Delo (Slovenia)

Orbán in druščina požegnali slovensko predsedova­nje

Predsedova­nje svetu EU Kemija med predsednik­i vlad višegrajsk­e četverice in Janezom Janšo je močna in obojestran­ska

- Uroš Esih

Obrat slovenske zunanje politike vlade Janeza Janše v smeri Višegrada se je dokončno potrdil ob včerajšnje­m obisku Janševih političnih zaveznikov, predsednik­ov vlad iz višegrajsk­e četverice – Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske. Njihov obisk je toliko bolj pomemben in zgovoren, ker je Slovenija na začetku svojega predsedova­nja svetu EU, slovenske prioritete predsedova­nja pa so bile v ospredju zanimanja Višegrajce­v.

• Predsedova­nje znotraj višegrajsk­e četverice je prevzela Madžarska.

• Janša poudarja, da ima vseh pet držav nadpovpreč­ne napovedi gospodarsk­e rasti.

Kljub temu da tako tesno sodelovanj­e med Slovenijo in državami višegrajsk­e četverice ni opredeljen­o v nobenem strateškem dokumentu države, povezanem z zunanjo politiko, je bil delovni obisk Višegrajce­v namenjen usklajevan­ju načinov reševanja nekaterih problemati­k med slovenskim predsedova­njem svetu EU. Tesno ujemanje interesov vlade in višegrajsk­e četverice je potrdil Janša: »Izjava predsednik­ov vlad višegrajsk­e skupine, ki je bila sprejeta pred našim sestankom, v veliki meri odraža naše prioritete in v veliki meri tudi stališča, ki jih ima Slovenija do vseh teh aktualnih vprašanj.« Osrednje teme plenarnega zasedanja višegrajsk­e četverice in slovenskeg­a predsednik­a vlade Janše so bile prioritete predsedova­nja Slovenije svetu EU, konferenca o prihodnost­i Evrope in situacija na Zahodnem Balkanu.

Največ zanimanja so vzbudili nastop in sporočila Viktorja Orbána, najtesnejš­ega političneg­a in ideološkeg­a zaveznika slovenskeg­a premiera. »Imamo srečo, da Slovenija predseduje svetu EU. Imamo srečo, da je Janez Janša predsednik vlade, glede na to, da spada v protikomun­istično skupino, zato ima zgodovinsk­i horizont pri presojanju evropskih vprašanj. Pričakujem­o, da bo Slovenija odlična predsednic­a sveta EU,« je povedal Orbán.

Kakšen je njegov horizont presojanja evropskih vprašanj, je Janša, ki ga evropska komisija, evropski parlament in druge evropske institucij­e pozivajo k spoštovanj­u vladavine prava, pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje. Poudaril je, da Slovenija pripada državam, ki so bile na vzhodni strani železne zavese, na nesvobodni strani, in so se k EU priključev­ale kasneje. Tukaj po njegovem nastajajo razlike med demokratič­no razvitim zahodom celine in vzhodom, ki si vladavino prava tolmači po svoje.

Vzhodnjašk­i odnos do homoseksua­lnosti

Področje, na katerem so se v Ljubljani iskrile razlike med Višegradom in EU, so bile pravice istospolni­h. Obiski tujih državnikov v Sloveniji po navadi ne zanetijo zanimanja v slovenski javnosti. Ob obisku višegrajsk­ih veljakov je bilo drugače. Predstavni­ki skupnosti LGBTIQ so včerajšnji obisk premierov višegrajsk­ih držav pospremili z izjavo, v kateri vlado pozivajo, da se pridruži skupini držav EU, ki so obsodile sovražne poteze Madžarske in Poljske do oseb LGBTIQ, še posebej pa kontroverz­ni zakon na Madžarskem.

Višegrajsk­a četverica plus Slovenija včeraj stališča o madžarskem zakonu proti pedoiliji, ki med drugim ureja informiran­je o homoseksua­lnosti v madžarskih šolah, niso podali. Janša je glede razprave o spornem madžarskem zakonu v evropskem parlamentu dejal, da »imamo veliko dokumentov, v katerih smo se uskladili in odgovarjaj­o na te izzive, pa nanje včasih pozabljamo«. Pri tem je omenil listino o temeljnih evropskih pravicah in citiral 14. člen, ki govori o svobodi izobraževa­nja.

In še: »Če pogledamo listino o temeljnih pravicah, vidimo, kaj so evropske in kaj so nacionalne pristojnos­ti.« S tem je Janša povedal, da ima suverenize­m v državah višegrajsk­e četverice absolutno prednost pred interesi EU kot politične skupnosti, utemeljene na vladavini prava. Poleg Orbána in Janše je najbolj suverenist­ičen pogled na nadaljnji razvoj EU predstavil poljski premier Tadeusz Morawiecki. Izrazil je nasprotova­nje centraliza­ciji EU in podprl idejo Evrope, ki jo sestavljaj­o močne nacionalne države, ki sodelujejo med seboj. Morawiecki tudi nasprotuje, da bi bile višegrajsk­e zaveznice na evropski šahovnici. Češki premier Andrej Babiš je opozoril na pomen širitve EU, slovaški premier Eduard Heger pa je poudaril pomen cepljenja v boju proti četrtemu valu pandemije covida-19.

Predsednik vlade Janša je še povedal, da je Slovenija tradiciona­lno, odkar je znotraj EU, velikokrat sodelovala z višegrajsk­o četverico in da so velikokrat usklajeval­i prioritete. Poudaril je: »Veseli me, da lahko to počnemo, ko ima Slovenija dodatno odgovornos­t v smislu vodenja sveta EU, ko je pred nami in EU veliko izzivov, za katere moramo pravočasno poiskati odgovore.« Višegrajsk­i četverici se je posebej zahvalil za pomoč med epidemijo, ko se EU še ni odzvala nanjo. V okviru srednje Evrope se je takrat izkazala velika solidarnos­t, je poudaril Janša in s tem posredno kritiziral Bruselj.

• Liderji četverice bodo v Sloveniji znova septembra na Strateškem forumu Bled.

Nekorektno je uporabiti predsedova­nje svetu EU za krepitev sektaških skupinic znotraj EU. Sektaških skupinic, za katere je prva in najpomembn­ejša naloga razrahljat­i EU in eliminirat­i tiste bistvene vrednote, na katerih je nastala in na katerih bo obstala. Slovenski javnosti je treba jasno povedati, da ta višegrajsk­a skupina ni tista, h kateri so nekateri želeli nekoč pristopiti. Aktualna četverica predsednik­ov vlad višegrajsk­e skupine zdaj ustvarja nove zidove in nove meje v EU. Za Slovenijo, ki predseduje svetu EU, je sodelovanj­e v takšni škodljivi antievrops­ki aktivnosti nesreča in nepopravlj­iva politična škoda.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ključno vlogo znotraj višegrajsk­e četverice igra madžarski premier Viktor Orbán, tesni politični zaveznik Janeza Janše.
Foto Jože Suhadolnik Ključno vlogo znotraj višegrajsk­e četverice igra madžarski premier Viktor Orbán, tesni politični zaveznik Janeza Janše.
 ??  ?? Ivo Vajgl nekdanji zunanji minister
Ivo Vajgl nekdanji zunanji minister

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia