Delo (Slovenia)

Matteo sanja o veliki nedelji v Wimbledonu in na Wembleyju

Wimbledon Karolina Pliškova, ki je premagala za uvod Tamaro Zidanšek, jutri v finalu s favorizira­no Ashleigh Barty

- Siniša Uroševič

Le kdo bi si mislil, da je tik pred uresničitv­ijo scenarij o tem, da bosta tista dva, ki sta izločila najboljša slovenska teniška igralca, Aljaža Bedeneta v moški konkurenci in Tamaro Zidanšek v ženski, v finalnih dejanjih najbolj odmevnega dogodka v tej športni panogi na svetu – Wimbledona. Čehinja Karolina Pliškova bo tako jutri v finalu proti Avstralki Ashleigh Barty lovila prestižno lovoriko, Italijan Matteo Berrettini pa ima za vizum nedeljskeg­a finalnega nastopa res lepe možnosti.

Ko bi navadnega smrtnika vprašali, kje mu je najbližja Češka, ko gre za zemljevid športa, bi zagotovo najprej pomislil na bogato hokejsko poslanstvo, tudi odlične nogometaše, nekoč sijajnega tekača Emila Zatopeka in v Sloveniji kajpak tudi na smučarskeg­a skakalca Jiřija Raško. Toda ob vseh omenjenih ima ta srednjeevr­opska dežela tudi izjemno teniško srenjo. Resda sta Ivan Lendl in Martina Navratilov­a zmagovala pod ameriško zastavo, toda tudi manj poučeni so dobro vedeli, od kod prihajata. In tudi v zadnjem obdobju ima ob teniški mreži Češka kaj pokazati.

Ni nemogoče, da bi denimo imela zdaj že drugo zaporedno zmagovalko na turnirjih za grand slam v tem koledarske­m letu. V Parizu je pred kratkim pokal zmagovalke ponosno dvignila Barbora Krejčikova, zdaj mu je blizu Karolina Pliškova. Včeraj je v polfinalu odpravila odlično Belorusinj­o Arino Sabalenko s 5:7, 6:4, 6:4 in se drugič doslej uvrstila v finale turnirja za grand slam. In zanimivo je: navzlic temu, da je že bila št. 1 na svetovni ženski teniški lestvici, nima še niti ene lovorike iz te prestižne serije. Kot smo zapisali, je bila do jutrišnje sobote le enkrat finalistka, v New Yorku jo je pred petimi leti ugnala nemška zvezdnica Angelique Kerber.

Slednja pa se je včeraj borila za svoj četrti wimbledons­ki finale, pa je bila ovira v osebi Ashleigh Barty, zdaj vodilne na omenjeni lestvici, vendarle previsoka – 6:3, 7:6 (3). »Navijala bom za mojo prijatelji­co Igo (Šwiatek, o. p.), toda veliko je kandidatk za lovoriko, najbrž je pa najbolj resna Ashleigh,« je Avstralki ob svojem slovesu z letošnjim Wimbledono­m napovedala naša obetavna igralka Kaja Juvan.

Živčen je, ko gleda svojo Ajlo

Moška finalista bosta znana danes: v prvem polfinalu je Matteo Berrettini favorit proti Hubertu Hurkaczu, v drugem pa Novak Đoković proti Denisu Šapovalovu.

In če bi v prvem dvoboju (začetek ob 14.30) Italijan ugnal Poljaka (ta je v treh nizih četrtfinal­a senzaciona­lno izločil Rogerja Federerja), bi dejansko podobno kot pri Zidanškovi lahko zapisali tudi tu: Bedene je izgubil proti finalistu. Rimljan sicer že več tednov igra na zelo visoki ravni, na tribunah ga bo spodbujala njegova Ajla Tomljanovi­ć, avstralska Hrvatica, ki je v Wimbledonu prav tako igrala zelo konkurenčn­o, toda sijajne Bartyjeve v četrtfinal­u le ni mogla ugnati. »Ko gledam Ajlo, sem desetkrat bolj živčen, kot pa, ko sem na igrišču,« je dejal Italijan. V Londonu te dni doživlja prav posebne trenutke. V primeru današnje zmage bo igral v nedeljo popoldan finale, nato pa bo zvečer kot tudi velik nogometni navdušenec stiskal pesti za svoje rojake v sklepni predstavi eura ...

Novak Đoković? Ob vsem spoštovanj­u do Kanadčana, rojenega v Izraelu, Denisa Šapovalova, 12. na lestvici ATP, bi spodrsljaj svetovne številke 1 v današnjem drugem polfinalu označili za še eno senzacijo!

• Jutri v ženskem inalu Ashleigh Barty in Karolina Pliškova.

• Danes za veliki inale favorita Novak Đoković in Matteo Berrettini.

• Italijan čaka londonsko nedeljo s teniškim in nogometnim spektaklom.

 ??  ?? Čehinja Karolina Pliškova je svoj wimbledons­ki pohod k finalu začela z zmago proti Tamari Zidanšek.
Čehinja Karolina Pliškova je svoj wimbledons­ki pohod k finalu začela z zmago proti Tamari Zidanšek.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia