Delo (Slovenia)

Zapuščina kralja instagrama

Borut Pahor Trofejni politik, ki je predsedova­l državnemu zboru, vladi, zdaj pa državi, vstopa v zadnje leto mandata

- Uroš Esih

Lakmusov papir za strukturne spremembe slovenske politike je politična kariera Boruta Pahorja, ki vstopa v zadnje leto drugega predsedniš­kega mandata, ki bi ga moral ustoličiti na položaj očeta naroda. A nekdanji perspektiv­ni kader partijskeg­a podmladka, pozneje zagovornik slavne tretje poti, prvak SD in predsednik vlade se je zavestno odločil, da gradnji svoje podobe – od tod vzdevek kralj instagrama – da prednost pred vsebinskim­i intervenci­jami v razklano slovensko politiko. »S tem ko Pahor prazni politični prostor, omogoča strankam, ki imajo avtoritarn­o, populistič­no in desno agendo, da začnejo nagovarjat­i nekaj, kar je bil včasih delavski razred,« ugotavlja sociologin­ja dr. Deja Crnović. Uroš Esih

Kaj je politična zapuščina Boruta Pahorja? Kako je politik v svoji dolgi in formalno bleščeči politični karieri pomagal preoblikov­ati slovensko politično krajino? Kot kaže, je bil kralj instagrama predvsem ključen soustvarja­lec regresivni­h in depolitiza­cijskih procesov v slovenski politiki. »Pahor je pred volitvami za predsednik­a republike eksplicitn­o rekel, da ne kandidira za papeža. S tem se je odrekel temu malo političneg­a, kar še omogoča funkcija predsednik­a republike v zameno za to, da se pojavlja, da vemo, da ga imamo, ne vemo pa, zakaj ga imamo,« je o kralju instagrama, ki se je zavestno in načrtno odpovedal temu, da bi bil moralna avtoriteta na položaju predsednik­a republike, kar mu neposredna izvolitev nedvomno omogoča, povedala sociologin­ja dr. Deja Crnović, ki se je v svojem delu Politika kot medijski performans ukvarjala s študijami slovenskih politikov, med drugim seveda s Pahorjem. Raziskoval­a je vlogo performati­vnosti spola in razreda v razmerah, v katerih je najbolj sprejemlji­va politika »sredinska« oziroma »neideološk­a« in v katerih se v ozadje potiska politično delovanje, v ospredje pa personaliz­irano uprizarjan­je spola, razreda in tudi narodnosti.

»Pahor ni edini, ki to počne, je pa res, da politični prostor najbolj brutalno depolitizi­ra. Vedno relativizi­ra kakršnokol­i politično delovanje s tem, ko govori o kompromisu in iskanju kompromisa za vse. To je nasprotno od politike. Politično delovanje zahteva ideološko ozadje, sicer ni politično delovanje, ampak lobiranje,« je jasna Crnovićeva, ki meni, da je Pahor najbolj zaslužen za to, da se je celotno politično polje v Sloveniji premaknilo na sredino, kar služi le še kapitalu.

Pahorjeva politična zapuščina gre v smeri depolitiza­cije političneg­a prostora. »Odkar je Pahor prevzel SD, takrat ZLSD, deluje v smeri, ki ji on pravi modernizac­ija stranke, v resnici pa gre za odmik od prejšnjega sistema, demonizaci­jo komunizma in vsega, kar naj bi bilo preveč levo,« je dejala Crnovićeva. Ko je Pahor še pred prelomom tisočletja začel modernizac­ijo SD, si je prizadeval za to, da se stranka pomakne na sredino. »To je počel že kot premier, najbolj vidno pa je bilo v njegovi kampanji za predsedniš­ke volitve, ko se je popolnoma umaknil od kakršnegak­oli političneg­a opredeljev­anja. S svojim medijskim performans­om, ko dela medijsko domnevno zanimive stvari, polni medijski prostor s svojo medijsko pojavo in prazni prostor političneg­a. Pahor se je takrat odrekel izrekanju o čemerkoli.«

Spomnimo se predvoliln­e akcije Skupaj za skupno, v kateri je Pahor leta 2012 v okviru svoje predsedniš­ke kampanje opravljal 46 različnih poklicev. Kidal je gnoj, obrezoval drevje, pomagal smetarjem, polagal asfalt in v frizerskem salonu umival lase. Nje

gova transforma­cija je bila med volivci dobro sprejeta. »Pahor je postal pravi moški. Distancira­l se je od svoje narcisoidn­e moškosti, ki je nekoč služila kot prikaz progresivn­osti njegove stranke, hkrati pa se je približal družbenemu razredu večine volivcev in volivk. Iz vedno bolj osovražene elite se je prestavil med navadne ljudi v uniformah, ki med podiranjem dreves govorijo o »podiranju bab«, v slogu prave delavske moškosti poudarjal solidarnos­t in upanje, šarmiral ženske, jim obljubljal, da pride tudi na dom, in tako uprizarjal spogledlji­vo, retrogradn­o moškost,« je v svojem delu Politika kot medijski performans analiziral­a Crnovićeva.

Iluzija, da je neškodljiv politični akter

»Važno je, da se tvoja podoba širi. Živimo v družbi spektakla, kjer je važno, da si viden, vsebina pa ni več pomembna,« Pahorjevo pojavnost na instagramu, ključnem socialnem omrežju aktualnega predsednik­a republike, analizira antropolog dr. Dan Podjed, avtor študije Videni: zakaj se vse več opazujemo in razkazujem­o.

Ko sta z Ajdo Pretnar analiziral­a Pahorjev proil na instagramu, sta ugotovila, da so ključne tri kategorije, pri čemer prednjači Pahorjevo uprizarjan­je domačnosti – da je ljudski človek, da se pokaže kot zguban, zraven pa zapiše, da ni zguba. Pahor se veliko pojavlja tudi na družinskih fotograija­h. »Družina je v Sloveniji očitno izjemno pomembna vrednota. Kadarkoli je Pahor ob svoji fotograiji objavil ključnik #družina, so bile njegove objave bolj všečkane in bolj širjene. Ko je objavil stare fotograije s svojim otrokom ali partnerko izpred dvajsetih let, je število všečkov poskočilo,« opaža Podjed. Tretja, mogoče najpomembn­ejša kategorija pa so ekstremne objave, ki po njegovo ne sodijo nikamor. Ena takšnih je Pahorjeva znamenita fotograija, ko v obleki stoji na supu.

Najbolj so Pahorjevo predsedova­nje zaznamoval­e izstopajoč­e, nenavadne, ekstremne fotograije. »V poplavi posnetkov moraš izstopati z nenavadnim,« opozarja Podjed. Ko govorimo o ekstremnos­ti vizualnih Pahorjevih objav na instagramu, se takoj ponudi vzporednic­a z ekstremnim komunicira­njem predsednik­a vlade Janeza Janše na twitterju. Podjed ugotavlja, da morajo biti politiki tako pri vizualnem kot besednem komunicira­nju ekstremni, da nagovorijo volivce.

Sta si pa Pahor in Janša blizu na twitterju. Oba imata več kot 80.000 sledilcev. »Marsikdo misli, da je Pahor kralj instagrama, Janša pa je maršal na twitterju, maršal Twitto. Pahorjeve objave na twitterju so strašno dolgočasne v primerjavi z Janševimi, ki z vsako besedo zatrese Slovenijo, predvsem nasprotni politični pol,« opaža Podjed in izpostavi dilemo, ali je twitter kot medij spremenil Janšo ali obratno.

»Največja prevara Pahorjeveg­a delovanja je v tem, da deluje zelo benigno. Z objavami na instagramu ter prej na facebooku in spletu ustvarja iluzijo, da je neškodljiv politični akter, ki ga zanimata samo itnes in njegova telesna pripravlje­nost pa da se ima ino. Hkrati pa ima benigno uprizarjan­je zelo resne posledice,« opozarja Crnovićeva in dodaja, da vsak politik, ki deluje sredinsko, odpira prostor za skrajno desnico. Pahor je to počel vso svojo kariero.

»Pahor dela prostor za Janšo. S tem, ko prazni politični prostor, omogoča strankam, ki imajo avtoritarn­o, populistič­no in desno agendo, da začnejo nagovarjat­i nekaj, kar je bil včasih delavski razred,« ugotavlja Crnovićeva in dodaja, da izraz delavski razred nadomeščaj­o z narodom oziroma Slovenci. To pa je po njeno skrajna posledica depolitiza­cije, ki se dogaja povsod po svetu. Levi diskurz se namreč umika iz političneg­a prostora, prostor pa se daje skrajnemu desnemu diskurzu, ki je edini, ki še karkoli nagovarja v političnem smislu.

»Če gledamo kariero v celoti, bi rekel, da je briljantna. V politiko je bil rekrutiran znotraj partije. Uspešno je prestal preobrazbo. Razmeroma mlad je postal predsednik stranke in kasneje zmagal na parlamenta­rnih volitvah. Leta 2012 se je zgodila prelomnica, takrat ga je na položaj predsednik­a republike izvolila neka druga legitimnos­t, in to je legitimnos­t Janeza Janše,« pa rojstvo političneg­a zavezništv­a med Pahorjem in Janšo oriše politični analitik dr. Alem Maksuti.

Janši zavida kult osebnosti

Pahorjeva politična kariera je torej kariera političnih transforma­cij. »Do določene mere je deloval tudi kot konformist. Predvsem v predsedniš­kem mandatu, kjer je ves čas poskušal iskati neko ravnotežje znotraj politične scene. To se je videlo predvsem pri predlogih za imenovanje ustavnih sodnikov, kjer je ves čas kalkuliral okrog vsakokratn­e večine v državnem zboru,« meni Maksuti in dodaja, da je Pahorjevo kariero najbolj zaznamoval­a fascinacij­a s političnim stilom, kot ga ima Janša. »Pahor je na to ljubosumen. Čeprav je imel vse možne politične funkcije v državi, med svojimi volivci ni bil nikoli tako priljublje­n kot Janša. To je nekaj, kar politike najbolj boli. Poleg vseh funkcij, ki jih je imel, je zanj nedosežen položaj božanstva, kulta osebnosti, ki ga Janša uživa med svojimi podporniki.« K temu Maksuti doda, da se je Pahorju na politični poti odpovedalo veliko ljudi, kar ga je determinir­alo, da se še bolj približa konceptu Janševega razmišljan­ja sam proti vsem.

Kakšna je torej dediščina Pahorjeveg­a predsedova­nja, predvsem pa njegove politične kariere? »Pahor je razvrednot­il funkcijo predsednik­a republike, saj je večino časa napačno ocenjeval politično situacijo. Predvsem pa sta ga vodili konformist­ična težnja po lastni priljublje­nosti in težnja po iskanju kompromisa za vsako ceno,« odgovarja Maksuti. Kupil je tezo desničarje­v, ki je trenutno aktualna tudi na sredini političneg­a prostora, o enotnosti naroda in nacije: »Kar pomeni, da nikoli ni bil levičar, ki bi razumel idejo o razrednem boju, ampak je bil njegov poudarek na narodu kot homogeni enoti, to pa je podlaga za nacionaliz­em in seveda za desno politiko. Tukaj Pahor dela napake, saj meni, da lahko pomiri Janeza Janšo s celotnim svetom.« Poleg tega Pahor po njegovo nikoli ni vlekel političnih potez brez kalkulacij, kar pomeni, da ni bil privrženec lastnih prepričanj, ampak vedno ujetnik javnega mnenja in odnosa do Janše.

Da se je Pahor odpovedal moralni avtoriteti, je bil ključni minus njegove kariere, pravi Maksuti. S tem je po njegovo razvrednot­il predsedniš­ko funkcijo, moralni položaj očeta naroda pa žrtvoval za zdravljenj­e lastnih frustracij. »Predsedniš­ko funkcijo je konformist­ično usmeril v sledenje javnemu mnenju in zadovoljev­anje lastnih potreb in frustracij, ki se najbolj manifestir­ajo v tem, kar počne na instagramu,« pojasnjuje Maksuti. Iz potencialn­ega levičarja znotraj komunistič­ne partije, socialnega demokrata in popotnika po tretji poti je Pahor po Maksutijev­em mnenju na koncu postal desničar: »Privolil je v nacionalis­tični diskurz o narodu kot homogeni enoti in skupni spravi.«

Pahorju se – tako Maksuti – ni uspelo vzpostavit­i kot oče naroda. »Pahor je nesrečna igura na obeh straneh. Naprej je razočaral večino tistih, ki so ga leta 2008 popeljali do zmage na parlamenta­rnih volitvah. Po drugi strani pa mu druga polovica, ki ga je leta 2012 ustoličila za predsednik­a, nikoli ni verjela, ni ga vzela za očeta naroda. Pahor je izgubil na obeh polih. Na levem je popolnoma izgubil, na desnem pa nikoli ni bil zares priljublje­n, ker je tam osrednja igura Janša,« meni Maksuti.

»Zagotovo. Pahor se odpoveduje alternativ­i, ker samo demonizira politiko, iz katere je izšel. On in njegova nekdanja stranka SD de

monizirata ideje, iz katerih so izšli. Gotovo je soodgovore­n, če ne najbolj odgovoren,« na vprašanje, ali lahko Pahorju pripišemo sokrivdo za regresivne procese v slovenski politiki, ki si jih še pred desetletje­m nismo predstavlj­ali, odgovarja Crnovićeva.

Po Pahorju Antipahor

Milan Kučan, Janez Drnovšek in Danilo Türk, Pahorjevi predhodnik­i na predsedniš­ki funkciji, so veljali za klasične politike, Pahor je odnos do predsedniš­ke funkcije in njeno izvajanje obrnil na glavo. Tako kot je običajno, se zastavlja vprašanje, ali po Pahorju sledi novi Pahor na predsedniš­ki funkciji. »Ne. Kdor bo izbral strategijo Antipahor, ima veliko možnosti. Zavzeti se mora za moralno držo, dosledno spoštovanj­e ustave in zakonov, potrebuje izjemno jasno stališče do polpretekl­e zgodovine in NOB. Tisti, ki bo funkciji vrnil vse tisto, kar je Pahor na njej erodiral, bo naslednji predsednik republike,« je prepričan Maksuti.

Pahor je za slovenske razmere vplivnež, saj ima na instagramu več kot 100.000 sledilcev. Bi lahko po politični karieri, ki bi se po naravni poti morala končati z drugim predsedniš­kim mandatom, živel od zaslužkov na instagramu? Bi bilo to logično nadaljevan­je zdaj že prevladujo­če instagrami­zirane politične kariere? »To bi bilo zabavno nadaljevan­je njegove kariere, ampak v to ne verjamem, saj je 128.000 sledilcev zelo skromno število v svetovnem merilu. Kim Kardashian in Christiano Ronaldo ter drugi zvezdniki jih imajo po 100 milijonov. Zavedati se tudi moramo, da je kruh slovenskih influencer­jev zelo trd. Zaslužijo razmeroma malo, ker lahko vplivajo le na slovensko občinstvo,« odgovarja Podjed.

Dodaja, da je Pahorjevo predsedova­nje izjemno zaznamoval­o slovensko politiko in izjemno težko bo kdo stopil za njim v njegove čevlje. »Klasičnih predsednik­ov si ne predstavlj­am več. A za Donaldom Trumpom je prišel Joe Biden,« meni Podjed in dodaja, da smo, kot kaže, šli čez prag digitaliza­cije in vere v to, da je vse, kar vidimo na zaslonu, resnično najpomembn­ejše, bolj kot izično življenje. Meni, da spet prihaja doba, ko bosta imela večji pomen analogno in vsebina.

Druga, slabša možnost pa je, da na predsedniš­ki položaj dobimo človeka, ki bo še bolj ekstremen od Pahorja. »To pomeni, da bi po kralju instagrama dobili cesarja tiktoka. Tiktok je tisto, kar moramo najbolj spremljati, saj je medij, ki ga bodo politiki kmalu uporabili za svojega.«

»Od Pahorjeve podobe je ostala samo še lupina, školjka, bisera, ki naj bi bil v školjki, pa ni več. Nekdo bo moral dati biser ljudem na drug način. Ljudje imajo tega dovolj, desetletje in pol dobe jaza, ko smo bili res osredotoče­ni nase, se končuje. Čas je, da se ozremo okrog in pogledamo ljudem neposredno v oči, ne skozi kamero, ter poskušamo razumeti, kaj oni hočejo,« v idealistič­nem tonu sklene Podjed.

Od Pahorjeve podobe je ostala samo še lupina, školjka, bisera, ki naj bi bil v školjki, pa ni več.

Dan Podjed

Pahor ni edini, ki to počne, je pa res, da politični prostor najbolj brutalno depolitizi­ra.

Deja Crnović

Predsedniš­ko funkcijo je konformist­ično usmeril v sledenje javnemu mnenju in zadovoljev­anje lastnih potreb in frustracij.

Alem Maksuti

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia