Delo (Slovenia)

Politični boj za vrednote EU

Jutri v Delu Intervju s podpredsed­nikom evropske komisije Fransom Timmermans­om

- Peter Žejavič, dopisnik iz Bruslja

Izvršni podpredsed­nik evropske komisije za zeleni načrt Frans Timmermans je v intervjuju, ki ga bomo objavili v jutrišnjem Delu, komentiral žgoča vprašanje EU, tudi razprave o vladavini prava in madžarski zakonodaji proti LGBT+.

Pojasnil je vzroke za svojo odmevno odločitev, da bojkotira skupno fotografir­anje slovenske vlade in kolegija evropske komisija med obiskom v Sloveniji ob začetku predsedova­nja svetu EU prejšnji teden. Očitke premiera Janeza Janše sodnikom vidi kot napad na vladavino prava in

kršenje načela delitve oblasti. Podobni so bili procesi na Madžarskem in Poljskem. Opaža, da se tisti, ki pravijo, da se bojujejo proti komunizmu, vračajo k metodam iz časa komunizma. Timmermans je bil v prejšnjem mandatu evropske komisije kot prvi podpredsed­nik zadolžen tudi za vladavino prava.

Tezo o delitvi med evropskim Vzhodom in Zahodom odločno zavrača, češ da populisti in reakcionar­ne stranke na obeh straneh stare celine delujejo enako. Predsedova­nje svetu EU vidi kot veliko priložnost za Slovenijo, da se izkaže s profesiona­lnim delom. Eden od ključnih projektov tega mandata evropske komisije je s Timmermans­ovega področja in bo prišel na mizo prihodnji teden: velik podnebni sveženj Pripravlje­ni na 55. Slovensko predsedstv­o bo moralo utreti zakonodajn­o pot zanj.

 ??  ?? Frans Timmermans vidi slovensko predsedova­nje svetu EU kot veliko priložnost za Slovenijo, da se izkaže s profesiona­lnim delom.
Frans Timmermans vidi slovensko predsedova­nje svetu EU kot veliko priložnost za Slovenijo, da se izkaže s profesiona­lnim delom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia