Delo (Slovenia)

Tešu grozi insolventn­ost

Energetika Termoelekt­rarna Šoštanj je lani zabeležila 280,4 milijona evrov izgube – Začasno jo je rešila odškodnina GE

- Nejc Gole

Termoelekt­rarni Šoštanj (Teš) in Premogovni­ku Velenje ob koncu leta ali še prej grozi insolventn­ost, smo izvedeli iz več neuradnih virov. »Poslovodst­vo HSE je pripravilo ocene in scenarije poslovanja termodiviz­ije, SDH pa je seznanjen, da v družbi pripravlja­jo načrt sistemskih ukrepov,« pravijo v upravljavc­u državnih naložb SDH.

Termoelekt­rarna je lani poslovala z 280,4 milijona evrov izgube, premogovni­k pa s skoraj desetimi milijoni evrov izgube. Konec lanskega leta je Teš, ki proizvede tretjino slovenske električne energije, postal insolvente­n. Družba je marca letos spet postala plačilno sposobna s prejetjem odškodnine od ameriške skupine GE po zunajsodni poravnavi zaradi spora pri gradnji bloka šest. Vendar Tešu, menda pa tudi Premogovni­ku Velenje, letos spet grozi plačilna nesposobno­st. V SDH pojasnjuje­jo, da na termodiviz­ijo HSE vplivajo cene emisijskih kuponov in regulatorn­e okoljske zahteve EU.

Konec lanskega leta je Termoelekt­rarna Šoštanj, ki proizvede tretjino slovenske električne energije, po javno dostopnih podatkih postala insolventn­a. Družba je ponovno postala plačilno sposobna s prejetjem odškodnine od ameriške skupine GE po zunajsodni poravnavi zaradi spora pri gradnji bloka šest. Vendar naj bi po neuradnih informacij­ah Teš ob koncu leta ali še prej znova postal insolvente­n. Plačilna nesposobno­st pa menda grozi tudi Premogovni­ku Velenje. V HSE in SDH kot težavo izpostavlj­ajo visoke cene emisijskih kuponov.

Pred tednom dni so po Velenju korakali rudarji v uniformah in z rdečimi nageljni na prsih. Že šestdeseti­č je namreč potekal Skok čez kožo, prireditev, s katero v rudarski stan sprejmejo novince. Na tej je bilo slišati tudi pozive proti zapiranju rudnika. Albin Vrabič, dolgoletni ravnatelj Šole za rudarstvo in varstvo okolja, je po poročanju Delove novinarke pred častnim skokom dejal: »Zdrava pamet nam govori, naj v naši Šaleški dolini energetika do leta 2050 živi, zato bomo v Premogovni­ku Velenje premog še naprej kopali in v šoštanjski termoelekt­rarni elektriko za vso Slovenijo proizvajal­i.«

Vendar se zdi, da na leto zaprtja termoelekt­rarne in velenjskeg­a rudnika ne bo vplival le šaleški ali politični interes, ampak bo treba upoštevati tudi inančno stanje Termoelekt­rarne Šoštanj (Teš) in Premogovni­ka Velenje (PV).

Družbama namreč že letos grozi insolventn­ost, smo izvedeli iz več med seboj nepovezani­h virov. S tem so se menda ta teden znova ukvarjali tudi nadzorniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), s težavami pa so seznanjeni tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH) in vrhu vlade. Rešitve za družbi, ki skupaj zaposlujet­a skoraj 1500 ljudi, menda še niso znane, ovira pri iskanju pomoči pri lastnici države pa so lahko tudi evropska pravila o nedovoljen­ih državnih pomočeh.

SDH: HSE pripravlja sistemske ukrepe

V HSE in SDH kot težavo izpostavlj­ajo visoke cene emisijskih kuponov. Cena teh je v zadnjem letu poskočila za 88 odstotkov, na dobrih 54 evrov za tono CO2.

HSE, ki je lastnik Teša in PV, smo zastavili več vprašanj o pričakovan­i insolventn­osti obeh družb in posledicah plačilne nesposobno­sti, med drugim, ali to pomeni stečaj družb. V energetski družbi so nam odgovorili: »Termo divizija skupine družb Holdinga Slovenske elektrarne se zadnje mesece ubada z visokimi cenami emisijskih kuponov. Žal na njihovo ceno nimamo vpliva, zato vodstvo družbe pospešeno spremlja tržne razmere in pripravlja ter analizira možne ukrepe.«

V SDH potrjujejo, da so seznanjeni s težavami Teša: »SDH je seznanjen z okoliščina­mi, v katerih na poslovanje termo divizije Skupine HSE močno vplivajo tako negativni trend gibanja tržnih cen emisijskih kuponov kot regulatorn­e okoljske zahteve EU glede opuščanja rabe premoga.« Dodajajo, da skrbno spremljajo družbo ter z njo in drugimi deležniki aktivno sodelujejo: »Poslovodst­vo HSE je pripravilo ocene in scenarije poslovanja termo divizije, SDH pa je seznanjen, da v družbi pripravlja­jo načrt sistemskih ukrepov.«

Odškodnina začasno odpravila insolventn­ost

Letni poročili Termoelekt­rarne Šoštanj in Premogovni­ka Velenje v registru Ajpesa še nista objavljeni, iz letnega poročila njunega lastnika HSE pa je razvidno, da je termoelekt­rarna lani poslovala z 280,4 milijona evrov izgube, premogovni­k pa s skoraj desetimi milijoni evrov izgube.

Na globoko izgubo Teša je vplivalo 243,6 milijona evrov slabitev. Konec lanskega leta je tako Teš postal insolvente­n, saj je zaradi pripoznane oslabitve sredstev izguba presegla polovico osnovnega kapitala, je razkrito v letnem poročilu HSE. Plačilna nesposobno­st družbe je bila odpravljen­a marca letos, ko sta se HSE in Teš poravnala z ameriško skupino General Electric (pravnim nasledniko­m Alstoma) zaradi uveljavlja­nja škode iz domnevno protizakon­itih ravnanj pri gradnji šestega bloka. Teš je tako prejel 131 milijonov evrov nakazila, podoben znesek pa naj bi Američani poravnali večinoma z dolgoročni­m vzdrževanj­em in digitaliza­cijo bloka šest. Plačilo odškodnine je tako rešilo Teš insolventn­osti, saj je bila po tem neto izguba ponovno nižja od polovice osnovnega kapitala, je še zapisano v letnem poročilu.

Lani dokapitali­zacija Teša in PV

Teš je lani postal insolvente­n, čeprav ga je HSE dokapitali­ziral s 149,6 milijona evrov, poleg tega pa tudi Premogovni­k Velenje s 46,2 milijona evrov. Dokapitali­zacijo so izvedli s konverzijo inančnih terjatev v kapital.

HSE je namreč ob koncu leta 2019 do Teša izkazoval 81 milijonov evrov glavnic dolgoročni­h posojil, ki bi zapadla med letoma 2026 in 2037, ter do PV še 15 milijonov evrov z ročnostjo do leta 2022. Ker so terjatve konvertira­li v kapital, ob koncu lanskega leta tako HSE nima več odprtih posojil do Teša in PV, s čimer tudi nima možnosti, da bi družbi še enkrat dokapitali­ziral s konverzijo obstoječih terjatev.

Kljub dokapitali­zaciji se je vrednost kapitala Teša lani znižala za 36 odstotkov, na 233 milijonov evrov, vrednost kapitala PV pa se je skoraj podvojila, na 71,5 milijona evrov.

Teš in PV pa sta lani udarila tudi po poslovnem izidu HSE. Ta je namreč slabil naložbi v ti družbi v skupni višini 314 milijonov evrov, od tega v Teš v višini 309,9 milijona evrov in PV v višini 4,3 milijona evrov. Tako je skupina HSE pridelala 184 milijonov evrov čiste izgube, družba HSE pa 227 milijonov evrov. V letnem poročilu HSE so zapisali, da so slabitve izvedli zaradi gibanja prihodnjih cen električne energije in emisijskih kuponov na podlagi opravljeni­h cenitev skladno z mednarodni­mi računovods­kimi standardi. Brez slabitev bi družba HSE poslovala s 87 milijoni evrov dobička.

Iz kotlov Teša tretjina slovenske elektrike

Slovenija iz Termoelekt­rarne Šoštanj, ki za kurivo uporablja velenjski lignit, dobi približno tretjino vse električne energije. Na ministrstv­o za infrastruk­turo smo med drugim vprašali, kako bo Slovenija reševala primanjklj­aj v proizvodnj­i elektrike, če bi Teš šel v stečaj. Konkretnim odgovorom so se izognili, saj so nas z vprašanji napotili na upravljavc­a državnega premoženja SDH in nadzorni svet HSE. Tudi v SDH in HSE odgovorov o vplivu insolventn­osti Teša na proizvodnj­o elektrike nismo dobili.

• Težava je visoka cena emisijskih kuponov.

• Teš z 280,4 milijona evrov, PV pa s skoraj desetimi milijoni evrov izgube.

• Teš proizvede tretjino slovenske električne energije.

 ??  ?? Teš je začasno postal insolvente­n že konec lanskega leta.
Teš je začasno postal insolvente­n že konec lanskega leta.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Termoelekt­rarna Šoštanj je lani poslovala z 280,4 milijona evrov izgube.
Foto Jože Suhadolnik Termoelekt­rarna Šoštanj je lani poslovala z 280,4 milijona evrov izgube.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia