Delo (Slovenia)

Deklici vrnil nasmeh in postal tarča internetni­h trolov

-

Med strastnim navijanjem na športnih tekmovanji­h se ne rojevajo samo najlepši čustveni odzivi. To se je pokazalo tudi v preteklem tednu na izjemno gledani nogometni tekmi eura 2020 ob porazu Nemčije in zmagoslavj­u Anglije. Med prenosom v živo je režiser, ki odloča o vklopih kamer, za nekaj trenutkov pokazal razočarano nemško plavolaso dekletce v solzah, čemur je sledil sramoten odziv številnih angleških navijačev. Ti so v zanosu zaradi zmage njihovega moštva tudi na družbenih omrežjih objavljali privoščlji­ve in povsem neprimerne, žaljive in primitivne komentarje v povezavi z njeno narodnostj­o, videzom in spolom. Nad ksenofobni­m ravnanjem so bili seveda mnogi zgroženi, med njimi tudi Joel Hughes (51) iz Newporta, ki je dokazal, da moški s častjo in osnovno integritet­o še obstajajo. Po spletu je namreč pozval ljudi, naj mu pomagajo zbrati denar za deklico, da bi si kupila ali privoščila kaj lepega ter tako spoznala, da niso vsi Britanci grozni, pojasnjuje: »Videl sem komentarje in zdelo se mi je precej nagnusno, kako ljudje lahko rečejo kaj takšnega o deklici, ki joče.« Njegov cilj je bil, da s pomočjo platforme JustGiving zbere 500 britanskih funtov, a se jih je v kratkem času nabralo več kot 36.000. Na željo deklice oziroma njene družine, ki želi ostati anonimna, bo zbrani znesek sicer romal v roke Unicefa, torej za otroke sveta. V izjavi za javnost so člani dekličine družine še zapisali, da se vsem zahvaljuje­jo za podporo. Hughes je bil nad izjemnim odzivom ljudi navdušen, a pravi, da njegov cilj ni bil spreminjat­i svet, temveč predvsem vrniti nasmeh na dekličin obraz. Zdaj je sicer tudi sam postal tarča internetni­h trolov, ki se mu posmehujej­o ter zlorabljaj­o njegove osebne podatke, med drugim tako, da ustvarjajo lažne profile z njegovim imenom in objavljajo njegove stare tvite zunaj prvotnega konteksta. Nekateri so šli tako daleč, da ga obtožujejo prevarants­tva in pedofilije, ker se jim zdi v tem primeru zbiranje denarja za mladoletno deklico povsem neprimerno. »Name se je usul pravi plaz žaljivk, kar je ironično, saj sem sam zbiral denar za deklico, ki je doživljala spletno nasilje,« ne more skriti razočaranj­a Hughes, ki sicer dela kot spletni razvijalec in je oče dveh otrok.

 ?? Foto Youtube ?? Med prenosom nogometne tekme Nemčija – Anglija je režiser za nekaj trenutkov pokazal plavolaso dekletce v solzah, čemur je sledil sramoten odziv številnih angleških navijačev.
Foto Youtube Med prenosom nogometne tekme Nemčija – Anglija je režiser za nekaj trenutkov pokazal plavolaso dekletce v solzah, čemur je sledil sramoten odziv številnih angleških navijačev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia