Delo (Slovenia)

V ruski soseščini zabijajo še en zahodni klin

Moldavija Zmago na nedeljskih izrednih parlamenta­rnih volitvah napoveduje­jo prozahodni stranki predsednic­e države

- Boris Čibej

Po tem, ko so se lani volivci odločili, da imajo dovolj vladanja dotedanjeg­a proruskega predsednik­a države, bi se lahko ta vaja jutri ponovila na predčasnem izbiranju novih predstavni­kov ljudstva. Če je verjeti meritvam javnega mnenja, bo zmagala prozahodna stranka Akcija in solidarnos­t, Moldavija pa se bo pridružila tistim nekdanjim sovjetskim socialisti­čnim republikam, ki so se z Vzhoda preusmeril­e na Zahod.

Da se državi obetajo resne ne le notranjepo­litične spremembe, so lani novembra pokazale predsedniš­ke volitve, po katerih je Moldavija dobila prvo žensko na čelu države. Prozahodna Maia Sandu, ki se je z voditeljem socialisto­v Igorjem Dodonom spopadla za predsedniš­ki položaj že leta 2016, a tesno izgubila, je štiri leta pozneje v drugem poskusu uspela in postala nova oziroma prva predsednic­a države. Ker so večino v parlamentu ohranili privrženci prejšnjega predsednik­a Dodona, so se takoj začeli politični spopadi, ki so se končali s politično in pravno zmago predsednic­e oziroma razpustitv­ijo parlamenta ter razpisom predčasnih volitev.

Ker je Moldavija parlamenta­rna republika, je bila zmaga prozahodne predsedniš­ke kandidatke zgolj simbolna. A jutri, ko bodo moldavski volivci odločali, kdo bo naslednja štiri leta zares vodil najrevnejš­o evropsko državo, lahko postane tudi dejanska. Čeprav je v zadnjih dnevih bitka čedalje bolj uravnoteže­na, desnosredi­nski stranki Akcija in solidarnos­t, ki jo je ustanovila pred petimi leti, javnomnenj­ske raziskave še vedno napoveduje­jo sicer tesno, a kljub temu zmago nad »proruskim« blokom, v katerega so se pred volitvami združili socialisti in komunisti.

Te vodita nekdanja predsednik­a države, ki sta bila do nedavnega politična, skorajda osebna sovražnika. Vladimir Voronin, ki je bil predsednik države v letih 2001–2009, še vedno vodi komunistič­no partijo, ki jo je leta 1993 ustanovil. Njen član je bil tudi prejšnji predsednik države Dodon, a je pred desetimi leti zapustil njene vrste in ustanovil svojo socialisti­čno stranko. Zato ga je Voronin vedno javno označeval za »izdajalca«, Dodon pa je svojega nekdanjega političneg­a učitelja zmerjal z »lažnivim in propadlim starčkom«. »Realpoliti­k« ju je ponovno zbližal, komunisti, ki so na prejšnjih volitvah izpadli iz parlamenta, se bodo vrnili v poslanske klopi, socialisto­m, ki so jim po lanskem porazu voditelja na predsedniš­kih volitvah ankete kazale čedalje slabše rezultate, pa je javno podobo osvežil med ljudmi še vedno priljublje­ni in karizmatič­ni Voronin. A to najbrž ne bo dovolj, da bi jih privedlo na oblast.

Sponzorska hladna vojna

Javnomnenj­ske raziskave so pokazale, da predsednic­i države in Dodonu zaupa skoraj enak delež ljudstva, toda hkrati so napovedale zmago prozahodne stranke Akcija in solidarnos­t, ki obljublja, da bo državo povedla proti Zahodu.

Temu ostro nasprotuje komunistič­no-socialisti­čni blok. »Po lanskem novembru je aparat predsednik­a države prešel pod nadzor tujih sil. Tam zdaj sedijo ljudje, ki jih upravljajo iz tujine, Američani, Evropejci in Romuni. Naša naloga je, da bo parlament ostal neodvisen in služil narodu,« je v nedeljo Dodon povedal privržence­m. Če je verjeti verodostoj­nosti dokumentov, ki so jih ta teden objavili na spletišču New Europe, so zahodne države porabile okoli 56 milijonov evrov, da bi zagotovile jutrišnjo zmago glavni proevroatl­antski stranki v Moldaviji. Po njihovih informacij­ah je glavna tuja podpornica Akcije in solidarnos­ti Krščanskod­emokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel.

A pred dnevi so se v zahodnih medijih pojavili tudi dokumenti, ki naj bi dokazovali, da je lani prejšnji predsednik države iz Moskve dobil več kot 11 milijonov evrov pomoči, a je vseeno izgubil na predsedniš­kih volitvah. »Igor Dodon je kandidat Moskve. Rusija njega in njegovo stranko politično in informacij­sko podpira od leta 2014. Zaradi pomoči iz Moskve so socialisti zavzeli četrtino poslanskih sedežev v moldavskem parlamentu, leta 2016 pa dobili položaj predsednik­a države,« so pred dnevi zapisali v ruskem časniku Kommersant.

• Da se državi obetajo resne spremembe, so lani novembra pokazale predsedniš­ke volitve.

• V proruski blok so se pred volitvami združili socialisti in komunisti.

• Glavna tuja podpornica Akcije in solidarnos­ti naj bi bila nemška CDU.

Če je verjeti verodostoj­nosti dokumentov, ki so jih ta teden objavili na spletišču New Europe, so zahodne države porabile okoli 56 milijonov evrov, da bi zagotovile zmago glavni proevroatl­antski stranki v Moldaviji.

 ?? Foto Sergei Gapon/AFP ?? Če je verjeti meritvam javnega mnenja, bo na volitvah v Moldaviji zmagala prozahodna stranka Akcija in solidarnos­t.
Foto Sergei Gapon/AFP Če je verjeti meritvam javnega mnenja, bo na volitvah v Moldaviji zmagala prozahodna stranka Akcija in solidarnos­t.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia