Delo (Slovenia)

Martinez je Messiju dal zadnjo priložnost

Brazilijo bo v nedeljo v sanjskem finalu na Maracani izzvala srečna Argentina

- Gorazd Nejedly

Južna Amerika je dobila, kar je želela: veliki inale celinskega prvenstva, Brazilija proti Argentini, Neymar proti Lionelu Messiju. Toda ni manjkalo veliko, da bi namesto Argentince­v v nedeljo gostitelje Cope America izzvali Kolumbijci. Zmagovalca dvoboja med Argentino in Kolumbijo so odločali streli z bele točke. Loterijski zadetek je pripadel Messijevim, ki so bili za malenkost manj slabši od tekmecev: Argentinci so zadeli dve enajstmetr­ovki, Kolumbijci le eno. Končni izid je bil 3:2 (1:1, 1:0).

Slovita Maracana v Riu do Janeiru bo v sanjskem inalu prazna, a velika tekmeca ne bosta nič manj nabrušena. Neymar je že pred razpletom drugega polinala izbral tekmece. »Argentina, navijam zanjo. Tam imam prijatelje, ampak zmagovalec inala bo Brazilija,« je že napovedal Neymar. Virtuoz Paris St. Germaina ni le z Brazilijo izzivalec Argentince­v, temveč tudi Messijev za prestol najboljšeg­a nogometaša na svetu.

Messijeva kariera serijskega zmagovalca v uradnih ali neuradnih izborih za najboljšeg­a gre počasi h koncu, Neymarjeva se bliža vrhuncu. Toda za oba velja, da od trenutka, ko sta se ločila, po zadnji šampionski sezoni Barcelone, ki je pod taktirko zdaj španskega selektorja Luisa Enriqueja leta 2014 osvojila trojno lovoriko (liga prvakov, špansko prvenstvo in španski pokal), ne zmagujeta in ne osvajata prestižnih klubskih ter reprezenta­nčnih lovorik. Messi na svojo prvo reprezenta­nčno čaka že od prve tekme v argentinsk­em dresu, od avgusta leta 2005. Od takrat je izgubil tri inala celinskega prvenstva in enega svetovnega. Neymarja zaradi poškodbe ni bilo v šampionski zasedbi leta 2019.

Naključni junak in št. 1

Messijev polinalni učinek je bila podaja za strelca Lautara Martineza v sedmi minuti. Za Kolumbijo je v 61. minuti izenačil Luis Diaz. Posladek in stresne minute hkrati za privržence enih ali drugih so prišle po 120 minutah bitke – zmagovalca so odločale enajstmetr­ovke. V vlogo glavnega junaka so postavile vratarja Argentine Emiliana Martineza. Osemindvaj­setletni vratar Aston Ville je Kolumbijce­m ubranil tri strele: Davinsonu Sanchezu, Yerryju Mini in Edwinu Cardoni.

»Branjenje enajstmetr­ovk je stvar sreče in zdaj je prišel trenutek, ko sem prišel na vrsto, da sem slaven,« je bil skromen Martinez, ki je že v prvi sezoni na klopi kluba iz Birmingham­a izenačil rekord po številu tekem brez prejetega gola (15).

»Imeli smo Emija in bil je fenomenale­n. Verjeli smo vanj,« je Messi pohvalil junaka, morda tudi naključneg­a. Selektor Argentine Lionel Scaloni je bil pred prvenstvom bolj naklonjen Francu Armaniju, vratarju velikana River Plate. Toda Armani je bil pozitiven na covid-19 in je ostal doma. »Takoj smo rekli, da želimo priti v inale in ni boljšega, kot da v njem igramo proti Braziliji na njenem igrišču. Brazilija ima odlično moštvo, mi pa imamo najboljše na svetu in gremo po zmago,« je bil že v šampionske­m ritmu Martinez, ki je šele 3. junija na kvaliikaci­jski tekmi za svetovno prvenstvo proti Čilu prvič dobil priložnost v argentinsk­ih vratih. G. N.

 ?? Foto Nelson Almeida/AFP ?? Argentinsk­i vratar Emiliano Martinez je bil junak polfinalne zmage Argentine proti Kolumbiji po strelih z bele točke.
Foto Nelson Almeida/AFP Argentinsk­i vratar Emiliano Martinez je bil junak polfinalne zmage Argentine proti Kolumbiji po strelih z bele točke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia