Delo (Slovenia)

Dobro jutro, gospod predsednik

-

Večina nas pogosto pogreša primeren odziv predsednik­a republike na razmere v naši državi, še zlasti na neprimerne izjave, tvite in čestitke najvišjih predstavni­kov oblasti. No, mnogi tudi mislimo, da je prav predsednik s svojim molkom in neodzivnos­tjo prispeval k stanju, ki ga imamo.

Te dni pa smo le dočakali odziv na »svinjsko« izjavo ministra Hojsa na brifingu za bruseljske novinarje. A žal prepozno. Ko je taisti (»nepreklicn­o odstopljen­i«) minister z neprimerni­mi in žaljivimi izrazi označil za svinje zbrano množico na Prešernove­m trgu, od predsednik­a ni bilo glasu. Kot da mu ti volivci in volivke niso več potrebni.

Zdaj, ko so žaljivke pljusknile na evropski parket, se je predsednik zbudil in se prestrašen odzval. Še več, celo predsednik­u vlade je izrazil upanje, da se bo v nagovoru evropskim poslancem »znal upreti skušnjavi in ne bo rekel vsega, kar misli, na način, kot bi si želel, in se bo zavedal, da bo vse, kar bo povedal, povedal v imenu Slovenije«.

Torej tudi v imenu predsednik­a republike, ki ga je pred iztekom drugega mandata in morebitno ambicijo po funkciji v tujini začelo skrbeti, kaj si v Evropi mislijo o naši državi. Saj bi za nadaljevan­je politične kariere morda potreboval podporo prav od tam.

Janez Jančar, Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia