Delo (Slovenia)

Pri nas razmislek o obveznem cepljenju, v Italiji to že na sodišču

Pred četrtim valom Janez Janša in Bojana Beović dopuščata trdo roko za zajezitev epidemije covida-19, opozicija temu nasprotuje

-

Predsednik vlade Janez Janša ob zastoju interesa omenja obvezno cepljenje proti covidu-19. Predsednic­a zdravniške zbornice Bojana Beović meni, da bi bilo to smiselno tudi za odraslo populacijo, če se želimo zavarovati pred »hudimi stvarmi, ki nas čakajo jeseni – na eni strani pred ustavljanj­em gospodarst­va, izgubo delovnih mest in revščino, na drugi pa pred zdravstven­o škodo«. Suzana Kos

Za zdaj naj bi sicer vztrajali pri prostovolj­ni odločitvi in spodbujanj­u cepljenja, hkrati pa bodo strokovnja­ki spremljali, kako se bodo odločali v drugih državah.

V Italiji so že sprejeli odločitev o obveznem cepljenju v določenih poklicih, v katerih zaposlene sicer čaka premestite­v ali celo izguba službe. A je tudi pri sosedih, kjer vlada Maria Draghija uživa približno 54-odstotno javnomnenj­sko podporo, v Sloveniji pa enak delež anketirani­h ocenjuje, da Janševa vlada dela slabo, ta odločitev povzročila upor. Okoli 300 medicinski­h sester je namreč sprožilo sodni postopek za odpravo obveznega cepljenja proti covidu-19 za medicinsko osebje. Prvo zaslišanje bo predvidoma prihodnjo sredo na sodišču v Brescii.

»To ni bitka nasprotnik­ov cepljenja, temveč je demokratič­en boj. Ljudi silijo, da sprejmejo tveganje, sicer jim grozi, da ne bodo več mogli opravljati poklica,« je pojasnil odvetnik Daniele Granara, ta na sodišču zastopa več deset ljudi, ki so zaradi zavračanja cepljenja izgubili službo.

V Italiji od aprila velja, da se morajo osebe, ki izvajajo dejavnosti v socialno-zdravstven­ih zavodih, javnih ali zasebnih, v lekarnah ter zasebnih praksah, cepiti proti covidu-19. V nasprotnem primeru ne smejo več delati z ljudmi, če pa jim delodajale­c takega dela ne more zagotoviti, jih lahko odpusti. Od skupaj 1,9 milijona zaposlenih v italijansk­em zdravstven­em sektorju se jih še ni cepilo le nekaj več kot 45.000.

Cepljenje tudi politično stališče

Odnos do cepljenja proti covidu-19 je očitno tudi odnos do vlade Janeza Janše. »Cepljenja doslej nisem zagovarjal, cepil pa se bom zgolj in samo zato, ker podpiram našo vlado in želim to tudi pokazati. Ne bom promotor cepljenja, bom pa z njim pokazal, da res verjamem v to vlado. Hvala, vlada, ne se pustiti,« je na srečanju vlade z župani izjavil piranski župan Đenio Zadković. Ob njegovi izjavi je bil odziv na družbenih omrežjih predvsem negativen.

Opozicija (pre)majhen interes prebivalst­va za cepljenje povezuje s pomanjkanj­em zaupanja v Janševo vlado in ni naklonjena ideji o obveznem cepljenju.

Pri dveh največjih delodajalc­ih v Sloveniji smo preverili, ali poskušata vplivati na odločitve svojih zaposlenih o cepljenju. »To je osebna odločitev, zato podatkov o številu cepljenih zaposlenih v Mercatorju nimamo. Kot je znano, so se morali vsi, ki delajo v trgovini in logistiki, torej tudi večina naših zaposlenih, redno vsak teden testirati. Samo na lokacijah, kjer je Mercator organizira­l testiranja za zaposlene, smo v času obveznega testiranja opravili več kot 80.000 testiranj, številni zaposleni pa so se testirali tudi drugje,« so pojasnili v Mercatorju, kjer so zaposlene k cepljenju pozivali prek internih medijev. Ker po cepljenju ni potrebno vsakoteden­sko testiranje, sklepajo, da je precepljen­ost med njihovimi zaposlenim­i razmeroma visoka. Prav zdaj pa se pripravlja­jo tudi na to, da jim bodo omogočili cepljenje na (internih) lokacijah, kjer so do zdaj opravljali testiranja. »Epidemijo lahko premagamo z ustrezno precepljen­ostjo, zato smo v Krki za vse sodelavce takoj, ko je bilo mogoče, organizira­li cepljenje v prostorih podjetja,« pa so povedali v Krki. Odziv zaposlenih je kar dober, nekateri se še prijavljaj­o. »Tako bomo lahko tudi krkaši prispevali k obvladanju epidemije,« so optimistič­ni.

• Ideje o obveznem cepljenju proti covidu-19.

• Opozicija kritična do vlade in za svobodno odločitev državljano­v.

• V Italiji množična tožba medicinski­h sester.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Da bi lahko živeli vsaj približno tako, kot smo živeli pred epidemijo covida-19, je potrebna precepljen­ost prebivalst­va.
Foto Jože Suhadolnik Da bi lahko živeli vsaj približno tako, kot smo živeli pred epidemijo covida-19, je potrebna precepljen­ost prebivalst­va.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia