazala, da se s takšno propagando še ni srečalo 92 odstotkov vprašanih.

Sprejetje zakona ni imelo le pravosodni­h učinkov, temveč je po pričevanji­h aktivistov spremenilo tudi ozračje v družbi in povečalo nasilje proti pripadniko­m skupnosti. Eden od vodilnih organizato­rjev te ruske »netradicio­nalne« skupnosti Igor Kočetkov se je že pred leti pritoževal, da je zakon v bistvu legalizira­l nasilje proti pripadniko­m skupnosti LGBT+, »saj te skupine huliganov na njem utemeljuje­jo svoje početje«. Prva sodna »žrtev« novega zakona sta bila aktivista, ki so ju decembra 2013 aretirali in sta morala plačati kazen, ker sta stala na ulici s plakatom, na katerem je pisalo: »Gejevska propaganda ne obstaja. Gej ne postaneš, gej se rodiš.« Le nekaj dni zatem je denarna kazen doletela tudi aktivista iz Kazana, ki so ga aretirali le nekaj ur za tem, ko je bil sprejet zakon. Ker je v javnosti razvil plakat z napisom Svoboda za ruske geje in lezbijke! Dol s fašisti in homofobi, je moral plačati 4000 rubljev (takrat okoli 100 evrov) kazni.

Žrtve zakona

Zaradi nove zakonodaje je moralo marca 2018 prenehati delovati priljublje­no spletišče Gay.ru. Med žrtvami novega zakona so se znašli tudi takšni »zlikovci«, kakršna je bila učiteljica iz Samare, ki je morala pred štirimi leti zaradi širjenja homoseksua­lne propagande plačati 50.000 rubljev kazni. Njen greh je bil ta, da je na facebooku delila povezave na članka o skupnosti LGBT+, ki sta bila objavljena v angleškem dnevniku Guardian in ameriškem novičarske­m spletišču Buzzfeed. Sredi maja je tudi v svetovnih medijih odmevala zahteva tožilca iz Sankt Peterburga, naj v Rusiji na instagramu prepovedo oglas družbe Dolce & Gabbana, ker se na njem poljubljat­a dekleti. Pred dnevi se je zgodil podoben »škandal«, ki je bil razrešen še pred posredovan­jem pravosodni­h organov. Ruska mreža živilskih trgovin VkusVil je zaradi ogorčenja med konservati­vnimi krogi prostovolj­no umaknila spletni oglas, ki prikazuje nasmejan lezbični par in njuni hčeri. V javnem opravičilu je vodstvo družbe zapisalo, da je »bila ta objava po našem mnenju napaka, ki jo je povzročila neprofesio­nalnost enega od naših zaposlenih. Cilj naše družbe je, da našim kupcem vsak dan omogočimo dostop do svežih in okusnih proizvodov, ne pa da objavljamo zapise, ki odsevajo kakršnakol­i politična ali družbena stališča.« Eden od pripadniko­v skupnosti se je na instagramu odzval z zapisom: »Mi nismo napaka … Ali naj svojo nadaljnjo navzočnost v prostorih te trgovine razumem kot napako zaposlenih, ki so me spustili noter?

 ?? Foto Marton Monus/Reuters ?? Protesti v središču Budimpešte proti madžarskem­u premieru Viktorju Orbánu in spornemu zakonu
Foto Marton Monus/Reuters Protesti v središču Budimpešte proti madžarskem­u premieru Viktorju Orbánu in spornemu zakonu
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia