Delo (Slovenia)

Rusi spreminjaj­o šampanjec v penino in obratno

Spor med Rusijo in Francijo Po novi ruski zakonodaji je francoski šampanjec lahko v cirilici samo peneče se vino

- Mimi Podkrižnik

Obstajajo vojne vseh vrst, nekatere so tudi alkoholne. Francija in Rusija se bijeta za pijačo, kajti po novem ruskem zakonu je šampanjec, zapisan v cirilici, lahko le ruski; kaj zato, če domala ves svet ve, da šampanjec izvira iz Šampanje in je narejen po šampanjski metodi, vse drugo so penine.

Francoski proizvajal­ci šampanjca so ogorčeni, ne morejo sprejeti, da je uradna Moskva z zakonom, ki so ga potrdili minuli petek, degradiral­a francoski šampanjec na peneče se vino kljub zaščiteni označbi. Zdaj morajo vsi, ki hočejo iz Francije izvažati na ruski trg, zamenjati nalepko na buteljkah, kajti – v cirilici, v kateri berejo Rusi – ne smejo navajati izraza šampanjec, v manj razširjeni latinici pa lahko napišejo shampansko­e. Zato ne manjka negodovanj­a, kakor tudi ne zahtev, da morata tako Pariz kot Bruselj pritisniti na Vladimirja Putina. Kakor je za francoske medije povedal Charles Goemaere, generalni direktor odbora za šampanjec (Comité Champagne), je škandalozn­o, da je francoski šampanjec po novem za Ruse kot vsa druga peneča se vina, ruski proizvajal­ci pa imajo pravico do poimenovan­ja v cirilici »ruski šampanjec«.

Poziv k blokadi

V Comitéju so zato takoj pozvali šampanjske proizvajal­ce, da do nadaljnjeg­a ustavijo izvoz v Rusijo. S pobudo so se po poročanju France Info brž strinjali pri znamenitem Moët Hennessyju, ki sodi v luksuzno skupino LVMH in je na ruskem trgu dokaj razširjen, a so se kmalu zatem vrnili v stare tirnice. Kakor so sporočili javnosti, od nekdaj upoštevajo veljavno zakonodajo povsod, kjer poslujejo ... Prav tako je po podatkih Comitéja za pandemično leto 2020 na seznamu držav, kamor so izvažali šampanjec, Rusija zasedla komaj 15. mesto, kar pomeni, da so na ruskem trgu prodali približno 1,8 milijona buteljk in zaslužili okoli 35 milijonov evrov. Največje uvoznice so bile ZDA, kamor so dostavili za 501 milijon evrov šampanjca, in Združeno kraljestvo, kjer so prodali več kot 21 milijonov steklenic in zaslužili okoli 338 milijonov evrov. Pri ruskem dnevniku Vedomosti so pred dnevi še drugače navedli, da iz Francije izvira 13 odstotkov od 50 milijonov litrov šampanjca in penine, kolikor ju na leto uvozijo v Rusijo, 2 odstotka od tega predstavlj­a Moët Hennessy.

Diplomatsk­a praksa

Da je šampanjec zaščiten v okoli 120 državah, imajo, kakor poudarjajo mediji v Franciji, zaslugo Šampanjčan­i, proizvajal­ci iz Šampanje, ki ga varujejo kot punčico svojega očesa. Zdaj menda pozivajo francosko in evropsko diplomacij­o, naj pritisneta na ruske oblasti, da bodo spoštovale, kar je očitno. Kot razumejo, hoče Moskva s spremembo zakonodaje še bolj zamegliti razlike med pravim in nepravim šampanjcem, spodbuditi rusko proizvodnj­o in tisto na Krimu, in vendar poznavalci znajo, o tem so prepričani, ločiti »izvirnik« od »kopij«. Po pisanju Le Monda uporabljaj­o Rusi (kot še marsikdo) izraz šampanjec počez in neustrezno za različne penine, tako da je od nekdaj, ceneni »sovjetski šampanjec«, na primer, je v tridesetih letih preteklega stoletja hotel Stalin natočiti kar vsem.

 ?? Foto Kirill Kudryavtse­v/Reuters ?? Moskva hoče še bolj zamegliti razlike med pravim in nepravim šampanjcem, zato ne manjka zahtev, da morata tako Pariz kot Bruselj pritisniti na Vladimirja Putina.
Foto Kirill Kudryavtse­v/Reuters Moskva hoče še bolj zamegliti razlike med pravim in nepravim šampanjcem, zato ne manjka zahtev, da morata tako Pariz kot Bruselj pritisniti na Vladimirja Putina.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia