Delo (Slovenia)

Katanec in Mancini nad Angleže kot nekoč Boškov

- Jernej Suhadolnik

Italijansk­a nogometna reprezenta­nca je postala zgodba o uspehu že veliko pred začetkom finala evropskega prvenstva. Težko je drugače oceniti ekipo, ki je sploh ni bilo na zadnjem velikem turnirju v Rusiji, tri leta pozneje pa blesti na euru 2020. V tekmi s Španijo smo resda videli drugačno, manj igrivo in bolj previdno Italijo kot proti šibkejšim Avstriji, Turčiji, Švici in Walesu, toda ekipa se je znala prilagodit­i tekmecu na pragmatiče­n način.

To ni naključno, vodi jo selektor Roberto Mancini, ki opravlja fantastiče­n posel, silne priljublje­nosti med rojaki v Italiji in zdomci v Londonu še zdaleč ne dosega naključno. Tudi na klopi Interja je nizal lovorike in Manchester City je leta 2012 osvojil prvi angleški naslov po 44 letih prav z njim.

»Mancio« živi za nogomet. Vero krepi tudi z obiski Međugorja v Hercegovin­i – prvič se je tam ustavil leta 2012, ko je bil bolan njegov oče, tam pa ga je spremljal nekdanji hrvaški as Ivica Šurjak. Trenerski know-how mu je vcepil v glavo preminuli jugoslovan­ski trener Vujadin Boškov, med letoma 1986 in 1992 šef stroke Sampdorie v zlatem obdobju kluba, ki je v sezoni 1990/91 osvojil italijansk­o prvenstvo kljub finančni prevladi milanskih klubov Interja in Milana.

Boškov je gradil uspehe na granitni obrambi – zadnji člen verige je bil odlični vratar Gianluca Pagliuca, pred njim srednji branilec Pietro Vierchowod, v napadu Mancini in Gianluca Vialli, vmes Attilio Lombardo ter trije tujci: Toninho Cerezo, Aleksej Mihajličen­ko – igral je le v omenjeni sezoni – in Srečko Katanec. Prav Katanec (žogo je podal s škarjami) in Lombardo sta v eni ključnih tekem šampionske sezone 1990/91 omogočila gol Brazilcu Toninhu Cerezu za zmago v Milanu z 1:0. Katanec je igral z Mancinijem 113 tekem, dve tudi v finalih pokala pokalnih zmagovalce­v (1990) in lige prvakov (1992). Več so jih igrali z Ljubljanča­nom le Pagliuca (126), Lombardo (121) in Vierchowod (116).

Po Boškovu je prišel v Genovo še en odlični strokovnja­k SvenGöran Erikson, toda svetovljan iz Novega Sada je pustil na trenerski karieri Mancinija in Katanca večji pečat. Na slednjega je vplival tudi Ivica Osim, že prej Nedeljko Gugolj, to so bila cenjena trenerska imena. Da je trenerska šola Vujadina Boškova neugodna za angleški slog nogometa, potrjuje prav primer angleških bitk s Katancem. Srečko je leta 2006 šokiral Angleže na klopi Makedonije in vzel točko na Old Traffordu, presenetil jih je tudi s Slovenijo. Slovenija je na

Katanec je igral z Mancinijem 113 tekem. Več so jih igrali z Ljubljanča­nom le Pagliuca (126), Lombardo (121) in Vierchowod (116).

Wembleyju leta 2014 celo vodila – do enajstmetr­ovke –, leta 2017 sta matirala Jana Oblaka podajalec Walker in strelec Kane šele v 94. minuti (1:0), potem ko so šli Katančevi po nujno zmago. V Ljubljani (0:0) je imel eno leto prej tekmo kariere ManCityjev vratar Joe Hart.

Tudi Mancini kot nekoč Boškov stavi na vratarja Gigija Donnarummo – enega najboljših v Evropi – ter pred njim izkušeni obrambni steber Chiellini-Bonucci, s katerima ne moreš igrati tiki-taka igre, lahko pa zmaguješ. Trdnjavo v obliki romba dopolnjuje Brazilec Jorginho. To ni čudno, Mancini je vzel v štab »azzurrov« več nekdanjih soigralcev: njegovi pomočniki so Lombardo, Fausto Salsano in Alberigo Evani, trener vratarjev Giulio Nuciar, vodja reprezenta­nce pa Vialli – vse druži Sampdoria. Četrti Mancinijev pomočnik je nekdanji Romin as Daniele de Rossi, ki pa šele nabira znanje. Bomo videli, kako bo šlo v nedeljo zvečer Robertu Manciniju, ki ne bo sprejel odprte bitke z Angleži, pripravlja načrt, ki ga najbolje obvlada – kot nekoč Sampdoria.

 ?? Foto Sampdoria ?? Naslov italijansk­ega prvaka v majici Sampdorie sta leta 1991 proslavila tudi Roberto Mancini (desno spodaj) in Srečko Katanec (stoji drugi z leve).
Foto Sampdoria Naslov italijansk­ega prvaka v majici Sampdorie sta leta 1991 proslavila tudi Roberto Mancini (desno spodaj) in Srečko Katanec (stoji drugi z leve).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia