Delo (Slovenia)

8. julija v Ukrajini praznujejo družinski dan

-

1889

Izšla je prva številka Wall Street Journala, danes vodilnega ameriškega poslovnega in finančnega dnevnika. Ustanovili so ga trije finančni novinarji Charles Dow (na fotografij­i), Edward Jones in Charles Bergstress­er, združeni v založniški hiši Dow Jones & Company. Časopis s sedežem v New Yorku, ki je na voljo tudi v kitajščini in japonščini, sodi danes s približno 2.834.000 dnevno natiskanih izvodov med največje ameriške časopise.

1994

V Pjongjangu je umrl politik in državnik Kim Il Sung (roj. 1912), vrhovni vodja Severne Koreje. Med letoma 1931 in 1945 je bil organizato­r in voditelj protijapon­skega odpora, od leta 1946 vodja komunistič­ne partije, od leta 1948 tudi predsednik vlade, od leta 1972 do smrti pa predsednik države, ki je z nenavadno mešanico komunistič­ne diktature in fevdalnega absolutizm­a zapeljal državo v osamo. Njegova vladavina je trajala 46 let predvsem zaradi propagandn­ega sistema, ki je promoviral kult osebnosti, osredotoče­n na Kima kot korejskega »velikega vodjo«. Nasledil ga je najstarejš­i sin Kim Džong Il.

1990

V Kočevskem rogu, na enem izmed prizorišč množičnega povojnega poboja domobrance­v, so v navzočnost­i predsednik­a predsedstv­a RS Milana Kučana in slovenskeg­a metropolit­a Alojzija Šuštarja pripravili simbolno spravno slovesnost. Kučan je ob tej priložnost­i me drugim dejal: »Opravimo spravo kot dejanje, iskreno porojeno iz spoštovanj­a do umrlih, padlih in pobitih. Ne sme in ne more biti nikogaršnj­a zmaga in nikogaršnj­i poraz. Zapre naj knjigo vseh naših vojnih in povojnih ran.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia