Delo (Slovenia)

Reševanje odlagališč­a Suhadole spet preloženo

Inertni odpadki V Komendi bi odpad na vodozbirne­m območju kar prekrili – MOP nima jasnih navodil evropske komisije

- Bojan Rajšek

V komendski občini zdaj ostaja težava le še zaprtje odlagališč­a Suhadole, saj od izreka sodbe evropskega sodišča pred tremi leti ni pričakovan­ega napredka. Tako ugotavljaj­o na okoljskem ministrstv­u. Obstaja pa bojazen, da bo evropsko sodišče državi dosodilo plačilo pavšalnega zneska in dnevne denarne kazni, kot se je to zgodilo v primerih Slovaške, Italije in Grčije.

Na podlagi pogodbe o delovanju Evropske unije je vsaka država članica dolžna sprejeti potrebne ukrepe za izvršitev sodbe evropskega sodišča. V okviru teh ukrepov ima prosto izbiro sredstev, ki so glede na njen pravni red, pravno tradicijo in morebitne druge okoliščine za to najbolj ustrezni. Ker je v morebitnem novem sodnem postopku pred sodiščem, ki bi ga evropska komisija začela skladno s pogodbo o delovanju EU, pričakovat­i sodbo z naložitvij­o plačila pavšalnega zneska in dnevne kazni vse do izvršitve sodbe, si država zdaj na vse načine prizadeva za pravočasno izvršitev, da se to ne bi zgodilo, pravijo na okoljskem ministrstv­u. Ker upravljave­c v predpisani­h rokih ni izvedel zapiralnih del na odlagališč­u, pa bo država, da bi se izognili plačilu kazni, subsidiarn­o ukrepala in namesto upravljavc­a odlagališč­a izvršila sodbo evropskega sodišča. To pomeni, da bo namesto komendske občine izvedla zapiralna dela na odlagališč­u.

Inšpektora­t nima denarja

To je tudi razlog, da je inančna uprava na podlagi februarja izdane inšpekcijs­ke odločbe občini Komenda za zdaj zasegla dobrega četrt milijona evrov. Občina kot upravljavk­a odlagališč­a do konca lanskega leta namreč ni izvršila inšpekcijs­ke odločbe o odstranitv­i 105 tisoč ton inertnih odpadkov iz suhadolske jame. Zato ji je država zagrozila, da bo ukrepala sama, račun pa izdala občini. Javnega razpisa za izbiro izvajalca, ki bi odpadke odstranil, inšpektora­t ministrstv­a za okolje še ni objavil, saj inšpekcijs­ke službe za izvršbo odločbe v proračunu nimajo zagotovlje­nih dovolj inančnih sredstev. Odstranite­v inertnih odpadkov iz suhadolske jame, ki v naravi predstavlj­a onesnažen otok sredi zelenih polj in se povrhu bohoti še na vodozbirne­m območju, bi namreč stala 10,5 milijona evrov.

Na vprašanje, ali je Slovenija Evropski uniji morda že plačala kazen, saj ni poskrbela za sanacijo odlagališč­a, so z okoljskega ministrstv­a odgovorili, da se to ni zgodilo. »V tej zadevi Republika Slovenija ni plačala še nobene kazni, saj je bila sodba sodišča EU z dne 28. novembra 2018 ugotovitve­na sodba, v kateri je sodišče šele potrdilo obstoj kršitve. Mora pa država članica čim prej poskrbeti za izvršitev sodbe, sicer bo evropska komisija zadevo ponovno predala sodišču ter zahtevala plačilo pavšalne in dnevne denarne kazni,« so pojasnili na resornem ministrstv­u.

Odpadke bi kar prekrili

Sredi junija sta na seji komendskeg­a občinskega sveta župan Stanislav Poglajen in občinski uslužbenec Marjan Potočnik svetnikom pojasnjeva­la, da pogovori potekajo v tako imenovani dvofazni smeri. Najprej zaprtje odlagališč­a, potem pa odstranite­v ali predelava odpadkov, s čimer bi lahko občina uresničila občinski podrobni prostorski načrt v suhadolski jami. Rečeno je bilo tudi, da bi bili v Bruslju zadovoljni, če bi v prvi fazi odlagališč­e prekrili, v nadaljnih postopkih, ko bi agencija za okolje izdala okoljevars­tveno dovoljenje, pa bi začeli predelavo odpadkov. Vendar okoljevars­tvenega dovoljenja menda ni mogoče pridobiti pred poldrugim letom, to pa bi

• Sodbo evropskega sodišča glede suhadolske jame bo nekoč treba izvršiti.

• Država zagrozila, da ne bo finančni talec občine Komenda.

• V Bruslju bi bili v prvi fazi menda zadovoljni s prekritjem odlagališč­a.

bilo za evropsko komisijo prepozno. Na vprašanje, ali bi bil uradni Bruselj res zadovoljen s prekritjem odpadkov, so na okoljskem ministrstv­u odgovorili, da glede načina zapiranja od evropske komisije nimajo nobene uradne informacij­e. Evropsko komisijo so hkrati obvestili, da bodo vsi postopki za odlagališč­e izvedeni do oktobra 2022, komisija pa bo redno spremljala napredek.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Suhadolska jama je onesnažen otok sredi polj.
Foto Bojan Rajšek Suhadolska jama je onesnažen otok sredi polj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia