Delo (Slovenia)

Skrivnost dolgega in uspešnega zakona

-

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je v svojem dolgem življenju, ima 96 let in je najdlje živeči ameriški predsednik, dosegel marsikaj, med drugim je leta 2002 prejel Nobelovo nagrado za mir. A njegov največji dosežek je morda dolgotraje­n in uspešen zakon, poln ljubezni, filantropi­je, družinskih trenutkov in potovanj. Z ženo Rosalynn sta poročena že 75 let in te dni praznujeta alabastrno poroko.

Videvati sta se začela leta 1945, ko se je Carter med šolanjem na ameriški pomorski akademiji vrnil domov in je potreboval spremljeva­lko. Njegova sestra ga je predstavil­a družinski prijatelji­ci Eleanor Rosalynn Smith (93) in Jimmy se je vanjo menda takoj zagledal. Poročila sta se po enem letu zveze, leta 1946. Rosalynn ga je najprej zavrnila, saj je očetu pred smrtjo obljubila, da se ne bo poročila, dokler ne konča študija. Obljubo je izpolnila in poročila sta se, ko je diplomiral­a na kolidžu Georgia Southweste­rn. »Bil je eden najbolj čednih mladeničev, kar sem jih kdaj videla,« je zapisala v svojih spominih, Jimmy pa naj bi svoji materi že po njunem prvem zmenku prišepnil, da je to dekle, ki si jo želi za ženo. Po tem, ko je Carter leta 1953 zapustil mornarico, se je posvetil vzgoji otrok in delu na kmetiji ter začel vstopati v svet politike. Najprej je bil izvoljen v senat zvezne države Georgia, nato je postal njen guverner in nazadnje predsednik ZDA.

Rosalynn je bila vselej ob njem, mu svetovala, zaupal naj bi ji najbolj od vseh. Dejal je tudi, da je precej bolj politična od njega; z aktivnim sodelovanj­em z moževimi pomočniki ter s pomočjo pri oblikovanj­u zakonodaje je zastavila nove smernice vloge prve dame. Na sestankih naj bi se, kadar sta se želela na hitro pomeniti o čem pomembnem, včasih zarotniško pogovarjal­a po špansko. Njuno življenje je močno zaznamovan­o tudi s prostovolj­skim delom in promocijo demokracij­e. Z delovnim projektom v sodelovanj­u s Habitat for Humanity sta s pomočjo več kot 100.000 prostovolj­cev zgradila, obnovila ali popravila več kot 4300 domov v 14 državah. In v čem je skrivnost uspešnega zakona? Jimmy Carter pravi, da v izbiri prave osebe in pravem partnerske­m odnosu – spat ne gresta nikoli sprta.

 ?? Foto AFP ?? Videvati sta se začela leta 1945, poročila sta se po enem letu zveze, leta 1946.
Foto AFP Videvati sta se začela leta 1945, poročila sta se po enem letu zveze, leta 1946.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia