Delo (Slovenia)

Vesoljski tenis za zmago proti Federerju

Wimbledon Dosežek dneva je v četrtfinal­u Wimbledona uprizoril Poljak Hubert Hurkacz

- Siniša Uroševič

Se veliki kralj poslavlja od nas? To je bilo ključno vprašanje četrtinaln­e srede v Wimbledonu, potem ko je ljubljenec tribun, sijajni švicarski teniški igralec Roger Federer, senzaciona­lno z 0:3 v nizih izgubil proti Poljaku Hubertu Hurkaczu. Na turnirjih za grand slam še nikdar ni prišel dlje od 2. kola, tu pa ima zdaj polinale! Londonsko občinstvo pa se boji, da je bil to na tem prizorišču dejansko zadnji Federerjev nastop v karieri ...

Wimbledona lani zaradi pandemije ni bilo. Ko pa spomin uide k zadnjemu turnirju, torej v poletju 2019, pa seveda ne moremo mimo sanjske inalne predstave Đoković vs. Federer, v kateri je Srb zmagal po petih nizih, pred tem pa se rešil ob dveh tekmečevih zaključnih žogicah za lovoriko. In ni jih bilo malo, ki so razmišljal­i o novem inalnem dejanju teh dveh igralcev, toda tokrat je to senzaciona­lno preprečil 24-letni Poljak. V tenisu ni povsem »zelen«, toda ob prihodu na turnir mu mnogi le niso napovedova­li tako odmevnega skalpa, kot ga je dosegel v tej drugi wimbledons­ki sredi. Za Švicarja je bil to že 18. četrtinale na tem kultnem štadionu, vključno z včerajšnji­m spodrsljaj­em je le štirikrat izgubil. In tako ni čudno, da je poljski spletni portal gazeta.pl ob razpletu udaril z naslovom: Vesoljska predstava Poljaka v Wimbledonu!

Še enega presenečen­ja pa le ni bilo: pot Martóna Fucsovicsa, prvega madžarskeg­a četrtinali­sta teniških turnirjev za grand slam po letu 1948, je ustavil Novak Đoković. Vodilni igralec svetovne teniške lestvice se približuje sanjskemu dosežku – 20. lovoriki s štirih največjih turnirjev –. s katerim bi se na večni lestvici izenačil z Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem. Sicer pa je moderator novinarske konference Novaku omenil, da je bila to zanj že 315. zmaga na turnirjih za grand slam, ob tem pa 41. polinale, 10. v Londonu. Srb pa mu je ob tem šaljivo odgovoril: »BI vi radi potovali z menoj kot psiholog ali strokovnja­k za statistiko?«

Vrnitev Nemke poljskih korenin

Angelique Kerber sicer še ne sodi med tiste s tako bogato teniško preteklost­jo, kot jo ima prej omenjeni švicarski zvezdnik, a vseeno je tudi za njo že zelo pisana pot s številnimi vzponi in tudi padci. »Kaj se je dogajalo z Angelique v prejšnjih tednih in tudi v letu 2020,« se je spraševala Doris Henkel, vodilna nemška poročevalk­a z velikih teniških dogodkov in tako tudi odlična poznavalka dosežkov svoje rojakinje. Nekoč prva igralka sveta je zdaj na lestvici WTA le 28., prav do tega Wimbledona ji zlepa ni šlo, sredi junija jo je v 2. kolu berlinskeg­a turnirja izločila Belorusinj­a Viktorija Azarenka, še precej hujši udarec pa je bil zanjo poraz na uvodu v Roland-Garrosu proti malo znani Ukrajinki Angelini Kalinini, 125. igralki na svetu.

Toda zdaj je spet vse drugače, nemška športna zvezdnica s severa države, doma iz Kiela in po obeh starših poljskih korenin, je četrtič v polinalu Wimbledona, najlepši spomin seveda ohranja na leto 2018, ko je tu zmagala. Za vstop v veliki sobotni inale pa bo morala danes premagati Avstralko Ashleigh Barty, zdaj vodilno igralko svetovnega ženskega tenisa. »Uf, Ash igra v zadnjih mesecih zares sijajno. Morala bom igrati svoj najboljši tenis, vem, da me bo prisilila k temu,« se zaveda zahtevne naloge 33-letna Nemka.

• Poljak Hubert Hurkacz je poskrbel za senzacijo dneva v Wimbledonu.

• Občinstvo se boji, da je bil to zadnji Federerjev nastop v Londonu.

• Nemka Angelique Kerber se vrača na nekdanjo visoko raven.

 ??  ?? Hubert Hurkacz se je odrezal z imenitno predstavo proti Rogerju Federerju. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Hubert Hurkacz se je odrezal z imenitno predstavo proti Rogerju Federerju. FOTO: Glyn Kirk/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia