Delo (Slovenia)

Tudi največje zvezde eura 2020 kopirajo Slovence

-

Evropsko prvenstvo je nogometno tekmovanje najvišje ravni v Evropi, močnejše tudi od lige prvakov. Gotovo so klubske ekipe bolje uigrane od reprezenta­nčnih, prav tako lahko najbogatej­ši klubi zgostijo kakovost neprimerno hitreje in bolj učinkovito kot selektorji reprezenta­nc, ki ne morejo kupovati okrepitev na tujem oziroma to lahko počnejo le izjemoma. Toda le vprašajte nogometaša o motivu igranja v majici z državnim grbom na slehernem šampionatu.

Ne glede na to, kje igrajo nogometaši in v majici katerega kluba ali izbrane vrste, jih druži skupna navada: uporaba prenosnih telefonov. Tako ravnajo v prostem času Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Jordan Henderson ali pa Josip Iličić in Jan Oblak. Priznam, da so bili naši aduti že zgodaj izjemno dojemljivi in so v marsičem prehiteli številne tuje nogometne zvezdnike …

Tudi na letošnjem euru ni nič drugače. Igralci izstopajo iz avtobusov s slušalkami na glavi in s telefonom v roki, na letališčih in drugih krajih, kjer se jim ponudi minuta prostega časa, hitro zasveti zaslon telefona. Podobno je pri nas med sleherno reprezenta­nčno akcijo – pogosti so prizori sedmih, osmih igralcev, ki sedijo drug ob drugem in zrejo vsak v svoj mobilni telefon. Z novinarji je enako, toda to v tem kontekstu ni pomembno.

Mobilni telefon je kralj, v prihodnje pa bo še »huje«. Trenda ni možno spremeniti, zato se mu je modro prilagodit­i in sprejeti nove strategije – tudi prodajne. Po pristanku v severnem Londonu mi je tudi taksist, ki je odlično poznal Slovenijo, dobro uro opisoval, kako je v Angliji od mojega zadnjega obiska vse drugače, vse da je digitalno, online in brezstično … Nato pa je vzel samo gotovino, ker je bila pač pozna ura in je delal zunaj delovnega časa.

Toda posameznik seveda nima možnosti v boju z mlini na veter, vsesplošna digitaliza­cija je tu, preživeli bodo le najbolj inovativni, ki se bodo znali najbolje odzvati. Tudi medijska in športna industrija nista izjemi. Vrnitev navijačev na štadione – in gledalcev v opero, da ne bo zamer – je prva napoved vračanja v prejšnje, normalne čase izpred pandemije covida.

Uefa je prav letos to omogočila z uvedbo nove prodajne poti za nakup vstopnic, implementi­rala je mobilno aplikacijo, eksperimen­t pa je zaživel s finaloma evropske lige v Gdansku in lige prvakov v Portu. Nakup vstopnic je temeljil na tehnologij­i veriženja blokov (blockchain), ki onemogoča ponarejanj­e, vsaka vstopnica je unikatna, navijači in organizato­rji so lahko brez skrbi.

To seveda ni sveža novica za navdušence nad tehnologij­o ali le novimi investicij­skimi produkti. Bolj zanimivo se zdi, da je možno s tovrstno prodajo vstopnic zagotoviti selitev določene tekme ali pa celotnega turnirja iz enega prizorišča na drugega tako rekoč čez noč, kar je še nekaj let nazaj mejilo na misijo nemogoče. Da je odslej drugače, se je potrdilo tudi v primeru selitve finala lige prvakov iz Istanbula v Porto, podobne možnosti pa so bile na mizi tudi med letošnjim eurom. Razlogi so bili različni, nekateri so to zahtevali zaradi pandemije, drugi zaradi mavričnih barv, tretji zaradi politike.

Uefa se resda ni pustila izsiljevat­i posameznim interesnim združenjem niti politikom, gotovo pa je bila pripravlje­na na različne scenarije – tudi zaradi preteklih izkušenj in nove tehnologij­e.

 ??  ?? Privrženka Anglije z vstopnico za četrtfinal­no tekmo z Ukrajino v Rimu.
Privrženka Anglije z vstopnico za četrtfinal­no tekmo z Ukrajino v Rimu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia