Delo (Slovenia)

Zakopal album in vznemiril arheologe

-

Erland Cooper, 36-letni škotski multiinštr­umentalist in skladatelj, je svojevrste­n ustvarjale­c. Odmaknjeno škotsko otočje Orkney, kjer je odraščal s šestimi brati in sestrami, je v njem in njegovem delu pustilo globoko sled. Tesno se je povezal s tistimi divjimi in samotnimi kraji, zdaj pa jih je na nenavaden način vključil tudi v svoje delo, a pri tem izzval negodovanj­e arheologov.

V zadnjih treh letih je izdal tri albume, ki sta jih navdihnili zgodovina in pokrajina arhipelaga Orkney. V najnovejše­m projektu je šel še korak dlje, saj je edino kopijo albuma zakopal nekje na otokih, da se bo z leti in ob divjanju sil narave razgradila v zemlji. Ker želijo njegovi oboževalci kopijo najti in jo izkopati, arheologe skrbi, da bi pri tem nehote

naredili škodo tudi na katerem od številnih dragocenih arheološki­h najdišč. Strokovnja­kinja za kameno dobo Orkneyja Caroline Wickham-Jones je za

BBC Scotland povedala, da je ljudem dovoljeno obiskati le peščico od teh zgodovinsk­ih najdišč. »Nekatera so zakonsko zaščitena, nekatera ne, vsa pa so krhka,« je pojasnila. Prepričana je, da Cooper to ve in razume in da albuma ne bi zakopal v bližini najdišč, vendar pa ne more nadzorovat­i, kaj bodo počeli njegovi oboževalci, je opozorila. Avtor je razkril, da je album zakopal na mesto, ki mu veliko pomeni. »To sem storil zelo spoštljivo,« je dejal in izrazil upanje, da ni naredil nič narobe. Skrbi Caroline Wickham-Jones razume, zato je oboževalce pozval, naj ne iščejo in ne kopljejo v bližini arheološki­h najdišč. Kot poroča britanski BBC, naj bi skrivališč­e albuma jasno označeval kamen, ki ima na eni strani vgravirano pero, na drugi pa runo.

Škotski umetnik navdih za svoja dela pogosto išče v naravi, pokrajini in skupnosti, posnetke iz narave pa združuje s klasično orkestraci­jo in sodobnimi elektronsk­imi elementi. Raziskuje koncept psihogeogr­afije, v katerem povezuje identiteto, spomin in prostor skozi glasbo, besede in kinematogr­afijo. Sodeluje z uveljavlje­nimi umetniki, njegovo glasbo pa je pogosto slišati na valovih nekaterih programov BBC. Najnovejši album namerava izdati in glasbo zapeti v živo tako, kot se bo slišala po tem, ko se bo posnetek spremenil v zemlji. »Gre za nekakšno sodelovanj­e s pokrajino. Predal sem ga svoji zadnji sodelavki in videli bomo, kaj bo zemlja naredila z njim,« je dejal.

Po pisanju spletnega portala skrbi arheologov niso neutemelje­ne. Marca 2019 je namreč podjetje Cadbury s promocijsk­o kampanjo spodbujalo otroke, naj se z detektorji kovin podajo na lov za rimskim zakladom. Po ostrem odzivu arheologov so iz podjetja sporočili, da so želeli navdihniti družine za dogodivšči­ne, niso pa nameravali spodbujati kršenja zakonodaje.

 ?? Foto Wikipedia ?? Glasbenik z otočja Orkney
Svojo glasbo je Erland Cooper prepustil zemlji, »zadnji sodelavki«.
Foto Wikipedia Glasbenik z otočja Orkney Svojo glasbo je Erland Cooper prepustil zemlji, »zadnji sodelavki«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia