Delo (Slovenia)

Novi poziv za evropska tožilca obsojen na neuspeh

Pravosodno ministrstv­o Pričakuje kandidatur­e, državnotož­ilski svet pa o njih »zaradi nezakonito­sti« sploh ne bo presojal

- Suzana Kos

Pravosodno ministrstv­o pričakuje kandidatur­e, državnotož­ilski svet pa o njih »zaradi nezakonito­sti« sploh ne bo presojal.

»To je popolna farsa,« komentira Mirjam Kline, nekdanja predsednic­a društva tožilcev, zdaj članica izvršilneg­a odbora društva. Hkrati s tem, ko sta na prvem pozivu uspešna tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir dobila obvestilo vlade, sicer brez kakršnegak­oli pravnega pouka, da nista bila izbrana, je namreč ministrstv­o za pravosodje v Uradnem listu včeraj objavilo nov poziv k vložitvi kandidatur za delegirana evropska tožilca.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič se je včeraj mudil v Bruslju in za komentar ni bil dosegljiv, so se pa ostro odzvali v tožilskem društvu. »Vlada je na prvem pozivu izbranima tožilcema s tem obvestilom o neizbiri preprečila, da bi vložila tožbo zaradi molka organa, hkrati pa gre ministrstv­o za pravosodje v nov razpis, za katerega je mogoče ugibati, da morebiti ne bo uspešen. Že na prvega so se prijavili le trije tožilci, po tem, kar se dogaja zdaj s postopkom, je

Mirjam Kline

vprašanje, kdo si bo želel oziroma se upal izpostavit­i,« razmišlja dolgoletna predsednic­a društva Mirjam Kline.

»V tožilskem društvu menimo, da je delovanje vlade povsem nesprejeml­jivo, ves čas smo, kot je znano, tudi opozarjali na nedopustno razveljavi­tev razpisnega postopka, ki je bil opravljen popolnoma zakonito,« poudarja Klinetova in dodaja, da vlada ne more opraviti postopka izbire. Državnotož­ilski svet, ki je pristojen za postopek izbire, ocenjuje, da je tako kot vladni sklep nezakonit tudi novi poziv k vložitvi kandidatur. Zato o njih sploh ne bo odločal, s tem pa je včeraj že seznanil tudi glavno evropsko tožilko Lauro Kövesi.

Dogovor med Slovenijo in Evropskim javnim tožilstvom je, da se mu pošljeta le dva pri nas izbrana kandidata, saj kolegij Evropskega javnega tožilstva ne bo opravljal postopka izbire med več imeni, ki bi jih morebiti poslali iz Slovenije. Slovenija je edina članica Evropskega javnega tožilstva, ki še ni imenovala tožilcev.

Rok za oddajo kandidatur 15 dni

Pod novi poziv državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegirani­h tožilcev se je podpisalo ministrstv­o za pravosodje. V 15 dneh bo znano, ali se bodo tožilci na novi razpis sploh odzvali in koliko bo po vseh prigodah, ob katerih je slovenska pravna stroka enotno ugotovila, da je vladno ravnanje nezakonito, za kandidatur­o sploh zainteresi­ranih. V novem pozivu ni navedeno število kandidatur, ki jih pričakujej­o. Ob tem velja poudariti, da je ministrstv­o za pravosodje pred odločitvij­o vlade o novem razpisu in protestnim odstopom tedanje pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič, ki ji je sledil, pripravilo strokovno mnenje. Iz njega je razvidno, da je ministrstv­o nasprotova­lo sklepu vlade, da se ne bo seznanila s predlogom državnotož­ilskega sveta za imenovanje dveh izbranih evropskih delegirani­h tožilcev. Ministrstv­o se ne strinja, so zapisali 25. maja, z argumentac­ijo, da se prvi javni poziv šteje za neuspešneg­a.

V tožilskem društvu menimo, da je ravnanje vlade nesprejeml­jivo, novi poziv pa farsa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia