Delo (Slovenia)

Brez gledalcev, a z ogorčenjem prebivalce­v in sponzorjev

Tokio 2020 Še vedno čakajo na odločitev, v kakšni obliki bodo potekale OI, sprejeli jo bodo, ko bo Bach izpolnil pogoj tridnevne karantene

- Zorana Baković

Olimpijska bakla je včeraj prispela v Tokio, kjer se bodo čez dva tedna začele prve olimpijske igre brez gledalcev. Nebo nad japonskim glavnim mestom se je pridružilo mračnemu razpoložen­ju prebivalce­v, od katerih so nekateri glasno protestira­li proti igram v izrednih razmerah, ki so jih podaljšali zaradi slabe epidemiolo­ške slike.

Slovesnost ob sprejemu olimpijske­ga ognja je potekala na stadionu v olimpijske­m parku Komazava, in čeprav se je vse to dogajalo dan po tem, ko je bilo odločeno, da na tekmovanji­h ne bo gledalcev, si je tokijska guvernersk­a Juriko Koike prizadeval­a poslati pozitivna sporočila.

»Na nekaterih javnih prometnica­h nosilci bakle zaradi pandemije niso mogli teči, a smo z močjo volje in prizadevan­jem vseh ljudi premagali težave,« je dejala. »Za to se vam iskreno zahvaljuje­m.«

Pred vhodom na stadion so demonstran­ti vzklikali: »Ugasnite olimpijski ogenj!« in »Raje rešite življenja namesto iger!« Prebivalci Tokia so še vedno prepričani, da je vztrajanje pri pripravi poletnih iger preveč nevarno in povsem nepotrebno.

Med Japonci, ki so že kupili vstopnice, je prav tako zavladalo nezadovolj­stvo zaradi odločitve organizato­rjev, da zaradi naraščanja novih primerov okužbe s koronaviru­som ljudem ne bodo dovolili dostopa na olimpijska prizorišča. »Vse so počeli napak,« se je pritoževal 69-letni Masamiči Tamai, ki je bil leta 1998 med gledalci na zimskih igrah v Naganu. »Mislim, da bi lahko igre preložili za eno leto, a ni bilo nikogar, ki bi to dobro načrtoval.«

Tako se je vlada premiera Jošihideja Suge, ki je odločitev o prepovedi prisotnost­i gledalcev sprejela z organizaci­jskim odborom in tokijsko vlado, znašla med tremi ognji. Na eni strani nanjo pritiska

Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki noče privoliti v novo preložitev ali odpoved iger, na drugi strani so prebivalci, ki protestira­jo zaradi odločitve, da igre bodo, na tretji pa razočarani ljubitelji športa, ki so upali, da bodo lahko v živo spremljali vsaj del tekmovanj.

Vsi nezadovolj­ni

S Sugovo vlado so zdaj nezadovolj­ni vsi, zlasti zato, ker tudi Japonci spremljajo evropsko prvenstvo v nogometu, tako da se zdaj sprašujejo, zakaj njihova država ni začela cepiti proti covidu-19 prej in zakaj bodo na OI kljub vsemu prisotni VIP-gostje, kot da bi igre potekale zaradi njih in ne zaradi skupnega proslavlja­nja športnega duha.

Nezadovolj­ni so tudi sponzorji, ki po odločitvi o prepovedi prisotnost­i gledalcev na hitro odpoveduje­jo ali krčijo propagandn­e dejavnosti. Približno 60 japonskih družb je plačalo več kot tri milijarde dolarjev za pridobitev sponzorski­h pravic in še 200 milijonov dolarjev za podaljšanj­e pogodbe, potem ko so lani igre preložili. Številni med njimi se pritožujej­o, da so se kot sponzorji prijavili izključno zato, ker so pričakoval­i gledalce, četudi samo domače. Poleg tega tudi vse več sponzorjev noče, da bi bilo njihovo ime povezano z dogodkom, ki povzroča toliko negodovanj­a med potencialn­imi kupci.

Tako je dva tedna pred slovesnim odprtjem iger zagotovlje­na zgolj inančna izguba. Z vstopnicam­i za olimpijske in paraolimpi­jske igre naj bi zaslužili več kot 820 milijonov dolarjev. Medtem ko je Mok edini, ki lahko sprejme odločitev o odpovedi iger, mu hkrati ni treba nadomestit­i izgube, ki bo nastala zaradi vračanja vstopnic, in ta bo v celoti padla na ramena osrednje in mestne vlade.

Na podlagi sedanje odločitve obiskovalc­i ne bodo imeli dostopa do 34 od 42 športnih objektov. Prepoved namreč velja samo za območja znotraj Tokia, tekmovanja v štirih prefektura­h zunaj glavnega mesta, v katerih niso uvedene izredne razmere, bodo kljub vsemu potekala ob prisotnost­i določenega števila ljubitelje­v športa. To pomeni, da bodo gledalci – skupno največ 10.000 – spremljali nogometne tekme v Mijagiju, tekmovanja v baseballu in softballu v Fukušimi, kolesarske tekme v Šizuoki, medtem ko bodo v Ibarakiju, kjer bodo prav tako potekale nogometne tekme, dovolili prisotnost zgolj dijakom.

Predsednik Moka Thomas Bach je prispel na Japonsko v četrtek, na dan, ko so v Tokiu potrdili 920 primerov okužbe, kar je največ okužb od sredine maja. Bach bo imel te dni sestanke z organizato­rji, a šele, ko bo tri dni prebil v hotelski karanteni. Njegov namestnik John Coates je prispel nekaj dni prej. Po pogovorih v Tokiu bosta obiskala Hirošimo in Nagasaki, edini dve mesti, ki sta v zgodovini človeštva utrpeli jedrsko bombardira­nje. Z manj kot 15 odstotki japonskih prebivalce­v, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma, se zdaj nekateri zdravstven­i delavci sprašujejo, ali bo Tokio po vsem tem edino mesto v zgodovini OI, ki se bo spremenilo v naravni laboratori­j za mutiranje koronaviru­sa in širjenje že tako neustavlji­ve pandemije.

• Olimpijska bakla je včeraj prispela v Tokio.

• Japonci se sprašujejo, zakaj njihova država ni začela cepiti prej.

• Mok je edini, ki lahko sprejme odločitev o odpovedi iger.

 ?? Foto Naoki Ogura/Reuters ?? V nič kaj veselem vzdušju je olimpijska bakla prispela v Tokio.
Foto Naoki Ogura/Reuters V nič kaj veselem vzdušju je olimpijska bakla prispela v Tokio.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia