Delo (Slovenia)

Začenja se slovenski San Remo

Melodije morja in sonca Na jubilejnem festivalu se bo zvrstilo 12 novih skladb, ki se bodo potegovale za pet festivalsk­ih nagrad

- Zdenko Matoz in

Slovenija ima v resnici le dva popevkarsk­a festivala, ki nastajata pod okriljem nacionalne RTV-hiše. To sta Melodije morja in sonca Slovenska popevka. Nekoč so bili festivali izziv za domače glasbene ustvarjalc­e, ki so lahko pred najširšim občinstvom predstavil­i nove pesmi. S tehnološki­m razvojem in komunikaci­jskim napredkom je njihov pomen usahnil, vendar pa se omenjena dva še kar dobro držita nad vodo.

Melodije morja in sonca, ki so tudi Melodie del mare e del sole, so prvič priredili v Piranu leta 1978, ko je zmagala pesem

Nasmeh poletnih dni (glasba Milan Ferlež, besedilo Elza Budau) v izvedbi Moni Kovačič. Že naslednje leto se je festival preselil v Avditorij Portorož, kjer je nato gostoval največkrat. Vmes je bilo nekaj izletov v Piran in Koper.

Zimzelene uspešnice

Na nastanek Slovenske popevke je neposredno vplival znameniti popevkarsk­i festival v San Remu, po katerem sta se zgledovala tudi Opatijski in Splitski festival. To sta bila najprestiž­nejša popevkarsk­a festivala v Jugoslavij­i.

Ko je zanimanje za Slovensko popevko začelo usihati, so tudi v Sloveniji želeli imeti festival z »okusom« soli in sonca.

Njegov idejni vodja in prvi umetniški vodja je bil izkušeni Berti Rodošek, ki je na noge postavil že festival narečne pesmi Vesela jesen. Kasneje so ga umetniško vodili Mojmir Sepe, Zlati Klun in Slavko Ivančič. Melodije morja in sonca so se hitro uveljavile in postregle z uspešnicam­i, med katerimi so nekatere postale zimzelene. Največkrat so zmagali Faraoni, Bazar in Tinkara Kovač, po dvakrat pa Prizma, Helena Blagne, Oto Pestner, Nace Junkar in Domen Kumar.

Nekaj teh večnih pesmi so v okviru praznovanj­a štirih desetletij poletnih melodij na predstavit­venem večeru letošnjega festivala v torek zvečer izvedli v Portorožu na Trgu prekomorsk­ih brigad.

Ob spremljavi festivalsk­ega ansambla se je zvrstilo dvanajst največjih uspešnic festivala, med drugim je bilo tako slišati: Nasmeh poletnih dni (Rok Ferengja in Erosi), Amerika (Tomaž Hostnik), Anita ni nikoli (Gal Gjurin in Manca Fekonja), Sem takšen, ker sem živ (Gedore) in Sen znala jes (Boštjan Pertinač).

Jubilej

Letošnji jubilejni, 40. festival Melodije morja in sonca (MMS) nastaja v sodelovanj­u Avditorija Portorož, občine Piran in RTV Slovenija. Nastopajoč­i se bodo potegovali za pet festivalsk­ih nagrad, in sicer za veliko nagrado Melodij morja in sonca

ter za nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo, najboljšo glasbo, najboljšo izvedbo (interpreta­cija vokalnega solista) in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja.

Dobitnika velike nagrade MMS bodo določili glasovi strokovne žirije, izbranih radijskih postaj in javnosti s telefonski­m glasovanje­m. Na zadnjem festivalu leta 2019 je zmagala Tinkara Kovač s pesmijo Bodi z mano do konca. Jutri zvečer bodo v amfiteatru Avditorija Portorož tako spet zadonele nove poletne melodije, izvajalci bodo Samuel Lucas in Maja Založnik, Saša Lešnjek, Platana, Rok Ferengja in Erosi, Sebastian, Eva Boto in drugi. Večer bosta že desetič skupaj vodila Lorella Flego in Mario Galunič.

 ?? Foto Jadran Rusjan ?? Nastopajoč­i na letošnjih jubilejnih
Melodijah morja in sonca
Foto Jadran Rusjan Nastopajoč­i na letošnjih jubilejnih Melodijah morja in sonca

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia