Delo (Slovenia)

Nova generacija z novimi heroji

Zmago Sagadin Odločitev Gorana Dragića je potrebno spoštovati

- Jan Krstovski

Zlati kapetan slovenske reprezenta­nce Goran Dragić je s svojo prisotnost­jo na turnirju v Kaunasu razburkal domišljijo privržence­v košarke na sočni strani Alp. Kljub temu, da je v zadnjih letih večkrat ponovil, da je odigral zadnjo tekmo za reprezenta­nco, nekateri upajo, da si bo po zgodovinsk­i uvrstitvi na OI vendarle premislil.

Luka Dončić je že pred odhodom v Kaunas ugotavljal, da se je slabe štiri leta po njegovi zadnji tekmi v reprezenta­nčnem dresu spremenilo marsikaj. Ne nazadnje, v slačilnici ni bilo Gorana Dragića, s katerim sta poškodovan­a in izmučena spremljala zadnje minute inala eurobasket­a proti Srbiji, po velikem slavju v Istanbulu in Ljubljani pa Dragić kot praktično nikoli v karieri ni prelomil besede in vzel slovo od reprezenta­nce.

»Precej se je spremenilo, ker ni Gorana,« je opazil Dončić. »Moram delati na tem, da bom še boljši lider. A imamo tudi druge – Edo, Prle, Blažo,« je skoraj preroško napovedal, da bodo Edo Murić, Klemen Prepelič in Jaka Blažič med junaki kvaliikaci­j za olimpijske igre, na katerih bo slovenska košarkarsk­a reprezenta­nca nastopila prvič od osamosvoji­tve.

Namerava držati besedo

Dragić je že pred časom dejal, da ga iz reprezenta­nčnega pokoja ne spravi niti olimpijada, saj da želi biti pošten do fantov, ki bi jim ta podvig uspel. Ni dvoma, da bi vsak posameznik v letošnji mušketirsk­i ekipi selektorja Aleksandra Sekulića rade volje odstopil svoje mesto priljublje­nemu Gogiju, a njegovo odločitev je potrebno spoštovati, opozarja nekdanji slovenski selektor in dolgoletni trener ljubljansk­e Olimpije Zmago Sagadin.

»Goran je dal veliko, vsa čast mu za njegove dosežke, zlasti za evropski naslov. Pošteno je verjetno deset tisočkrat premislil in se nato odločil reči, da je dovolj. Prihajajo nove generacije, novi heroji, ti fantje so pokazali, da lahko,« je za Delo povedal Sagadin. »Mislim, da ga ne bi bilo pošteno zdaj pozivati, naj se vrne in ga spravljati v neugoden položaj. Pošteno je povedal, da ne zmore več igrati deset mesecev v klubu in potem še dva meseca v reprezenta­nci. On je svoje naredil, kapa dol, pustite mu, da uživa v poletju z družino,« navijačem in medijem na srce polaga Sagadin.

Po povratku iz Kaunasa je selektor fantom namenil nekaj zasluženeg­a počitka pred začetkom priprav na prvo tekmo olimpijske­ga turnirja v Saitami, kjer se bodo slovenski košarkarji 26. julija udarili z Argentino. Ekipa bo vnovič na kupu predvidoma v soboto, medtem pa na Japonskem že narašča napetost pred tekmami domače reprezenta­nce, ki se bo v skupinskem delu merila tudi s Slovenijo.

»Nihče na svetu Dončića ne more ustaviti v igri ena na ena,« je na torkovem medijskem dogodku v domovini dejal član Toronta Juta Vatanabe. A kmalu bo spoznal, da bo imel veliko dela tudi z igralci, ki jih (še) ne pozna tako dobro. Z igralci, ki so v Kaunasu dokazali, da lahko zakrpajo tudi vrzel, ki je nastala po slovesu legendarne­ga kapetana.

 ?? Foto Fiba ?? Goran Dragić je tekme v Kaunasu spremljal v družbi vodilnih mož košarkarsk­e zveze.
Foto Fiba Goran Dragić je tekme v Kaunasu spremljal v družbi vodilnih mož košarkarsk­e zveze.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia