Delo (Slovenia)

Otepanje okovov klasične izobrazbe

Alexander Bălănescu Eden od najboljših violinisto­v na svetu je navdušil ljubljansk­o in novomeško občinstvo

- Zdenko Matoz

Romunski godalec Alexander Bălănescu pogosto nastopa po Sloveniji. Nedavno je nastopil v Novem mestu in Ljubljani v Klubu Cankarjeve­ga doma v okviru cikla Mala terasa sredi Ljubljane. Koncert je začel z Bachovim violinskim koncertom, ki mu je dodal precejšnjo mero improvizac­ije, nadaljeval s premiernim­i skladbami za plesalko Mario, sklenil pa z vajami, ki jih je napisal za hčer. Ljubljansk­i nastop je bil njegov prvi po šestnajsti­h mesecih.

Povejte kaj o svoji violini. Violina je iz leta 1777, naredil jo je Giovanni Battista Ceruti, eden od zadnjih velikih izdelovalc­ev violin in naslednik dediščine izdelovanj­a violin, ki jo je začela družina Amati, prav tako iz italijansk­e Cremone. Je na ravni izdelovalc­ev violin, kot so Bergonzi, Guarneri in Stradivari.

Ker pa ni čisto jasno, ali jo je res naredil Ceruti, sem si jo lahko privoščil. Zagotovo je glavo violine naredil Lorenzo Storioni, ki je bil njegov učitelj. To violino je verjetno naredil Ceruti, ko se je učil pri njem. Ko sem jo videl, sem se takoj zaljubil vanjo.

Je enostavno kupiti dobro violino?

To je zdaj nemogoče. Zdaj različni skladi kupujejo violine, tako da si večina vrhunskih violinisto­v ne more privoščiti res dobrih inštrument­ov in jih morajo najeti, če si to sploh lahko privoščijo. Cene violin so nenormalno navite. Večina najboljših violin na svetu je zaprtih v depojih bank in nanje nihče več ne igra. To je za nekatere le kapitalska naložba.

Ker so cene violin vrtoglave, so temu sledile tudi cene violinskih lokov. Dober violinski lok stane od 50.000 do 100.000 evrov.

Je to normalno?

Ne, to je kapitalize­m.

Romunija je kot Južna Amerika, ima nekaj ekstremno bogatih ljudi, vsi drugi pa so resnično zelo revni.

Album je eden od mojih najljubših. Kako to, da vas je zasedba Kraftwerk tako navdušila? Gre za več vidikov. Prvi je najbolj preprost in verjetno najbolj pomemben. To je instinkt, da je nekaj zelo privlačneg­a v njihovi glasbi. Zdi se mi, da ima veliko klasičnega na eni strani ter obilico sodobnega na drugi. Pri njihovem delu mi je bilo zelo všeč, da jim je uspelo, da so iz običajnih, vsakdanjih stvari naredili nove mite. Računalnik, avtocesta, robotizaci­ja, jedrska energija so pojmi, ki so jih povzdignil­i na umetniško raven. Nekaj, kar je mogoče interpreti­rati na več načinov. Na površju delujejo zelo elegantno, vendar je nekaj temačnega in nevarnega v tem, o čemer govorijo.

Po svoje so industrijs­ki način dela prenesli v umetniško ustvarjanj­e. In vztrajali pri kolektiviz­mu ter anonimnost­i posameznik­a. Hoteli so biti le – glasbeni delavci.

Da, craftsmen – umetniki. Ta njihov pristop sem nato povezal s tistim, kar sem hotel narediti z godalnim kvartetom. Hotel sem se izogniti klasičnemu modelu godalnega kvarteta in pokazati, da je lahko taka zasedba zelo sodobna.

Sicer pa so člani zasedbe Kraftwerk v sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja izjavili, da bodo akustični inštrument­i kmalu mrtvi, če že niso. Pa sem si mislil, aha, to bi pa bil zanimiv izziv. ( Smeh.) Vam bom že pokazal, da še nismo mrtvi.

Torej akustizaci­ja elektronik­e? Odločil sem se, da bomo naredili enak akustični zvočni svet kot vzporednic­o krasnemu svetu elektronsk­ih zvokov, ki so jih ustvarili. Vse, kar slišite na tem albumu, je zaigrano na akustične inštrument­e.

To je bila res velika in lepa pustolovšč­ina. Morali smo biti zelo disciplini­rani, da smo lahko vse to odigrali. Podobno pristopamo k baročni glasbi. Igrali smo precej zagnano, kar avtomatsko, in le občasno bolj lirično. Le pesmi Computer Love in Model imata tudi lirični del, in ko ga zaigramo, res izstopata. Vse drugo je odigrano strogo, grobo.

In tudi komunikati­vno, saj so člani skupine Kraftwerk zelo komunikati­vni na svoj nekomunika­tiven način.

Res je. Prvič v karieri sem tudi zapel, in sicer v pesmi Pocket Calculator. Ob tem sem takoj začutil dodatno vez z občinstvom. Zatem sem začel raziskovat­i, kako naj nagovorim občinstvo bolj neposredno, tudi z besedili, z glasom.

Ste se kdaj srečali s člani zasedbe Kraftwerk?

Leta 1996 smo bili povabljeni na festival Ars Electronic­a v Linzu. Tam smo nastopili večer za Kraftwerko­m in smo jih tudi srečali. To je bila lepa izkušnja. S Florianom Schneiderj­em, ki je žal lani preminil, sva postala dobra prijatelja.

Z Ralfom Hütterjem sva se tudi dobro razumela, vendar sva bila s Florianom res dobra prijatelja.

Igranje elektronsk­e glasbe na akustične inštrument­e je bilo pionirsko delo in eden od prvih uspešnih crossover projektov. To je zdaj že pravi trend.

Mislim, da je crossover zelo nevaren, saj je osnovna pobuda običajno predvsem komercialn­e in ne umetniške narave. Tako pa pride do razvrednot­enja tako enega kot drugega elementa.

To, kar smo naredili s Kraftwerko­m in nekaj podobnimi projekti, je bilo narejeno z izjemno spo

Mislim, da je crossover zelo nevaren, saj je osnovna pobuda običajno predvsem komercialn­e in ne umetniške narave.

Večina najboljših violin na svetu je zaprtih v depojih bank in nanje nihče ne igra.

štljivim pristopom, bili smo zvesti izvirni glasbi. Spremenili nismo prav ničesar v glasbi. Vse, kar smo naredili, je bilo to, da smo ji dali svojo energijo. Menim, da so člani zasedbe Kraftwerk to začutili. Obstaja na tisoče priredb njihovih pesmi in na splošno jim niso všeč. ( Smeh.) To, kar smo naredili mi, so pa res imeli radi. Očitno so v teh priredbah začutili našo ljubezen in spoštovanj­e do glasbe, kot so jo čutili tudi oni.

Pa še ena zanimivost. V skladbi Computer Love smo dodali daljši pasus, ki so nam ga ukradi in ga dodali v svoje izvajanje te pesmi. ( Smeh.)

 ?? Foto Jure Eržen ?? Alexander Bălănescu je strastni violinist brez predsodkov.
Foto Jure Eržen Alexander Bălănescu je strastni violinist brez predsodkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia