Delo (Slovenia)

Vročina do petka, potem malo osvežitve

Toplotna obremenite­v Agencija za okolje je izdala opozorilo na povečano toplotno obremenite­v do petka

- Borut Tavčar

Od srede do petka predvsem v popoldansk­ih urah velja opozorilo agencije za okolja (Arso), da bodo velike toplotne obremenitv­e. Včeraj so se temperatur­e v državi povzpele vse do 35 stopinj Celzija. V vročini je priporočlj­ivo uživati veliko tekočine in se izogibati večjim izičnim naporom, medtem opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje.

Najnižje jutranje temperatur­e se bodo do petka spustile le na 13 do 19 stopinj Celzija, v alpskih dolinah ter ponekod na Notranjske­m pa na približno 11 stopinj Celzija. Večinoma bo jasno, napoveduje­jo na Arso, čez dan bo ponekod v notranjost­i države pihal jugovzhodn­i veter, na Primorskem pa jugozahodn­ik. Najvišje dnevne temperatur­e bodo vse do petka od 30 do 36 stopinj Celzija. Zvečer in v noči na petek bo predvsem na zahodu in severu mogoča kakšna nevihta. Danes bo najprej precej jasno, sredi dneva in popoldne pa občasno zmerno oblačno.

V petek bo na Primorskem sončno, drugod delno jasno s spremenlji­vo oblačnostj­o. V notranjost­i Slovenije bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. Vročina bo nekoliko popustila. V soboto bo večinoma spet sončno, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja.

Na upravi za zaščito in reševanje pri tem opozarjajo, da vročina pospešuje utrujenost, vpliva na popuščanje koncentrac­ije in zmožnost hitrega odzivanja. Zaradi vročine so najbolj ogroženi bolniki, starostnik­i, majhni otroci in ljudje s čezmerno telesno težo.

Na upravi ob toplotnih obremenitv­ah zato priporočaj­o uživanje lahke hrane ter uporabljan­je lahkih in zračnih oblačil svetlih barv iz naravnih materialov, kot sta bombaž in lan. Opravljanj­e dejavnosti na prostem priporočaj­o bodisi zjutraj ali pa pozno zvečer. Svetujejo tudi uporabo sončnikov in druge zaščite pred sončnimi žarki ter zadrževanj­e v okolju, ki toplotno ni obremenjuj­oče.

 ?? Fotografij­i Blaž Samec ?? Opravljanj­e dejavnosti na prostem priporočaj­o ali zjutraj ali pozno zvečer, v vročini pa počitek v senci.
Fotografij­i Blaž Samec Opravljanj­e dejavnosti na prostem priporočaj­o ali zjutraj ali pozno zvečer, v vročini pa počitek v senci.
 ??  ?? Včeraj so se temperatur­e v državi povzpele vse do 35 stopinj Celzija.
Včeraj so se temperatur­e v državi povzpele vse do 35 stopinj Celzija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia