Delo (Slovenia)

Pogosto igral junake, ki niso končali dobro

-

Igralci v indijskih filmih so predvsem v Indiji in še ponekod drugod veliki zvezdniki, na Zahodu pa zanje ne ve skoraj nihče. Na primer za 98-letnega

Dilipa Kumarja, ki je umrl v sredo, je v Evropi in Ameriki slišal le malokdo, bil pa je ena največjih legend Bollywooda, indijskega filmskega središča v drugem največjem mestu v tej državi, Mumbaju. V karieri, ki je trajala več kot pol stoletja, so ga 19-krat nominirali v kategoriji najboljšeg­a igralca za najvišjo indijsko filmsko nagrado filmfare. Dobil jo je osemkrat, kar je največ doslej, tudi prvo leta 1954. Igralec in producent s pravim imenom Mohammed Jusuf Kan se je rodil leta 1922 v takratni britanski koloniji Indiji. V mladosti je bil prodajalec sadja, ko ga je opazila žena enega od takratnih vplivnih filmarjev. Odprla mu je vrata v svet gibljivih slik. Leta

1944 je odigral svojo prvo vlogo, a je bil film, tako kot nekaj naslednjih, neuspešen. Zaslovel je leta 1947 z romantični­m muzikalom – to je tipični žanr za indijski film do danes – Jugnu. Igral je tudi v indijskih klasikah Devdas, Naya Daur, Ganga Jamuna in drugih, do leta 1998 je nastopil v več kot 65 filmih.

Ker je Kumar pogosto igral junake, ki ne končajo dobro, se ga je prijel vzdevek Kralj tragedije. Ni pa igral samo v mešanicah po eni strani pocukranih in po drugi strani sterilnih romanc, polnih petja in plesa, ki so za zahodni okus smešne, ampak tudi v skoraj resnih vlogah. Zato so mu pripisoval­i zasluge, da je v Bollywood pripeljal metodično igro.

Rodil se je v družini z 12 otroki, imel dve ženi – nekaj časa obe hkrati – in nič otrok. Čeprav sta dva Kumarjeva brata lani poleti umrla zaradi covida-19, njega ni vzel koronaviru­s, ampak je bil usoden rak na prostati.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia