Delo (Slovenia)

Eni segajo k zvezdam, drugi izgubljajo ugled

Tabor milijarder­jev Warren Buffett, Bill Gates, Barry Diller, Tim Cook, Mark Zuckerberg in drugi spet v letoviškem Sun Valleyju

- Barbara Kramžar

Pandemija ni prekrižala dopustnišk­ih načrtov le navadnim smrtnikom, tudi najbogatej­ši se lani niso sestali na »poletnem taboru milijarder­jev« v Idahu. Warren Buffett, Bill Gates, Barry Diller, Tim Cook in drugi tehnološki ter medijski mogotci so letos v letoviškem mestu Sun Valley spet poslušali predavanja, razpravlja­li, igrali golf in sklepali posle. dopisnica iz Washington­a

Konferenca, ki jo je pripravila investicij­ska banka Allen & Company, je 1500 prebivalce­m letoviškeg­a mesta v tednu po prazniku ameriške neodvisnos­ti dodala veliko ljudi, še bolj v oblake se je povzpela povprečna inančna teža. Kmalu tudi dobesedno, saj bo ustanovite­lj spletne trgovske multinacio­nalke Amazon Jeff Bezos čez manj kot dva tedna odletel v vesolje in ni znano, ali slabe volje, ker ga namerava že to nedeljo prehiteti Richard Branson iz podjetja Virgin Atlantic. Bolj za šalo kot zares je več kot 70.000 ljudi podpisalo peticijo, naj se mu prepove vrnitev na domači planet, a za Amazon ni treba skrbeti. Bezos je dnevno vodenje podjetja že predal Andyju Jassyju in ga zato poleg novega dekleta Lauren Sanchez vzel s seboj v Sun Valley.

Njegov napovedani vesoljski izlet vendarle dokazuje, da svet bogatašev ni več tisto, kar je bil nekoč. Železniški, jeklarski in drugi industrijs­ki baroni prejšnjih dveh stoletij so med seboj tekmovali v velikosti svojih graščin, zdaj je tretji najbogatej­ši zemljan Elon Musk, ki se sicer ni udeležil konference osebnosti iz medijskega in zabaviščne­ga sveta, že odprodal ali še bo vse svoje nepremični­ne. Po medijskih poročilih je lastnik Tesle od svojega podjetja za vesoljske polete Spacex najel garsonjero v teksaškem naselju Boca Chica. Medtem ko nekateri milijarder­ji dobesedno segajo k zvezdam, se drugim sesuva skrbno negovan ugled zemeljskeg­a svetnika. Microsofto­v Bill Gates, redni gost v Idahu, izgublja ženo Melindo in ugled vodilnega svetovnega človekolju­ba zaradi domnevnih povezav s pokojnim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom.

Ne samo druženje, tudi sklepanje poslov

Najbogatej­ši zemljani sodobnega sveta se od prejšnjih ločijo tudi po tem, da se ne kitijo s podedovani­m denarjem, in zato na »poletnem taboru milijarder­jev« sklepajo posle. Svoje premoženje so si večinoma pridobili z boljšimi ali bolje uresničeni­mi idejami od drugih in jih morajo obdržati, Sun Valley pa se je pokazal kot dobro mesto za sklepanje poslov že v preteklost­i. Med drugim je Bezos prav tam kupil časopis Washington Post in Verizon ponudnika interneta AOL. Med številnimi osebnostmi iz tehnološke­ga in medijskega sveta sta se konference udeležila tudi Googlova ustanovite­lja Larry Page in Sergey Brin ter Mike Bloomberg iz medijsko-borznega velikana z istim imenom.

»Milijonarj­em in milijarder­jem«, kot bi rekel vermontski socialist Bernie Sanders, pandemija življenja in dela ne spreminja le zato, ker so ob prihodu v Sun Valley morali dokazati, da so cepljeni oziroma da niso okuženi, ter otroke pustiti doma. Nekateri med njimi, kot denimo Facebookov Mark Zuckerberg, so skupaj z virusom pomembno prispevali k zmagi demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna in si zato zapravili del tradiciona­lne republikan­ske podpore velikim poslovneže­m, ne da bi docela premagali stare zamere na

• Konferenca je spet privabila tehnološke in medijske prvake.

• Sodobni bogataši se ne kitijo s podedovani­m denarjem.

• Tradiciona­lne televizijs­ke postaje izgubljajo proti spletnim platformam.

drugem političnem polu. Biden je imel konec tedna na dnevnem redu ukaz vladnim agencijam o ostrejšem spopadu z monopoli za okrepitev konkurenčn­osti v državi in pomoč potrošniko­m.

Sodobna kuga je spremenila tudi gledalne in druge navade potrošniko­v. Na medijsko-tehnološke­m parketu zmagujejo spletne platforme za ogled televizijs­kih serij in ilmov, kot sta Netflix ali Disneyjev Hulu, tradiciona­lne televizijs­ke postaje pa izgubljajo. Poleg Bezosa, ki v Amazonu ponuja videostori­tve, so bili med gosti v Sun Valleyju Discoveryj­ev David Zaslav, Netflixova Reed Hastings in Ted Sarandos, Comcastov Brian Roberts ter izvršni direktor WarnerMedi­e Jason Kilar. Zadnjemu po verjetni uradni potrditvi odprodaje podjetja AT&T Discoveryj­u napoveduje­jo nove delovne obveznosti.

Na obzorju je še več morebitnih sprememb, saj Amazon pogleduje proti hollywoods­kemu studiu

MGM Holdings, Shari Redstone iz ViacomCBS med iskanjem okrepitev za svoj Paramount Plus opazuje televizijs­ki in ilmski studio Lions Gate. Zaradi takšnega razvoja si tudi velike medijske družbe razbijajo glavo, s kakšnimi novimi vsebinami naj ostanejo v igri – v prenesenem pomenu in dobesedno z računalniš­kimi za mlado občinstvo. Priljublje­ne medijske osebnosti, kot je Gayle King iz CBS ali Anderson Cooper iz CNN, so nekatere od teh zastopali tudi v Idahu.

Nekateri med njimi, kot denimo Facebookov Mark Zuckerberg, so skupaj z virusom pomembno prispevali k zmagi demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna.

 ?? Foto Kevin Dietsch/AFP ?? Milijarde v kratkih hlačah: ustanovite­lj Facebooka Mark Zuckerberg z direktoric­o Sheryl Sandberg.
Foto Kevin Dietsch/AFP Milijarde v kratkih hlačah: ustanovite­lj Facebooka Mark Zuckerberg z direktoric­o Sheryl Sandberg.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia