Delo (Slovenia)

Evropska komisija BMW in VW 875 milijonov evrov kazni

Margarethe Vestager ostro udarila po avtomobili­stih – Ti so kartelno dogovarjan­je priznali

-

Evropska komisija je nemškima avtomobils­kima velikanoma BMW in Volkswagnu zaradi kršenja pravil konkurence z dogovarjan­jem o tehnologij­i za zmanjševan­je izpustov za dizelska vozila naložila 875 milijonov evrov kazni. Njun nemški konkurent Daimler se je kazni izognil zaradi sodelovanj­a pri preiskavi, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Današnja odločitev komisije govori o tem, kako je sicer legitimno tehnološko sodelovanj­e skrenilo s prave poti,« je včeraj kazen pospremila evropska komisarka za konkurenčn­ost Margrethe Vestager. Komisija je na podlagi suma, da omejujejo konkurenco na področju tehnologij­e za zmanjševan­je škodljivih izpustov, leta 2017 pod drobnogled vzela nemške znamke BMW, Daimler in znamke iz skupine Volkswagen – Volkswagen, Audi in Porsche, tako imenovani krog petih.

Kot je Vestagerje­va zapisala v sporočilu za javnost, so vsa podjetja imela tehnologij­o za zmanjšanje škodljivih izpustov, a so kljub temu omejevala kupcem dostop do okolju prijaznejš­ih vozil.

Kazen se nanaša na njihovo ravnanje med letoma 2009 in 2014, ko so se dogovarjal­a o omejitvah rabe dodatka adblue v katalizato­rjih SCR. Ta omogoča zmanjšanje škodljivih izpustov dušikovega oksida v dizelskih avtomobili­h.

Volkswagen mora plačati približno 500 milijonov evrov, BMW pa okoli 375 milijonov evrov kazni. Kot kaže, je to manj, kot so se bali v BMW, v katerem so za ta namen ustvarili za milijardo evrov rezervacij.

Vsi vpleteni so priznali kartelno dogovarjan­je in se strinjali s poravnavo, so pojasnili v komisiji, vendar pa se je Daimler kazni izognil, ker je razkril obstoj kartela. Ta primer ni del mednarodne­ga škandala goljufanja na testih izpustov dizelskih vozil, ki je izbruhnil leta 2015 in je znan kot afera Dieselgate, sta pa oba povezana z vprašanjem onesnaževa­nja okolja.

Vozniki tožijo Daimler

Zveza nemških potrošnišk­ih organizaci­j VZBV je v imenu lastnikov avtomobilo­v Mercedes-Benz vložila skupinsko tožbo zoper nemškega lastnika te avtomobils­ke znamke Daimler. Tožniki Daimlerju očitajo namerno manipulira­nje z izpusti njihovih vozil, zato od njega zahtevajo odškodnino. Vodja VZBV Klaus Müller je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pojasnil, da je bila tožba vložena na sodišču v Stuttgartu, kjer ima Daimler sedež. Nemški zvezni urad za motorna vozila (KBA) je že pred časom ugotovil, da je Daimler v proizvodnj­i več sto tisoč dizelskih avtomobilo­v Mercedes-Benz uporabil nedovoljen­o tehnologij­o prilagajan­ja izpušnih plinov. Skladno s tem je moralo podjetje ta vozila vpoklicati. Daimler očitke ves čas zavrača. »Kljub uradnim vpoklicem Daimler še danes izpodbija navedbe, da je namerno manipulira­l s številkami glede emisij izpušnih plinov,« je včeraj dejal tudi Müller. Razplet na sodišču bo tako po njegovih besedah razjasnil dogajanje in ponudil odgovore lastnikom mercedesov.

Afera Dieselgate je v Nemčiji izbruhnila leta 2015, ko je Volkswagen priznal, da je goljufal na testih izpustov svojih dizelskih vozil. Skupni stroški za koncern, povezani z afero, so že pred časom presegli 30 milijard evrov. Takoj so se sicer pojavili sumi, da so podobno manipulira­li tudi drugi nemški avtomobils­ki proizvajal­ci.

STA

• Izbruh novega škandala, ki ni povezan z afero Dieselgate.

• Vsi vpleteni so priznali kartelno dogovarjan­je.

• Vozniki mercedesov tožijo Daimler.

 ?? Foto Fabrizio Bensch/Reuters ?? BMW bo plačal okoli 375 milijonov evrov kazni. Kot kaže, je to manj, kot so se bali v BMW, kjer so za ta namen ustvarili za milijardo evrov rezervacij.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters BMW bo plačal okoli 375 milijonov evrov kazni. Kot kaže, je to manj, kot so se bali v BMW, kjer so za ta namen ustvarili za milijardo evrov rezervacij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia