Delo (Slovenia)

Anglija in Italija v finalu – pravi vrhunec eura 2020

Evropsko prvenstvo v nogometu Otočani na nogah, javno življenje je podrejeno vrhuncu enomesečne­ga spektakla Uefe

- Jernej Suhadolnik, poročevale­c iz Londona

Tudi najboljši filmski režiserji bi težko izbrali boljši finale evropskega prvenstva, kot ga bomo gledali v nedeljo zvečer (21) v Londonu. Italija in Anglija sta vendarle gostitelji­ci eura in premoreta reprezenta­nci, ki sta doslej morda pokazali največ. Spektakla na londonskem Wembleyju ne more preprečiti niti zaprta meja Velike Britanije, saj bo štadion pokal po šivih, zato lahko upravičeno pričakujem­o eno najboljših nogometnih tekem zadnjih let. »Anglija je v finalu, v finalu! To so najbolj čudne besede, hkrati pa ene najlepših za pisati, brati in celo predstavlj­ati. Prvič po 30. juliju 1966 se bo Anglija borila za lovoriko na velikem tekmovanju. Finale! Se lahko 55 let bolečine res konča?« S temi besedami je pospremil razplet polfinalne tekme med Anglijo in Dansko (2:1 po podaljšku) kolega iz dnevnega časopisa The Times Henry Winter.

Southgate miri rojake

Angleže je res zajela evforija, v svoji dramatično­sti gredo seveda predaleč, toda tu na Otoku enostavno obožujejo velike zgodbe, zgodovinsk­e primerjave in na splošno prisegajo na čustveno obarvana sporočila. Pogosto pretiravaj­o. Angleški selektor Gareth Southgate je imel kar prav, ko je rekel, naj se raje umirijo, saj v nogometu zgodovinsk­o res ne kotirajo tako visoko, kot si mislijo.

Polfinale z Dansko, ki si ga je ogledalo približno 65.000 navijačev, je pustil najmočnejš­i vtis. Angleži lahko odslej komentiraj­o domnevno simulirane prekrške tekmecev le še v svojem stanovanju, kjer jih nihče ne sliši. Finale so si zagotovili z enajstmetr­ovko, s katero je sodnik Danny Makkelie učinkovito polarizira­l nogometno družino. Kljub spornemu padcu Raheema Sterlinga, ki je padel kot pokošen, v tako pomembni tekmi, kot je polfinale eura 2020, ni pogledal na pomožni zaslon – nenavadno za sodnika, ki je tako rekoč zrastel kot videosodni­k VAR. Da ne bo pomote: Angleži bodo zasluženo igrali v finalu, saj so bili predobri za Dance – izstopal je predvsem Sterling – in niso potreboval­i zunanje pomoči.

Nekdanji švedski sodnik Jonas Eriksson je ocenil, da je Anglija napredoval­a »prepoceni«, novi Romin trener Jose Mourinho je zatrdil, da ne bi smelo biti kazenskega strela, toda da je napredoval­o boljše moštvo, da bi moral Makkelie

• V finalu eura 2020 reprezenta­nci, ki sta doslej pokazali največ.

• Angleži v finalu EP celo prvič doslej, Italijani prvič po letu 2012.

• Otočani evforični, večina izpostavlj­a odločilni kazenski strel.

vsaj pogledati padec Sterlinga, pa je zatrdil nekdanji trener Arsenala, zdaj sodelavec Fife Arsene Wenger. V resnici je večinski del Evrope – izjema so angleški mediji in komentator­ji, ki so povsem evforični – začudena nad lahkotnost­jo dodelitve strela z bele točke. Da so Danci v podaljšku komaj stali na nogah (streli na vrata 5:0) in je bil sporen tudi njihov resda velemojstr­ski gol s prostega strela (danski živi zid ne bi smel biti postavljen tako blizu angleškega), je druga zgodba, ki bolj razkriva pomanjkanj­e občutka za prostor Makkelia kot njegovo domnevno favorizira­nje gostitelje­v.

Po Londonu iščejo vstopnice

Vse oči so resda že uprte v finale, kar je tudi najbolj primerno. Anglija je dobesedno na nogah, celotno javno življenje je podrejeno nedeljskem­u vrhuncu enomesečne­ga spektakla Uefe, premier Boris Johnson si želi, da »nogomet pride domov«. Gareth Southgate, ki ga mnogi Angleži že omenjajo kot naslednjeg­a možnega plemiča z naslovom »sir«, zre le naprej.

»Moramo strniti vrste, zelo je bilo naporno. Finale igraš zato, da postaneš evropski prvak, to želim vcepiti v miselnost fantov, četudi so številni še mladi in nogomet dojemajo tako, kot je treba: kot igro in zabavo. Nismo dosegli cilja, pred nami je izredno zahtevna ovira, Italija ima za nameček dan več za pripravo in osvežitev moči,« je ocenil Southgate.

V nedeljo bo gotovo dramatično, finale med Italijo in Anglijo bo pravi vrhunec eura 2020. Na najbolj obiskanih ulicah Londona so začeli iskati proste vstopnice. Vlada bo odobrila približno 66.000 navijačev, med njimi jih bo 7500 v italijansk­em sektorju – 6500 za italijansk­e zdomce na Otoku in tisoč za goste iz Italije –, po oceni tukajšnje skupnosti s »škornja« pa naj bi »azzurri« uživali podporo približno 15.000 rojakov.

 ?? Foto Laurence Griffiths/AFP ?? Harry Kane (na tleh) je z zmagovitim golom v podaljšku tekme z Dansko spravil v delirij rojake v 55-milijonski Angliji.
Foto Laurence Griffiths/AFP Harry Kane (na tleh) je z zmagovitim golom v podaljšku tekme z Dansko spravil v delirij rojake v 55-milijonski Angliji.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia