Delo (Slovenia)

Mariborčan­i in Domžalčani za slovenski trojček

Kvalifikac­ije za konferenčn­o ligo V Ljudskem vrtu in ob Kamniški Bistrici sta zmagovita gola padla v drugem polčasu

- Gorazd Nejedly

Maribor in Domžale sta v 1. kolu kvalifikac­ij za konferenčn­o ligo slovenski izkupiček v Evropi dopolnila s polno bero. Kot da bi bila usklajena s prvakom Muro, ki je bila v prvi tekmi kvalifikac­ij za ligo prvakov z 1:0 boljša od Škendije, sta svoja tekmeca, armenski Urartu in luksemburš­ki Hesperange, ugnala z minimalnim izidom. Junaka sta bila Nino Žugelj v Mariboru in Andraž Žinić v Domžalah. Povratni tekmi bosta naslednji četrtek v gosteh.

Pomlajen Maribor je bil zelo všečen. Igral je v visokem ritmu in pletel obroč okoli tekmečeveg­a kazenskega prostora. Gostje so se povsem opredelil za obrambno igro in na nasprotne napade. Priložnost­i si vijolični resda niso priigrali veliko, toda obetavnih napadov je bilo več kot dovolj, da so navijači na tribunah začutili svež veter v igri in usmeritvi. Spodbujali so mlado moštvo, ki je bilo navkljub manj izkušnjam dovolj potrpežlji­vo, da je prišlo do želenega gola. Zmagovalno akcijo sta v 56. minuti spletla »staroselca«: Martin Milec je na levi strani z diagonalno podajo v globino zaposlil Rudija Požega Vancaša, ki je stekel pred vrata in nato z lepo podajo v mlademu Ninu Žuglju omogočil, da je s 4 m žogo le porinil v mrežo.

Gol je bil dovolj, ne da Mariborčan­i niso želeli doseči še drugega, toda tudi gostje s številnimi Afričani v moštvu so bili ves čas na meji, da bi se jim posrečila akcija za izenačenje. Dvakrat, trikrat je reševal Mariborčan tudi vratar Ažbe jug. Za gol več ni bilo potrebe tvegati. Gol prednosti je res tesna prednost, a boljša kot nobena. Maribor je pustil zelo dober vtis, ampak tudi tekmec se je izkazal, da ni »divji« in preveč naiven.

»Izhodišče je dobro. Navijači so nas spodbujali, ko je bilo treba. Lahko smo še boljši. Lahko bi sprožili še kakšen strel več, a za te mlade fante je bila to izkušnja več,« je po tekmi strnil oceno domači trener Simon Rožman.

Domžale tudi srečne

Domžalčani so računali na zmago, po tihem na višjo, a več kot zadovoljni so lahko z minimalno zmago. Vprašanje je, ali bi se tekma proti luksemburš­kim tekmecem izšla, kot se je, če bi bil glavni sodnik kdo drug kot Avstrijec Christian-Petru Ciochirca. V duhu dobrososed­skih odnosov je storil dve hudi napaki, obe sta bili v domžalski prid. Pri 0:0 ni dosodil prekrška za enajstmetr­ovko, ko je Žiga Repas zadel gleženj prodirajoč­ega Hamidouja Seneja z desne strani.

Pri golu pa ni videl prekrška Arnela Jakupovića nad gostujočim branilcem. Po lepi podaji Svena Šoštariča Karića je bil pred vrati zelo spreten domžalski branilec Andraž Žinić.

Vse prej kot slabi gostje so v drugem polčasu še dvakrat zatresli okvir vrat, vratnico in prečko. Domžalčani se zato res ne morejo pritoževat­i nad le golom prednosti pred povratno tekmo, toda svoj gol so si zaslužili. Kljub vsemu so večji del tekme narekovali ritem igre in bili več pri žogi, bili so le premalo natančni pri zadnjih podajah. Toda naslednji teden v Luksemburg­u se jim ne obeta lahko delo, če ne bodo dvignili ravni igre. Tekmeci so spoznali, da v tem dvoboju niso brez možnosti.

 ?? Foto Marko Pigac/mp Produkcija ?? Rudi Požeg Vancaš je dosegel gol, a je bil razveljavl­jen zaradi nedovoljen­ega položaja. Belokranje­c se je nato oddolžil s podajo za edini gol.
Foto Marko Pigac/mp Produkcija Rudi Požeg Vancaš je dosegel gol, a je bil razveljavl­jen zaradi nedovoljen­ega položaja. Belokranje­c se je nato oddolžil s podajo za edini gol.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia