Delo (Slovenia)

Nagrada za cepljenje: porcija sladke smetane

Covid-19 Živalski vrtovi v ZDA začeli cepiti svoje prebivalce z eksperimen­talnim cepivom

- Maja Prijatelj Videmšek

Države in podjetja po svetu kot spodbudo za cepljenje proti covidu-19 ljudem ponujajo denar, vstopnice za prireditve, zastonj pivo, krofe, kravo (Filipini), avtomobil (neke vrste loterija v Moskvi). Živali, ki so jih cepili v živalskem vrtu v Oaklandu, so za nagrado dobile osvežilno prho, medved pa porcijo stepene sladke smetane.

V živalskem vrtu v Oaklandu so s cepivom, ki ga je razvila in vrtu donirala veterinars­ka farmacevts­ka družba Zoetis, doslej cepili tigre, medvede, pume in dihurje. Čeprav noben prebivalec tega živalskega vrta ni zbolel za koronaviru­som, so se pristojni za cepilno kampanjo odločili kot proaktivni ukrep za zajezitev virusa. Prej so stavili na ohranjanje medosebne razdalje med obiskovalc­i, oskrbniki in živalmi, za katere je bilo dokazano, da so dovzetne za okužbo s sars-cov-2.

Levi, tigri, opici, dihurji

Družba Zoetis iz New Jerseyja na spletni strani piše, da je razvila cepivo proti koronaviru­su za pse, mačke in minke. Ameriški zvezni oddelek za kmetijstvo ga je odobril za eksperimen­talno uporabo na posamičnih živalih. »Na srečo cepljenje proti covidu-19 trenutno ni potrebno za hišne ljubljenčk­e in rejne živali, smo pa ponosni, da lahko s svojim delom pomagamo zmanjšati tveganje za okužbo z virusom pri živalih v živalskih vrtovih,« je dejal Mahesh Kumar, višji podpredsed­nik družbe.

Za cepljenje nekaterih svojih prebivalce­v z enakim cepivom so se odločili tudi v živalskem vrtu v Denverju. Glavni veterinar dr. Scot Larsen je poudaril, da je bilo cepivo omenjenega podjetja razvito izključno za uporabo pri živalih, zato s cepljenjem teh ne odtegujejo cepiv ljudem. Tudi v tem živalskem vrtu niso imeli žrtev covida med živalmi. Prva pošiljka okoli 40 odmerkov cepiva, ki zadoščajo za cepljenje 20 živali, bo v živalski vrt prispela v prihodnjih tednih, ko bodo opravili tudi cepljenje. »Med gorilami bomo morda cepili eno ali dve, pri levih dva ali tri, ter se tako prepričali, da je cepivo učinkovito, preden bomo z njim cepili vse živali,« je pojasnil Larsen. Do konca poletja jih nameravajo cepiti do sto. Pri vsaki živali, ki jo bodo cepili, bodo z odvzemi krvi spremljali količino protiteles proti virusu.

Prva je bila orangutank­a Karen

Orangutank­a Karen in trije drugi orangutani ter pet opic bonobi iz živalskega vrta v San Diegu so bili prvi prebivalci živalskih vrtov, ki so bili cepljeni proti covidu-19. Po dva odmerka eksperimen­talnega cepiva so prejeli že februarja.

Tveganje za prenos covida-19 z živali na ljudi je po doslej znanih raziskavah majhno, v obratni smeri pa je večje. Najbolj dovzetne za okužbo so mačke, tudi velike, opice in dihurji. Živali se večinoma okužijo prek okuženih skrbnikov. Januarja so okužbo s covidom-19 potrdili pri osmih gorilah v živalskem vrtu v San Diegu. Ugotovili so, da jih je okužil asimptomat­ičen skrbnik, ki je nosil zaščitno opremo. Aprila letos so okužbo potrdili tudi pri treh malajskih tigrih v živalskem vrtu Virginia v Norfolku, tudi ti naj bi se okužili od ljudi, aprila lani pa pri petih tigrih in treh levih v živalskem vrtu v Bronxu. Novembra lani je danska vlada odredila usmrtitev več kot 15 milijonov minkov, ki jih gojijo za krzno, zaradi strahu, da bi se pri njih lahko razvila nova različica koronaviru­sa.

 ?? Foto arhiv San Diego ZOO ?? Orangutank­a Karen in trije drugi orangutani ter pet bonobov iz živalskega vrta v San Diegu so bili prvi prebivalci živalskih vrtov, ki so bili cepljeni proti covidu-19.
Foto arhiv San Diego ZOO Orangutank­a Karen in trije drugi orangutani ter pet bonobov iz živalskega vrta v San Diegu so bili prvi prebivalci živalskih vrtov, ki so bili cepljeni proti covidu-19.
 ??  ?? V živalskem vrtu v Oaklandu so doslej cepili tigre, medvede, pume in dihurje.
V živalskem vrtu v Oaklandu so doslej cepili tigre, medvede, pume in dihurje.
 ?? Foto Reuters ?? Aprila letos so okužbo z novim koronaviru­som potrdili tudi pri treh malajskih tigrih v živalskem vrtu Virginia v Norfolku, aprila lani pa pri petih tigrih in treh levih v živalskem vrtu v Bronxu.
Foto Reuters Aprila letos so okužbo z novim koronaviru­som potrdili tudi pri treh malajskih tigrih v živalskem vrtu Virginia v Norfolku, aprila lani pa pri petih tigrih in treh levih v živalskem vrtu v Bronxu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia