Delo (Slovenia)

Nikar goli v sedlo

Misel na prijetno poletno vožnjo z motociklom nas hitro zavede, saj je realnost na cesti večkrat drugačna

- Blaž Kondža, Andrej Brglez

Misel na prijetno poletno vožnjo z motociklom nas hitro zavede, saj je realnost na cesti večkrat drugačna.

Kako se obleči za poletna motoristič­na potepanja? To je izziv tudi za motoristič­ne stare mačke, še posebej če bomo na poti prečkali različne podnebne pasove. Gorski prelazi utegnejo biti kar sveži tudi takrat, ko v dolini vlada pripeka. Prav tako nas bo med vožnjo hladil veter, ko pa bomo stali v koloni pred cestninsko postajo, nam bo v motoristič­nem kombinezon­u vsaj toplo, če ne vroče.

Oblačenje po principu čebule z uporabo funkcional­nega perila, vmesnega sloja in zunanjega sloja oblačil je ena od možnosti, a je na koncu vse odvisno od motoristov­ega občutka. Dežni komplet je tako ali tako obvezna oprema za vsako daljše potovanje. Prav pride tudi kakšna plastična vrečka, saj celo najboljša membrana prej ali slej premoči, in takrat je najbolje obleči suhe nogavice in čeznje še vrečko ter obuti (premočen) škorenj.

Novodobni materiali

Dejstvo je, da usnje že dolgo nima več popolnega primata, saj so nove mešanice tekstila omogočile trpežne ter proti udarcem in drsanju odporne materiale. Pri enih in drugih velja, da morajo imeti tudi poletna jakna in hlače na najbolj ranljivih in ob udarcih izpostavlj­enih mestih vsaj nekaj všite varnosti. Zaradi navadno zelo močnega tesnjenja na spojih šivov in zadrg je priporočlj­ivo, da imajo jakna in hlače kanale za pretok zraka. Najbolje je, da so zračni kanali narejeni tako, da omogočajo vstop hladnega zraka na prednji, prsni strani in na rokavih, odvajanje vročega zraka pa imajo na boku in zadaj. Ta rešitev je boljša kot zgolj odpiranje in zapiranje žepov na rokavih, kar sicer omogoča hlajenje, a vročega zraka ne odvaja učinkovito, zato telesa ne hladi in suši enako uspešno.

Kot pravi Jože Šparovec, vodja maloprodaj­e v Moto centru AS Domžale, ima večina proizvajal­cev motoristič­ne zaščitne opreme v programu oblačila za poletne dni. »Običajno so ta izredno zračno prepustna, seveda so nekatera opremljena tudi z notranjo dežno membrano. Takšna oblačila sicer niso namenjena vožnji v vseh vremenskih razmerah. Načeloma je membrana namenjena za pomoč pri nalivu, še bolj pa za preprečeva­nje vdora mraza ob bolj hladnih jutrih ali večerih,« pojasni Šparovec.

Na naše vprašanje, kako pogosto slovenski motoristi posegajo po poletni motoristič­ni konfekciji, pa odgovarja: »Slovenski kupec se običajno na začetku motoristič­ne poti odloči za klasična oblačila in šele kasneje dokupi lahka poletna

• Edina zakonsko predpisana zaščitna oprema motorista je čelada.

• Kljub vetru je neposredna izpostavlj­enost močnemu soncu velika.

• V najbolj vročem delu dneva velja zaviti na manj obremenjen­e lokalne ceste.

oblačila. Skoraj vsak proizvajal­ec ponuja tudi primerne hlače, ki so ravno tako zračne kot jakne. Namesto teh poletnih hlač pa kupci velikokrat kombiniraj­o zračno jakno s kavbojkami. Na severu Evrope se čedalje pogosteje odločajo tudi za puloverje, kapucarje ali jakne, ki so opremljeni z vso zahtevano zaščito in ne izkazujejo motoristič­nega sloga.«

Svetla čelada ima prednosti

Edina zakonsko predpisana zaščitna oprema motorista je čelada, zato smo preverili, kako zračne so sodobne čelade. Po odgovor smo se podali k Borisu Komparetu, poznavalcu motoristič­nih čelad in direktorju podjetja Compaco, ki pri nas zastopa znamke Nolan, X-lite in Grex. Pravi, da so nekatere čelade bolj zračne kot druge. »Tudi čelada svetle barve močno zmanjša pripekanje sonca v glavo, notranji polistiren­ski vložek pa je sam po sebi odličen izolator,« pravi sogovornik. »Pomembno je, da je notranjost čelade premišljen­o in učinkovito prezračeva­na in da je oblazinjen­je iz materiala, ki v vročini ne draži kože. Nič manj pomembno ni, da je možno prezračeva­lne šobe preprosto zapreti, ko se ohladi.« Dodaja, da pri njihovih čeladah uporabljaj­o prezračeva­lni sistem in tekstilno oblogo clima comfort, ki odvaja vlago, deluje termoregul­acijsko in ne draži kože. Tkanina je dodatno obdelana tako, da zagotavlja dolgotrajn­o svežino in higieno. »Patentiran­i prezračeva­lni sistem air booster technology zagotavlja prenos velike količine svežega zraka skozi čelado. Šobe tik nad vizirjem in centralna šoba na vrhu čelade skrbijo za neposredno zajemanje svežega zraka, ki ga sistem brez izgub prenese v točno določene, praviloma najbolj kritične točke v čeladi. Skozi šobe v predbradne­m delu vstopa svež zrak, ki je usmerjen na notranjo površino vizirja, zato ne vzbuja občutka prepiha in ne suši oči,« pojasni Kompare.

Vročina pod čelado

V preteklih vročih tednih so tudi marsikater­emu vozniku v avtomobilu misli ušle k veliko bolj prijetni vožnji s kabrioleto­m in motociklom. Ko v avtomobils­ki kabini na naše telo z ene strani pritiska od žgočega sonca razbeljena pločevina, z druge pa hladen zračni tok hladilne naprave, je misel na naravni veter v laseh nedvomno osvežilna. Čeprav je naše telo pri tako visokih zunanjih temperatur­ah in bistveno nižjih v kabini močno obremenjen­o, kar vpliva tako na počutje kot na vozniške sposobnost­i, pa naj nas misli na veter v laseh ne zavedejo prehitro.

Pri takih temperatur­ah, kot smo jim priča v zadnjih dneh, je to mit. Še posebej to velja v primeru zastojev, ki jih tudi v poletnem času ne manjka, pa pri stanju pred mejnimi prehodom, semaforjem, na bencinski črpalki. Pri temperatur­ah okrog 30 stopinj je sedenje v hladilniku, kar avtomobils­ka kabina v resnici je, kljub obremenitv­am na telo veliko bolj ugodno kot sedenje na vročem usnjenem sedežu motocikla, pod katerim spodnje dele telesa dodatno greje še vročina motorja. Nič drugače ni pri sedenju v kabrioletu. Si predstavlj­ate, da sredi avtoceste na vročini žgočega temnega asfalta postavite usnjeno sedežno garnituro, sedete nanjo, tik ob vas pa iz stoječih avtomobilo­v buhti vročina delovanja motorjev in klimatskih naprav? Za to je v takih primerih seveda veliko bolj pametno zapreti streho in vključiti klimatsko napravo. Seveda je med vožnjo tako motocikla kot kabrioleta drugače, a kljub pihanju vetra ostaja neposredna izpostavlj­enost močnemu soncu velika. Napredek v motociklis­tičnih oblekah in čeladah je silovit, nove tehnologij­e, materiali in v zadnjem času še posebej velik razvoj v dizajnu usmerjenih vstopnih in izstopnih zračnih tokov omogoča bistveno več zaščite in udobja kot kadarkoli prej, toda tako kot pri vožnji avtomobila v vročini je treba tudi pri vožnji motorja upoštevati vpliv velikih temperatur­nih obremenite­v na telo. Vožnja v kratkih hlačah, kratkih rokavih, s športnimi copati na nogah in brez rokavic je seveda sila tvegana, pod še tako zračnimi poletnimi motociklis­tičnimi oblačili pa nam bo vroče in se bomo potili. Drugače ne gre.

Nesreče pogostejše po kosilu

Znaki utrujenost­i se pri vožnji hitro pokažejo, reakcijski čas se podaljša, pogosteje spregledam­o pomembne malenkosti, prepozno in premočno zaviramo, napačno, po napačni liniji vzamemo ovinek, popušča zbranost ... Motoristi tako stanje vožnje poznamo, vsak se je že srečal z njim. Na vroče dni, še posebej pri vožnji v toplotno najbolj obremenjuj­očih delih dneva, bi se zato tega morali zavedati že prej in tako stanje prehiteti. Nujni so pogostejši postanki v senci, pitje vode in lahki prigrizki. Dovolj zgovorna je tudi ugotovitev, da se nesreče motoristov zelo pogosto zgodijo v popoldansk­ih urah, še posebej po kosilu. Daljša vožnja v najbolj vročem delu dneva, popoldansk­i postanek v gostilni, obilno kosilo, pivo in pa kava za na pot so kombinacij­a, ki se zdi na prvi pogled privlačna, a se izkaže za nadvse tvegano. Na poti se nam namreč pridruži popoldansk­a utrujenost, ki izrazito poveča število napak in zmanjšuje sposobnost pravočasne­ga in pravilnega reševanja nevarnih vozniških situacij. So pa na vroče dni še posebej lepa motoristič­na zgodnja jutra in pozni popoldnevi. Velja tudi za uživaško vožnjo s kabrioleto­m.

V najbolj vročem delu dneva velja z motorjem zaviti na manj obremenjen­e in bolj razgibane lokalne ceste ter povečati število postankov v prijetnem objemu krošenj in tako prehiteti prehitro telesno utrujenost.

 ?? Foto BMW ?? Zaščitno motoristič­no opremo nosimo tudi poleti.
Foto BMW Zaščitno motoristič­no opremo nosimo tudi poleti.
 ?? Foto Honda ?? Med poletnimi motoristič­nimi izleti ne pozabimo na zadostno hidracijo.
Foto Honda Med poletnimi motoristič­nimi izleti ne pozabimo na zadostno hidracijo.
 ??  ??
 ?? Foto Ducati ?? Zračna motoristič­na jakna iz mrežaste tkanine z ojačitvami na kritičnih mestih je najboljša izbira za poletno vožnjo z motociklom.
Foto Ducati Zračna motoristič­na jakna iz mrežaste tkanine z ojačitvami na kritičnih mestih je najboljša izbira za poletno vožnjo z motociklom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia