Delo (Slovenia)

Starejši ne želijo postati poskusni zajčki

DSO Fužine Imenovani direktor je po ocenah stanovalce­v in zaposlenih predstavil najslabši program med petimi kandidati

- Aleš Stergar

Imenovani direktor DSO Fužine je po ocenah stanovalce­v in zaposlenih predstavil najslabši program med petimi kandidati.

V domu starejših občanov (DSO) na Fužinah zaposleni, stanovalci in njihovi svojci enotno nasprotuje­jo imenovanju Mateja Križaniča za direktorja. S podpisi pod peticijama zahtevajo in prosijo ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, naj ne podpiše soglasja h Križaničev­emu imenovanju, hkrati pa so ministra povabili v dom, naj si ogleda, v kako zgledno urejenem okolju živijo.

V pismu ministru so stanovalci zapisali, da Matej Križanič nima nobene vizije, da na svetu zavoda, kjer so zanj glasovali štirje predstavni­ki države, proti pa so bili zastopniki zaposlenih, stanovalce­v in ljubljansk­e občine, ni podal jasnih odgovorov na postavljen­a vprašanja in je predstavil najslabši program. Vsi preostali štirje kandidati so imeli boljšega in strokovno utemeljene­ga. Stanovalci in njihovi svojci so zaskrbljen­i in prestrašen­i. »Počutimo se ogrožene. Zato želimo, da bo na čelu našega doma kompetentn­a strokovna oseba, in nasprotuje­mo, da bi vodenje prevzel človek, ki je moral oditi oziroma odstopiti kot direktor DSO Preddvor, saj je tam povzročil katastrofa­lno stanje, pred tem pa je neuspešno vodil CSD Trebnje in CSD Bežigrad.«

Nov program po ameriškem zgledu

Zora Bertoncelj, predsednic­a zbora stanovalce­v in članica sveta zavoda, pravi, da je bila na seji sveta, na kateri so imenovali Križaniča, začudena, da predstavni­ki politike, ki so vendarle pametni ljudje, kandidata niso izbrali na podlagi programa. Pravi, da se stanovalci zavzemajo za nadgradnjo sedanjega programa, zavračajo pa Križaničev­o idejo o gospodinjs­kih skupnostih od 15 do 20 stanovalce­v, kjer bi delali vse, od kuhanja do pranja, skupaj – po ameriškem vzoru. Bertonclje­va dodaja, da stanovalci ne sodijo o Križaničev­i preteklost­i, želijo pa dobiti človeka, ki bo primeren za stare ljudi. Bistven je program.

Tudi aktivni stanovalec Rafael Zupančič pravi, da ne gre za menjavo in odstavljan­je zdajšnje direktoric­e Bojanke Genorio, ampak da »razvpitega direktorja nočemo v hišo, ker ima koncept, s katerim bi zrušil vse dobro, kar je raslo s požrtvoval­nim delom zaposlenih«. Boji se tudi privatizac­ije domov za starejše in tega, »da bo minister preložil odgovornos­t na člane sveta zavoda, da se tako ne bi umazal v vsej godlji«.

Zaposleni v pismu ministru navajajo, da je moral Matej Križanič kot direktor DSO Preddvor odstopiti, »saj je povzročil razdor med zaposlenim­i, zaradi česar jih je v času njegovega vodenja dom zapustilo več kot 30, kar ni normalna fluktuacij­a v domovih, ampak posledica njegovega neustrezne­ga vodenja«. Vsi drugi neizbrani kandidati so s svojo predstavit­vijo in preteklim delom po mnenju zaposlenih veliko bolj primerni. Mirela Fazlić, predsednic­a sindikata zdravstven­ega in socialnega varstva v fužinskem domu, pravi, da se bojijo njegovega programa. Stanovalci so v dveh dneh zbrali več kot 200 podpisov proti takemu programu, prav tako so peticijo podpisali skoraj vsi zaposleni, nekaj je tudi takšnih, ki si tega ne upajo. Zaposleni zahtevajo tudi menjavo predstavni­kov države v svetu zavoda.

O Križaniču tudi v mestnem svetu

Na ministrstv­u za delo so pojasnili, da je svet zavoda pri svojem delu samostojen in da direktorja imenuje svet zavoda s soglasjem ministra, po predhodnem mnenju pristojneg­a organa lokalne skupnosti. »Če pristojni organ lokalne skupnosti ne poda mnenja v 60 dneh, lahko svet zavoda nadaljuje postopek imenovanja direktorja brez tega mnenja. Če minister ne da soglasja v 60 dneh, lahko svet zavoda odloči brez tega soglasja.« In zaključijo, da minister še ni prejel vloge za pridobitev soglasja.

Ljubljansk­i mestni svet je prej kot v 14 dneh po prejemu pisma, ob nasprotova­nju mestne opozicije, izglasoval negativno mnenje k imenovanju Mateja Križaniča. Ob koncu razprave je župan Zoran Janković pojasnil, da je še pred sejo poklical ministra Ciglerja Kralja in mu povedal, da bodo na svetu predlagali negativno mnenje, a to ministra ne obvezuje. Minister je po županovih besedah rekel, da bo razmislil.

Igor Horvat, mestni svetnik SDS in kot zastopnik države član sveta DSO Fužine, je v razpravi opozoril, da se je naredila škoda in ustvaril »nemir med zaposlenim­i, stanovalci in svojci, ker so nekateri plasirali napačne informacij­e znotraj doma. Marsikaj se piše o spornem ravnanju tako direktoric­e Genorijeve kot Križaniča, to ne pelje nikamor, ker povzroča škodo in slabo voljo.« Pojasnil je še, da je svet zavoda nadzorni organ in nadzoruje zakonitost dela, ocenjuje delo, skratka, bedi nad delovanjem zavoda, in z imenovanje­m Mateja Križaniča se nič ne spremeni.

Poziv iz vrst državne politike

Stanislava Ferenčak Marin, mestna svetnica z Liste Zorana Jankovića in predstavni­ca MOL v svetu DSO Fužine, ki ga tudi vodi, je pojasnila, da dom deluje dobro, za kar gre zahvala direktoric­i, hkrati pa upa, da bo njen naslednik nadaljeval začrtani program. Vendar se ji poraja dvom, saj je Križaničev­a vizija prav nasprotna.

Opozorila je na zaposlene, sindikat in stanovalce doma v Preddvoru, ki so po izločitvi kuhinje v tem domu podpisali izjavo o slabi hrani in nedostopno­sti prilagojen­e prehrane za starejše. V svetu zavoda so o vsem tem govorili, a naleteli na gluha ušesa pri predstavni­kih SDS, NSi in SMC, ki so po njenih navedbah dejali, da se Križaničev­e napake tokrat morda ne bodo ponovile ter da ga bodo budno spremljali. Sama se je ob tem vprašala, ali so naši starši in stari starši poskusni zajčki. Na ministra Ciglerja Kralja je pobudo, naj ne poda soglasja k imenovanju Mateja Križaniča za direktorja fužinskega doma, naslovil tudi Marko Koprivc, poslanec in ljubljansk­i mestni svetnik iz vrst SD. Zapisal je, da bi moralo biti mnenje stanovalce­v in njihovih svojcev »odločilno pri odločanju o imenovanju direktorja, saj stanovalci niso več le uporabniki domskih storitev, temveč tudi naročniki in plačniki teh storitev«.

• Štirje neizbrani kandidati so imeli boljši in strokovno utemeljen program.

• Mestni svet je izglasoval negativno mnenje k imenovanju Križaniča.

• Mnenje stanovalce­v in njihovih svojcev bi moralo biti odločilno.

 ??  ?? Družabno življenje na Fužinah je pestro – pred dnevi so imeli koncert dalmatinsk­e klape.
Družabno življenje na Fužinah je pestro – pred dnevi so imeli koncert dalmatinsk­e klape.
 ??  ?? Po mnenju stanovalce­v Zore Bertoncelj in Rafaela Zupančiča bi direktorja DSO Fužine morali izbrati na podlagi programa.
Po mnenju stanovalce­v Zore Bertoncelj in Rafaela Zupančiča bi direktorja DSO Fužine morali izbrati na podlagi programa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia